tisdag 5 juni 2018

Robotar och mat-tankar

Idag har fortsatt krångla med sjukvården vilket kommer ta ett tag tror jag och så har jag varit på banken vilket gick bättre men jag blev förvånad när de sa att konton öppnas numera av robotar på nätet. Inte helt och hållet övertygad är jag om att all denna teknologi är av godo men det finns ingen valfrihet här att stå utanför. Man måste ha en smart mobil och man måste ha appar och kort för på många ställen går det inte att betala med kontanter. I England finns allt detta men man kan alltid välja ett annat alternativ, också. Att allting är länkat här är praktiskt men också svårt när man kommer ny, för man måste in i den där cirkeln någonstans där allt är beroende av allt. Till och med vårdcentralerna är länkade med BankID och nästan alla myndigheter man ska logga in på. Hur det går till när man inte redan har ett personnummer undrar jag verkligen, man måste vara helt i limbo ett tag. Jag tror också att det gör samhället ganska sårbart och jag får stor lust att flytta ut i skogen och odla egna morötter. Men där funkar väl inte apparna.Och pengar i madrassen kan man heller inte ha för det går inte att betala med dem.

Ett besök i en mataffär blev det igen och jag tänkte på att grönsakerna inte bara är dyrare här utan också mycket mindre. Aldrig sett så pyttesmå palsternackor i England. Däremot är de godare, de har mer smak. Kycklingar tänkte jag också på, hel kyckling verkar bara finnas i en storlek. I England finns små, mellan, stora och jättestora. Men även kycklingen var väldigt god här.

En kålrot tänkte jag köpa, det får man nästan gratis i England och här kostade en halv nästan 30 kronor. En av de dyrare grönsakerna. Det förstår jag inte, kålrot är väl vår mest traditionella grönsak som är enkel att odla, på engelska heter den till och med swede.

Trots oändliga rader med burkar med färdiga såser så fanns det ingen vit sås till lasagne färdig, det är den enda såsen jag inte brukar orka göra själv - finns det någonannanstans kanske? Min egen vita sås blev god och så vansinnigt jobbigt var det väl inte men just nu har jag mycket tid och jag tänker på en vardag när man kan vilja hafsa ihop en lasagne lite snabbare.

I England handlade jag ofta i gigantiska mataffärer men i vanliga centrumbutiker här är godis- och chipsavdelningen ungefär lika stor. Hur kan folk vara så snygga och smärta här, vilka är det som äter alla dessa chips och allt godis?

Färsk fisk är jag van att kunna köpa, färsk makrill, abborre, lax, rödspätta och torsk och här är fiskdiskarna väldigt små trots att vi har så mycket hav. Och sjöar. Fryst fisk finns det gott om.

Det är sådant man kan fundera över så här i början ... Om några månader är väl allt detta, stort och smått, inget jag ens tänker på.

16 kommentarer:

Annannan sa...

Det är jättebra att du skriver det här för man anpassar sig och glömmer så fort.

Jag tycker ärligt talat att allt du beskriver i första stycket är förfärligt. Jag trodde tillgänglighet var viktigt i det svenska samhället. Men det tycks helt ha fallit bort i hetsen att vara i framtiden redan nu.

Anonym sa...

Hmm vad konstigt, om man knallar till ett bankkontor och har legitimation med sig måste man väl få öppna ett konto?

I vården har jag inte heller varit med om att man MÅSTE ha bankid och appar. Det brukar funka att ringa, komma dit och fylla i pappersblanketter också. 

Ja betalkort är nog krångligt att vara utan, det finns ganska många ställen där man inte kan handla med pengar.

