Friday, 10 February 2017

Enkla jobb

Enkla jobb känns som de två ord som upprepas mest just nu i den svenska debatten. Enkla jobb, låga löner, inget krav på utbildning. Enkla jobb ska lösa nästan alla problem. Vad är då ett enkelt jobb? Man kan ju fundera lite, i ett modernt samhälle, vilka jobb som inte kräver någon utbildning alls, inte ens skriv- och läskunnighet på sitt modersmål eller svenska. Forskar man lite i vad som internationellt anses vara enkla jobb får man fram sådant som herde, kusk och karusellskötare.

Någon enormt stor karusellskötarbrist lär det väl ändå inte råda i landet Sverige. Och nog måste man kunna lite teknik och kunna läsa instruktioner även för ett sådant jobb. En centerpartist har förklarat att han med enkla jobb menar exempelvis städare, flyttkarlar, pizzabagare och bärplockare. Städare måste ha bra koll på kemikalier och hygien för att kunna göra ett bra jobb, flyttkarl måste man vara stark för (och karl, det får kanske bli flytt-hen till nästa val), pizzabagare tror jag inte heller vem som helst kan bli (kunskap om livsmedelshygien behövs, kunna jobba på obekväma arbetstider etc och kunna göra god pizza med tunn deg, det kan inte jag iallafall) och bärplockare är ju ett säsongsjobb, allt annat än enkelt mitt i vintern gissar jag.

Jag tror faktiskt ingen har tänkt igenom vad det innebär att ha ett enkelt jobb och ganska enkelt är det kanske också att vara politiker och bara rapa upp sådana ramsor som enklajobbenklajobb blivit. Dessutom kan man ju bli politisk vilde, aldrig vara på jobbet och få betalt ändå, väldigt enkelt jobb.

Jag tror nog att ett enkelt jobb, det är inte alls egentligen enkelt, utan ett jobb som samhället värderar lägst. Viktiga jobb, som man när det kommer till kritan behöver både viss utbildning och stresstålighet för att kunna utföra, samt språkkunskaper och social intelligens. Jag är så trött på debatten och på det människoförakt som lyser igenom att jag är beredd att rösta på det parti som nämner enkla jobb allra minst.

Och jag har alltid tyckt att herde verkar vara ett trevligt jobb, med fårhundar förstås. Rätt svårt verkar det när man ser den här videon.


15 comments:

Elisabet. said...

Ja, du Anna, jag har ju ett "enkelt jobb" och forna tiders springschasar räknades nog också till den kategorien. Jag tror också att det blir svårt att hitta dom där enkla jobben och dessutom passar inte alla för dem. Och inte kan alla köra taxi heller. Det är knepigt det där. Att städa tillhör säkert den kategorin av jobb som räknas till dom enkla, men oj, så viktigt det arbetet är - men det är ju en annan femma -.

Steel City Anna said...

Elisabet: det ar ganska mycket man maste kunna aven for ett 'enkelt jobb'. Just detta ocksa att vara nagorlunda frisk och fungera socialt. Mer sallsynt an man tror :) det ar ocksa skillnad pa att ha gatt 9 eller 12 ar i skola innan ett enkelt jobb eller mindre an sa eller inte alls.

annannan said...

Karusellskötare? Enkelt att ha ansvar för ett antal ungar i en maskin??

Kusk? Enkelt att få ett halvt ton häst (eller flera gånger ett halvt ton häst) att dra en vagn under städade former?

Herde? Valla ett hundratal får eller getter, ha uppsyn över dem i oländig terräng, få allihopa hem igen på kvällen?

Man behöver inte högskoleutbildning för något av dem, men jag blir förbannad på vilken brist på insikt om hur komplexa levande varelser är som uttrycks om man tror att detta är ENKELT.

Vilket jag ju fattar att du inte tror!

Det kom för övrigt en fin bok härom året från om fårbondelivet i Lake District. Den rekommenderas varmt. https://www.theguardian.com/books/2015/apr/04/the-shepherds-life-tale-lake-district-james-rebanks-review

annannan said...

Apropå städjobb så hade vi Samhall (eller vad det kan tänkas ha hetat) som stod för städpersonalen när jag jobbade på statlig myndighet i Sverige för - herreminje - 20 år sedan. Det var människor som inte var friska och inte fungerade vidare väl socialt. (En gång när jag gick ut från mitt kontor upptäckte jag att utanför dörren stod stäpersonen, liten och försynt, och väntade på att jag skulle gå ut för att hon skulle kunna städa, för att anmäla sin ankomst var bortom hennes förmåga i alla fall där och då). Men det fungerade ändå, Det var säkert ett stort och svårt jobb för den sm höll i organisationen av dem.

Steel City Anna said...

Annannan: det ar valdigt mycket organisation kring den typen av jobb och personal som du beskriver pa Samhall. Jag ar utbildad for det och det kraver enormt talamod, empati samt ocksa tid och pengar - ska det ansvaret falla pa vanliga chefer pa olika foretag? Blir nog lattare och billigare att fortsatta med bidrag i sa fall. Sen ar det for de flesta viktigt att tjana egna pengar och fa kollegor och en tydlig roll och sammanhang. Men det ar sa komplext vad som fungerar och ett stadjobb kan vara jattesvart och jatte-enkelt beroende pa vem som gor det.

Steel City Anna said...

