söndag 10 juli 2011

Önskerubrik 3

Hur ser ditt kök ut?, undrar Elisabet. (Bestyr angående vår kyl och frys har jag skrivit om här).

Det är ett ganska modernt och svenskt IKEA-inrett kök för att vara i England. Tvättmaskinen är i köket dock, och det är väldigt engelskt. Ibland, eller egentligen ganska ofta hänger det tvätt i köket också, det är liksom den enda öppna ytan vi har. Då får man akta sej för att steka bacon. Annars är där fullt av magneter, tjeckisk kristall och en och annan maskin maken anser nödvändig, som juicepress och mixer till exempel. Jag brukar se till att ha en svensk Bliwtvål och disktrasa som hemlängtansmedicin vid diskhon. Något som jag önskar hett är en köksö, eller åtminstone nån slags avställningsyta som man kan hålla fri. Då skulle jag baka hela tiden! Men på det hela taget är jag ganska nöjd med köket. Mest tycker jag om varmluftsugnen, allt blir bra i den, allt ifrån pepparkakor till alla mina olika stekar.
Karaff från makens föräldrahem, guldkantade bröllopspresentkoppar och garneringen från bröllopstårtan som man enligt engelsk tradition ska spara tills första barnet kommer
Bakom tvätten på tork skymtar både tjeckiska kristallglas, mixern och så makens samling kopparmynt
Frukt finns det alltid gott om i den här skålen som jag köpte på loppis av en tant i Hudiksvall
Tvättmaskin - alltid i köket
Attiraljer från Sverige
Koppar från mamma och Marks & Spencers som används varje dag
Ett gediget tesortiment finns alltid, i mitten min favorit kanel-te som jag förresten såg i Sverige där det var trippelt så dyrt
Maken gillar att göra färskpressad apelsinjuice i den här manicken, själv orkar jag aldrig. Virkade grytlappar har vi många från mamma.
Och slutligen fläkten med alla mina magneter som jag köpte under studietiden. När vi flyttade in hit kunde vi inte komma på vad fläkt hette på engelska så vi sa 'kan du stänga av escalatorn'. Nu skämtar vi alltid om det - det är din tur att städa rulltrappan! Ordet vi sökte var för övrigt extractor fan.

6 kommentarer:

annannan sa...

När jag besökte ett engelskt hem för andra gången i mitt liv (det första var tanten i Reading som min kompis som åkte dit som ERASMUS-student hyrde hos) var det hos vännerna K och P i Plymouth. Det första som slog mig var det där med tvättmaskinen i köket.

Det hade vi också i förra bostaden här. Det var det enda ställe den fick plats på. Jag tänkte att här skulle romer aldrig kunna bo; att handha mat och smutstvätt i samma utrymme tror jag är djup synd och tabu. Och det är ju inte så konstigt egentligen.

Svensk gemensam tvättstuga är en fin idé tycker jag. En motsvarande fin portugisisk idé är en lavandaria, eller vad jag kallar tvättveranda, ett balkongutrymme under tak där man kan torka sin tvätt ute oavsett väder. Nu har jag väldigt svårt att tänka mig att vara utan det.

Virkade grytlappar är dom bästa. Själv hamstrar jag alltid diskborstar i Sverige - kan inte förlika mig med att jämt diska med svamp (eller trasa).

Det där med escalatorn var roligt. Det fick mig att tänka på en annan intressant fråga: val av umgängesspråk i en flerspråkig familj. Nu är ju engelska vardagsspråket där ni bor, och ni är båda språkmänniskor, så det är kanske det enda naturliga valet. Själv var jag angelägen om att vi så snart som möjligt skulle gå över till att prata ett språk som den ena kunde helt och hållet. Det hänger säkert ihop med att jag också är språkmänniska och inte trivdes med att tala något slags hemgjort språk där ingen visste om det var rätt eller fel.

Men det finns många intressanta varianter. Jag har en svensk kollega som bor här sedan minst femton år och som fortfarande pratar engelska med sin portugisiska fru. Och jag stötte en gång på ett tyskt-svenskt par boende i Sverige där han talade till henne på tyska och hon till honom på svenska.

Vad ska man göra med bröllopstårtedekorationen när första barnet har kommit?

Elisabet. sa...

T u s e n tack, Anna!!!

Såå roligt detta var

wv blir: excusee ....

Steel City Anna sa...

Elisabet: Varsågod :) det var kul detta med önskerubrikerna, jag hade nog aldrig bloggat om mitt kök annars men det blev ju ganska roligt!

Annannan: Haha, ja det där med tårtdekorationerna, det har jag aldrig tänkt på. Maken säger att man ska äta upp dem när första barnet kommer men det verkar ju inte helt hygieniskt. Förr i tiden kanske ungen kom ganska snabbt efter bröllopsdagen dock :)

Intressant om språken - jag ska skriva lite mer om det tänkte jag i en av önskerubrikerna. Jag förstår inte hur man kan prata på olika språk till varandra, det skulle göra mej totalt förvirrad!

Diskborstar köper jag också, och toalettborstar :)

En lavandaria lät inte alls dumt. Svenska tvättstugor saknar jag ofta, tänk vad skönt att kunna få två veckors smutstvätt klart på ett par timmar - nu tar det flera veckor!

Elisabet. sa...

Anna: glömde detta ...

http://www.ystad.se/Ystadweb.nsf/alldocuments/603CFFD6AF0A0997C1257751004F9A6D

Steel City Anna sa...

Roligt, ska jag visa för maken :)

Trillingnöten sa...

Mysigt! Tvättmaskin i köket är ju spännande :) Här har vi knappt plats med en diskmaskin om man skulle. Har folk i England diskmaskin också i köket? Eller kör man den i typ badrummet ;p