onsdag 25 maj 2016

Nästan statslös

Jag har varit en sväng till moderlandet. Jag behövde förnya mitt pass och biljetten till Arlanda var billigare än tåget till London, dessutom fick jag träffa vänner och familj och äta mammas goda frukostar. Att skaffa pass var en komplicerad historia vilket helt hade kunnat undvikas om personalen hade haft koll på reglerna som gäller. Det gick bra till slut men då hade jag både yrkat på lagar och mina mänskliga rättigheter och använt min allra mest spetsiga brittiska artighet som faktiskt alstrade en ursäkt. Britter har ett sätt att kunna påpeka idioti på det allra mest förtjusande sätt så att man knappt märker det och bara håller med.

Försommarsverige var vackert och det kommer flera inlägg då och då framöver eftersom kameran gick varm! Jag åkte mer eller mindre direkt från planet till jobbet så det får bli när jag får tid att gallra bland bilderna. Det är hursomhelst skönt att vara tillbaka igen i vänliga Sheffield. När allt kommer till kritan är det sådant som är viktigt, små enkla saker i vardagen - att kassörskan på mitt lokala Tesco märkt att jag varit borta ett tag och småpratade om det, att konduktören på tåget från flygplatsen log och visade mej till en lugnare plats stationen innan en massa fotbollsfans gick på i Manchester, att dessa fotbollsfans insisterade på att bära min tunga resväska av tåget, att man existerar helt enkelt, i Stockholm kan jag känna att det inte märks att man finns.





Kardemumma- och kanelbullar blev det en del ...

14 kommentarer:

Monica sa...

Mmmmm. så mycket gott:-) och underbart att ha dig här, blev så tomt sen när du åkt så vi aktiverade oss av bara farten:-), väldigt roligt att vi gjorde så mycket kul och fina utflykter. Men jag saknar England jag också.

Steel City Anna sa...

Mamma: jag hinner inte tänka så mycket för det är fart jämt :)

eastcoastmom sa...

Det där att skaffa nytt pass som utlandssvensk är alltid intressant. Alltid nåt som är konstigt enligt polisen...

Steel City Anna sa...

eastcoastmum: ja, det verkar tyvärr vara många som delar denna erfarenhet!

Rebekah M sa...

Man blir rätt sugen på en räkmacka nu ... 🙂

Skulle vara intressant att höra om vad problemed bestod av?! Jag har gjort det tre gånger, och det var otroligt smidigt. Ska göra det igen nästa gång jag far hem.

Steel City Anna sa...

Rebekah: Min diet bestod av räkmackor, köttbullar, kanelbullar och pizza :)

Jag får önska dej lycka till nästa gång du ansöker om pass :) Tror inte de själva fattade vad problemet bestod av eftersom en handläggare sa rätt ut att jag hade helt korrekt information men att hon gjorde på sitt sätt iallafall. Jag har inte haft några problem på Londons ambassad eller förra gången jag var i Sverige och fick nytt.

Anne-Marie sa...

Jaha, och jag som trodde att du var i England hela tiden. Du lyckades verkligen "dölja" din resa. :)
Tack för att du skrev litet mer om Brexit. Intressant minst sagt.
Att söka pass som utlandssvensk i Sverige kan alltid ha sina speciella "egenheter". För mig var det en glömd blankett som ställde till det litet. Men det gick snabbt ändå.
Absolut att britter kan få det att låta artigt trots att man är "bitsk". :)
Ser härligt ut med svensk försommar och mat. Åh, goda räkmackor. :)

Steel City Anna sa...

Anne-Marie: haha ja, det är ändå ingen idé att skriva innan jag har bilder till tycker jag, och dem orkar jag aldrig krångla med när jag reser så det får bli lite andra :)

Ja när de väl kom igång gick det fort med passet, hoppas de utbildar sin personal bättre.

Det var verkligen härligt att njuta av svensk mat!

Annika sa...

Verkar komplicerat det där med passansökan hemma. En del säger att det är så lätt, andra (som du) att det är mer komplicerat. TRIST att det är så olika, och att polisen aldrig riktigt vet vad som gäller. Suck, en massa onödig stress.
Jag förnyar alltid på ambassaden här, kostar lite mer, men det är enkelt iaf.
KUL med en resa hem iaf! Nu får du bomba med lite bilder hemifrån. Säger som Anne-Marie, den resan lyckades du gömma bra ;-)

Steel City Anna sa...

Annika: ja, det ar underligt. Man kan faktiskt forlora sitt svenska medborgarskap om man bott utomlands lange, det kan man inte om man ansokt om och beviljats det som invandrare till Sverige, alltsa aven om man flyttar tillbaka till hemlandet igen eller nat annat land. Man kan dock inte goras statslos av sitt eget land vilket jag paminde om ;) jag som alltid tankt att det ar onodigt att riskera mera komplikationer med att ha dubbla medborgarskap - sa behover man nog inte tanka.

Det far nog bli London nar det ar dags nasta gang, om vi bor kvar har. Svenska ambassaden i Prag har jag redan kollat in om vi flyttar dit :)

christel sa...

Härligt med hjälp att bära väskan. Har nog aldrig hänt mig :)

Steel City Anna sa...

Christel: ja det ar trevligt tycker jag :)

FREEDOMtravel sa...

Vilka godsaker! och då lyckades du besöka Sverige helt rätt tid! Nu är det kallt (9 grader) och regnigt igen...

Steel City Anna sa...

Freedomtravel: ja, det hade jag tur med!