onsdag 28 september 2016

Kanske bara en dröm

En fin dröm om samverkan mellan industri och natur har konstnären Jo Peel skapat med sin elefant "The City Elephant". Byggnader och lyftkranar bland träd och grenar som snirklar sej runt elefantens kropp. Jag tycker mycket om denna elefant, och den har placerats väl också på ett lite småfult ställe bland betong och gamla fabriker, men bakom den anar man en av Sheffields gröna kullar. Kan vi ha både natur och stad och i vilken utsträckning? Sheffield är faktiskt, sitt industriella arv till trots, en av europas absolut grönaste städer (lokaltidningen hävdade en gång att det är den grönaste staden i världen, men hursomhest så har vi mest träd per invånare i hela Europa). Konstnären vill att vi ska se skönheten i gamla byggnader och hur staden förvandlats, och det håller jag med om, att den här staden är vacker, med stål, betong, tegel och allt. Omfamnad av en av världens underskönaste platser, nationalparken Peak District.

Elefanten har denna utsikt mot den gamla puben "Rutland Arms".


16 kommentarer:

Elisabet. sa...

Woooow, vilka bilder! Särskilt den näst längst ner ..., känns som om jag promenerar där!

Anonym sa...

Jättekul med dessa elefanter!
Känner igen det från Monica!
Ha det bra!

Steel City Anna sa...

Elisabet: tack! Det är fina gamla industrikvarter. Glad att många bevarats och får stå där som kontrast till nya glasfasader.

Steel City Anna sa...

Lena: ja, konstnärern har tänkt till, och så olika! Det är så kul att följa. Lärde mej nytt om staden och såg den på nya sätt.

Monica sa...

Det är så otroligt intressant med dessa elefanter och hur konstnärerna skapat och tänkt var och en! Helt fantastiskt! Och grönare stad har jag aldrig sett så tror både på lokalpress och världspress:-) och Peak District är i alla fall Storbritanniens äldsta nationalpark och sanslöst vackert.

Vi sitter på en bänk här i vår bostadspark, är ju fin den med, men hu vad tråkigt folk som bor här. Den 80-åriga tjusiga damen som var så intressant och rolig bodde ju dels i annat område (där absolut ingen hälsar heller sa hon) och dels så hade hon bott många år i andra europeiska länder och hon tänkte går det att prata lite så gör jag det, inget mer med det, ja så där som det är hos er. Var jätteroligt att språka med henne. Lärare. Söderbönan och jag ska göra ett svep på stan så småningom, de har varit på Öland och skådat fåglar och träffat trevliga och roliga engelsmän, vackert väder har de haft och väldigt trivsamt. Hon hälsar!

Annika sa...

Det är läckert med gamla industrikvarter. Ofta har städerna bevarat dem så vackert, som hos er.
Väggmålningen, för det är väl en sån?, är OTROLIG!!

Ann Rumbleinthearctic sa...

Jag har faktiskt aldrig varit i Sheffield, men jag gjorde fältarbetet för min master i Peak District. Sheffield ser ut att vara en mycket vacker stad, och jag hoppas de sparar på lite byggnader i framtiden, så inte allting blir nytt :)

Steel City Anna sa...

Mamma: ja, folk ar lite sega men ibland hittar man ett litet guldkorn dar man minst anar det ;)

Jani sa...

Läckra bilder från den coola staden :)

Anonym sa...


Bilden på husväggen foreställer Sir Patrick Moore.

https://en.wikipedia.org/wiki/Patrick Moore


Lillan i Cornwall

Steel City Anna sa...

Annika: ja, den ar jattefin! Och jag ar sa glad att de inte bara river gamla fina byggnader.

Steel City Anna sa...

Ann: vad roligt, vad studerade du da?

En stor del av Sheffield ligger i Peak District sa du kanske har varit har utan att tanka pa det :)

Jag tror det blir en lagom mix av gammalt och nytt, engelsmannen ar galna i sin historia och gamla byggnader :)

Steel City Anna sa...

Jani: tack :) gillar det har omradet mer och mer nu nar de rustar upp det.

Steel City Anna sa...

Lillan: ja, den ar jattefint gjord. Finns en muralmalning intill ocksa med en gavel med David Attenborough.

Ann Rumbleinthearctic sa...

Studerade hur land management (heather burning) påverkade DOC (löst organiskt kol) i vattendrag runtom :) Jag pluggade på Cranfield University, precis vid Milton Keynes :)

Steel City Anna sa...

Ann: det brann stora ljunghedar för inte så länge sen, en eldsvåda tror jag orsakad av en kvarlämnad cigarett. Så trist. Så nu finns det ännu mer att studera!