Hmmm jag har dålig koll på kålrot och bechamelsås tyvärr :) Brukar köpa broccoli typ 10 eller 15 kr för en sådan floret. Färska spenatblad och sparris är ganska dyrt, brukar kolla efter xtrapris. Frysta grönsaker är mkt billigare men du kanske inte gillar det :)

Jo vi är omgivna av hav om man räknar Östersjön som hav, men tyvärr tror jag den är så förorenad så vet inte ens om det säljs så mkt fisk fångad där? Jag är absolut inte kunnig i ämnet men har alltid trott att den mesta fisk i affärer kommer från Atlanten.

Priser kan variera mellan affärer ganska mycket så om man har tid kan man ju kolla upp olika, de i innerstan är oftast dyrare och mindre tror jag, medan i förorter finns större, bättre och billigare, svårt att ta sig utan bil dock.

Aa som sagt, har man tid och bil eller ett SL-kort (som iochförsig är hiskeligt dyrt i sig självt) så kan det löna sig att rekognocera runt lite, även om det låter lite pensionärsvarning, ha ha :)

FREEDOMtravel sa...

Intressanta reflektioner! Det digitala är bra när det funkar men ja, jsg tror man kan hamna i limbo! Och kanske inte alltid så enkelt när man kommer hit! Att betala med kontanter blir svårare och svårare. Mataffärer skiljer sig ju mellan länder och det är alltid intressant att reflektera över. Bechamelsås ska finnas färdig! Det finns oxå affärer med stora fiskdiskar (vi bojkottar affärer som inte har stora fiskdiskar) men man måste välja rätt affär. En del affärer är dåliga på fisk.

Anne-Marie sa...

Jag saknar numera den maten jag äter här i USA om jag är i Sverige. :)
Många svenskar här i USA verkar sakna svensk mat konstant vilket är obegripligt för mig.
Läste alldeles nyligen att utländska turister klagar på det nästan kontantlösa Sverige. Måste ju vara jättesvårt för dem som inte befinner sig i systemet. Inte bra alls som jag ser det att bara gå den elektroniska vägen. Min mamma hade svurit och inte tyckt om detta. Jag tycker man skall ha flera alternativ än bara kort och elektroniskt för betalningar.
Menar du att man inte kan använda kontanter längre? Eller missförstod jag?

Ulrika sa...

Det finns sådan sås! Jag köper den i en grön tetrapack (minns inte märke, Knorr kanske?), den brukar stå i kyldisken intill kall bearnaise och sådant. Den är kanon!
Jag älskar lasagne men orkar iiinte göra såsen själv. :)

Ulrika sa...

Ja Knorr var det, den här:

https://www.mathem.se/varor/bechamelsas/bechamel-sauce-500ml-knorr

:-)

Steel City Anna sa...

Annannan: Det var ett helt gäng med pensionärer som fick hjälp att logga in på datorerna där med alltmer frustrerad personal. Dra med den lilla handen - den lilla handen! - DRA OCH SÅ SLÄPPER DU, OCH SEN KLICKA - NEJ, MED DEN LILLA HANDEN! dra och sen släpper du och sen trycker du på logga in - KLICKA! - Ja, nu så.

Det är ett konstigt samhälle, det tycker jag. Och man måste ha en väldig tillit till internet och dess säkerhet som jag saknar iallafall men det är bara att blunda och hoppa in i framtiden :)

Steel City Anna sa...

Anonym: Ett personkonto gick att öppna men inte ett sparkonto.

Jag ska prova det gamla hederliga att gå personligen imorgon till närmaste vårdcentral. Jag har som tur är gott om tid.

Jag har märkt att frysta grönsaker är poppis men jag tycker inte de smakar lika gott. Plånboken kanske får styra ändå.

Det är tråkigt att det har blivit så med Östersjön. England har fortfarande mycket eget fiske.

Steel City Anna sa...

Freedomtravel: Kul att du tycker det :) Jag skriver allt eftersom sådant som poppar upp i huvudet, medan jag har tid och allt fortfarande är nytt.

Jag ska söka vidare efter fisk :) och det är inget fel på strömming heller egentligen. Jag blev bara så förvånad. Skröt alltid i England om hur mycket fisk vi äter här. Man får kanske börja fiska själv :)

Steel City Anna sa...

