onsdag 6 juni 2018

Svenska folket

Nationaldagen firades till slut med allsång i ett litet centrum. Lite tafatt men fint ändå. Det är roligt att vi har så mycket musik som alla bara kan om man växt upp här. Poliser var det gott om i folksamlingen, de har så söta ljusblå färger här, det hade jag glömt. Lugnt och städat var det.

Jag upptäckte till min förtjusning att Holland & Barrett finns här. Hälsokostaffären jag brukade handla hos i England. Även en del engelska apotek har kommit hit, men det såg jag vid mitt förra besök.

Efter att ha druckit upp min latte så sa jag tack och hej till personalen i kassan som man gör i England och möttes av en förvånad tystnad. Jag kommer nog fortsätta med den vanan ändå.

Jag kom på en sak jag saknar, double cream. Det är en grädde som är extremt tjock och fet och trögflytande och så väldigt god till en kaka. Vispgrädde fick det bli.

När jag promenerade imorse nynnade jag på galenskapslåten hej hej alla, är det ni som är svenska folket, tänk så trevligt, jag är nyinflyttad just. Jag känner mej lite som Hassan Najs som karaktären som sjunger sången heter. Det är en himla rolig text som kan läsas här.

8 kommentarer:

Anonym sa...

Ja på caféer, i mataffärer och så i Sverige så pratar personalen oftast inte annat utöver "Hej", "Kvitto?". Nu det senaste året har man av någon orsak även lagt till "Ha en trevlig dag"!

Kommer ihåg hur förvånad jag var första gången utomlands när min kompis höll på och pratade med han som scannade in varorna.

Efteråt typ:

Jag: "Va, KÄNNER du honom?"
Utomlands kompis: "Ja, det är ju han som jobbar i affären"
Jag: "Eh? Va? Ja men FÖRUTOM det ? typ från skolan eller något??"

Elisabet. sa...

Jag hoppas verkligen att du ska bli vänligt bemött och att du också träffar kassapersonal som säger hej och hejdå och allt annat som är bra och fungerar som smörjmedel i vardagen! När jag tittar på brittiska Akuten tänker jag nästan alltid att det är sån stor skillnad på hur vi bemöter människor. Småorden - darling, love etc - gör så mycket och då blir vårt språk så stolpigt. Lycka till Anna!

Anne-Marie sa...

Jag var i Sverige för rätt många år sedan på nationaldagen. Dagen hade inte firats som nationaldag särskilt länge och man riktigt såg och kände att folk var osäkra på hur det hela skulle gå till. :) Det var inne i Stockholm.
Jag blev faktiskt förvånad att folk i mataffären i Åkersberga hejade när jag var där 2015. Hade jag inte riktigt väntat mig.

Monica sa...

Vi blir ju ändå väldigt trevligt bemötta överallt med något undantag där personalen blir chockad av ett tack:-).

Tycker det fungerar bra med lite small talk här också:-) och skulle det inte göra det är det inte hela världen men det blir så mycket trevligare när man pratar lite och ser varandra.

Steel City Anna sa...

Anonym: Jag märker ändå att babblar man på lite själv så kan det hända att det hakas på :) Detta var i ett lite snobbigt område också. Just detta med en trevlig dag har jag också hört. De har kanske gått på samma kurs :)

Steel City Anna sa...

Elisabet: Vårt språk är lite stolpigt, det har jag också tänkt många gånger. Mycket vackert och poetiskt, men just socialt och ibland även formellt, lite stelt. Att vara formell på ett trevligt och naturligt sätt på svenska är nästan omöjligt tycker jag, men på engelska är det enkelt. Så blir det att man säger hej hej och sitt sitt och tack tack som invandrare ofta driver med oss för. Vi dubblar liksom de ord vi har och ton och kroppsspråk är mer betydelsefullt.

Det är någon författare som sa just detta att svenskan är stolpig, kan det ha varit Strindberg kanske.

Steel City Anna sa...

Anne-Marie: Ja, det är lite udda detta firande. Svenskar är ett ganska självälskande folk tycker jag ändå, men vi vill inte demonstrera med det.

Steel City Anna sa...

Mamma: Bara detta sista år och mitt senaste besök så tycker jag mycket har ändrats här, att folk är lite mer sociala.