söndag 24 juni 2018

Tack, det är braJag hittade stuffing i den engelska affären idag. Häromdagen gjorde jag kycklingmiddag på engelskt vis med rostade grönsaker och Yorkshire puddings men saknade just stuffing. Nästa gång så!

Jag hade en mysig dag med en av mina äldsta vänner och när vi väntade på tunnelbanan kom ett rådjur lugnt spankulerandes på trottoaren mitt emot och åt lite av buskarna. Det kändes så typiskt Sverige! Jag ser så mycket djur här - harar, ekorrar och massor av fågelsorter och så rådjur precis överallt. Jag hade glömt hur vanliga de är.

För någon dag sen fick jag ett mejl igen från the Home Office. Det var ett typiskt babbligt mejl med otaliga artighetsfraser och även intygan om att the Home Secretary känner sej stolt att så många EU-migranter valt Storbritannien som sitt hem. Han pratar möjligen för sej själv, för jag betvivlar starkt att särskilt många britter delar den hållningen. Såhär ganska exakt två år efter omröstningen har de då börjat forma någon slags lösning som inte är färdig än, men det kommer att kosta pengar och man måste förstås uppfylla vissa krav. Jag undrar om de kan förstå hur långa dessa två år i ovisshet har varit. Jag har egentligen ingenting emot varken kostnaden eller kraven, men detta limbo, och attityden bakom allt lull och gull som enligt mej kan kortas ned till: om ni absolut vill stanna här och ha de jobb vi inte vill ha själva, så kan vi väl på nåder tänka oss att ni gör det bara ni betalar för det och inte gör något större väsen av er eller den situation vi satt er i. Och då känner jag, att det är väldigt skönt att använda den lite förvirrande med högst artiga svenska frasen: tack, men det är bra.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Din attityd gentemot England har verkligen forändrats sedan du bestämnde dig for att resa tillbaka till Sverige. Nu är landet inte "mycket att hurra for"längre tycks det. Det känns väldigt trist for mig personligen som har bott här i nästan femtio år, en hel livstid nästan och länge känt mig mer engelsk än svensk,När jag sist var på Svergiebesok (1998) ville jag bara resa hem till England igen.


Lillan i Cornwall

Steel City Anna sa...

Lillan: ja, så blir det ju när man tvingas ta stora beslut pga saker utanför ens egen kontroll. Hade jag också kommit innan EU hade jag nog inte påverkats lika mkt av Brexit. För mej har det varit en fruktansvärd tid de senaste åren. Däremot älskar jag förstås England som land om man inte tänker på politiken och främlingsfientligheten. Den senare finns det mkt av i Sverige också och det är inte roligt det heller. Men ingen kan säga att jag är här på nåder. För mej är det viktigt.

Anne-Marie sa...

Nyfiken på vilken affär som har engelsk mat?
Ja, nog förändras världen, inklusive Sverige, England och USA.
Ibland tycker jag det är svårt att hänga med och då är det viktigare än någonsin att stå stadigt inom sig själv.

Steel City Anna sa...

Anne-Marie: det är the English shop ovanför Söderhallarna :)

Precis, och att man försöker skapa sej nån slags trygghet i sin vardag så gott det går.