Anne-Marie: Man kan använda kontanter men det finns fler och fler ställen där det står en liten skylt att här är det kontantfritt! Irriterande för mej som måste betala en avgift varje gång jag använder mitt engelska kort, ja, så är det ju för turister också. Och det kan vara små ställen, kiosker och allt möjligt där man snarare kanske förväntar sej att de inte tar kort utan bara kontanter. Det är mer vanligt i England på mindre ställen så där såg jag alltid till att ha riktiga pengar på mej, kände mej vilsen utan. Jag tror att det kommer gå mer och mer mot ett helt kontantlöst samhälle och det tror jag inte är bra. Dessutom får bankerna en väldig makt med att se precis vad man spenderar sina pengar på.

Jag saknade ofta svensk mat men nu saknar jag engelska grönsaker. Och matpriser :)

Steel City Anna sa...

Ulrika: aha, i kyldisken! Det tänkte jag inte på. Jag är van att köpa den i en glasburk i hyllan där de har tomatsås och andra pastasåser - och sånna hade de, men inte den vita såsen. Man måste ju passa den där såsen så himla noga, så skönt att slippa det. Tomatsås och köttfärssås gör jag hellre själv.

Turtlan sa...

Jo men jag brukar köpa den bechamelsåsen i glasburk som du tänker på. Men alla affärer har den inte men om den finns så står den vid pasta och pastasåser oftast. Dolmi....? Tror märket heter sp...?
Sen så har Kelda en bra variant, Ostsås till pasta heter den tror jag. Står i kylen så som Ulrika beskriver.

Turtlan sa...

Just det, färsk fisk. Här i stan finns fiskbutiken liksom utanför tex Ica maxis. Drivs av en annan handlare som har som en stor och mer permanent ”fiskbil” som enbart säljer fisk o dyl.
Eller så har man fisk i delikatessdisken. Så har vi här i Karlstad i alla fall. Finns inte färsk fisk i alla affärer men finns bra att köpa på flera ställen.

Annika sa...

SÅ intressant- ÄLSKAR sådana här inlägg.
Kan tänka mig att det är konstig. JUST för att nu vet du att du BOR där. Du ska inte tillbaka till England om en vecka.
Just frukt och grönt ja, jag vet, det är skillnad.
Däremot ost och bröd! MUMS!! VET inte ens om det finns bechamelsås att köpa? MEN det gör det kanske. Vore ju smidigt eftersom man kan köpa sååååå mkt såser hemma. OOO nu ser jag ovan att det finns. BRA där.
mkt nytt att lära in, skulle förmodligen också kännas mig lost om jag flyttade hem.
HÅLLER med den som kommenterade först här, såååå bra att du skriver ner detta. OM ngra månader har du glömt hur det föst kändes då du var ny och grön i ditt nygamla land.

Steel City Anna sa...

Turtlan: Visst är det Dolmio? Den köpte jag i England. Åh, vad bra om den finns. Kan tänka mej att den är billigare än färsk också. Jag får hålla utkik efter fisk :)

Steel City Anna sa...

Annika: Kul! Det blir lite blandat om allt möjligt såhär i början. Det är roligt att skriva ned för mej själv också, som sagt, snart är det säkert glömt.

Precis, det är just det som är så konstigt, jag tänker när ska jag åka tillbaka? Jag har inte ens en nyckel kvar, ingenting. Det är skrämmande och lite skönt på samma gång. Jag lämnade verkligen hela mitt liv där, både bildligt och bokstavligen. Jag vet i början när jag flyttat till England och folk frågade om jag skulle flytta tillbaka, så sa jag att jag nog inte skulle orka byta liv såhär en till gång. Och hade heller kanske inte gjort det utan Brexit. Nu känns det iallafall som rätt beslut av alla möjliga anledningar.