Annannan: det later som en intressant bok! Ja, inte ar det enkelt att vara kusk :) politikerna lever i nagon slags fantasivarld vad det verkar. Allting som innebar nara arbete med manniskor och djur ar svart, sen kan man ha mer eller mindre talang for det. Allt detta tjat om jobb blir jag tokig pa. Vi behover inte ens jobba sarskilt mycket langre. Dags for en ny filosofi tycker jag, en ny ideologi, istallet for att trampa runt pa det har sattet. Vart ar visionarerna i politiken?

Annika said...

Precis, Anna, det är de jobben som värderas lägst av samhället som blir sk "enkla jobb".
OCH precis som du säger tror jag knappast de kan kallas enkla heller just med tanke på det du pekar ut. Helt rätt.
Vaddå lätta jobb? Så märkligt.
Alla jobb kräver sin man och kvinna. Alla jobb kräver kunskap i ngn form. Så otroligt nedvärderande detta är av politikerna.

Steel City Anna said...

Annika: ja, jag ar sa trott pa det, sa extremt trott pa den forenklade debatten. Nu laste jag precis i Aftonbladet om sjuka kycklingar som slinker igenom eftersom personalen pa fabriken ar stressad. Inte ett sa himla enkelt jobb det heller. Och allvarliga konsekvenser nar nat gar fel.

Monica said...

Ja sådana "enkla" jobb drabbar även politiker när de blir inlagda för diverse sjukdomar eftersom de är så "enkla" är hygienen rent livsfarlig på vissa områden, så dör inte politikern under operationen kan hen göra det "enkelt" efter sedan på avdelningen när städpersonalen först torkat i toaletten och sen med samma trasa i tvättstället inne på rummet och runt dricksglasen. Livsfarligt vid många typer av operationer och vid hjärtop. är det mycket komplikationer som beror på bakterier i efterhand eller t o m att kirurgen har det lite si och så med hygienen. Ja inte bara kompl. även dödsfall. Och allt beror i de fallen på pengar, så billiga bolag som möjligt med outbildad personal hyrs in. Tar hem anbuden.

Och i äldrevård vill vi nog inte ens veta hur det går till. Och inom mycket, tänk bara inom livsmedel. Ja sist fick vi en spik i semlan, det utreds nu och beror på bristande maskiner, gamla förmodligen som släppte delar och ingen såg utan de bakades in i degen. Semleätandet tog ett raskt slut här:-).

Och som sagt oerhört tröttande att höra om vad de som inte gått en dag i skola ska göra här för det är så "enkelt". Men kanske då något som de har erfarenhet av utan skola men under sina liv, Löfvén vill ju börja med att odla här nu:-), åtminstone 10 % mer än vad vi har, det rustas för kommande tider på fler områden ...

Steel City Anna said...

Mamma: En hel del politiker som inte heller gått så mycket i skolan finns det ju :) Läsa, skriva och räkna måste alla kunna i ett modernt demokratiskt samhälle, så är det bara. Ingen vinner på att man hymlar med det. Ingen verkar direkt ha vågat säga rakt ut att man tycker att det finns enkla jobb inom vården, men visst tänker de det. Tur att ni har en dotter som kan både enkla och svåra jobb och kan ta hand om er när ni blir riktigt gamla ;)

Monica said...

Ja så sant! Kanske de politikerna kan ta de enkla jobben! Och det känns lite som att gå tillbaka till 1800-talet när politikerna tycker att folk inte behöver lära sig läsa, skriva och räkna ja så där som stat och Svenska kyrkan höll folk kvar i okunskap och fattigdom då så att de inte skulle kunna ställa krav. Läser en del intressant om det nu och hur andra fick kämpa för kunskap till sina pojkar och flickor. Och politiker nedvärderar både människor och arbeten, är väldigt att gå bakåt. Men blir kanske så när de själva kan lyfta höga löner, pension, få innerstadsbostäder och inte ens vara på sitt jobb. De är så rädda om sina enkla jobb;-).

Och vilken tur vi har som du säger, en dotter som kan allt och vill ta hand om oss:-), fast det är oerhört jobbigt att ta hand om sina gamla föräldrar vet vi, men kanske vi inte blir så jobbiga:-)

Anne-Marie said...

Det hade jag missat att man debatterar enkla jobb. Ja, det kan man ju undra vad det är för jobb egentligen. Karusellskötare måste säkert kunna mycket teknik för att klara sitt jobb.
Haha, flytt-hen. :) Jag är smått “allergisk" mot ordet hen skall jag erkänna.
Många jobb försvinner och har försvunnit givetvis allteftersom tekniken blivit mer avancerad.
Herde måste vara ett fritt jobb. Säkert inte enkelt men fritt.

annannan said...

För att återkomma till Samhall-jobben. Utöver vad du säger om viljan att tjäna egna pengar, så tänker jag också på vad det gör med mig som en vanlig funktionell person i samhället, att faktiskt i mitt dagliga liv möta någon som har lite annorlunda förutsättningar. Jag tror det är bra för mig också. Inte bra som att jag blir friskare eller mer högpresterande, som ju är det vi mest verkar vara ute efter idag, men bra som i att jag blir en bättre människa, med större förståelse för världen.

Steel City Anna said...

Anne-Marie: du kommer nog snart hora nan tjata om enkla jobb, omojligt att missa :) herde vore nat! De flesta herdarna har i Yorkshire har dock pluggat pa universitetet :)

Steel City Anna said...

Annannan: absolut, sa ar det, och samma galler manniskor fran andra kulturer, att motas och vara kollegor ar bra.