fredag 9 september 2016

En dag i Huddersfield

Nordväst om Sheffield hittar man staden Huddersfield och där har vi varit idag som en liten utflykt. En och en halv timme med tåg genom Yorkshires fina landskap. Jag blev förvånad att efter denna korta stund finna en så annorlunda stad jämfört med Sheffield! Höga viktorianska stenhus, väldigt lite grönska i själva staden, en helt annan stämning och en helt annan dialekt. Hela staden uppkom i ett nafs under mitten av 1800-talet när texilindustrin blommade upp här och det är ett genomtänkt gatunät som bara sådana städer kan ha. Innan dess var Huddersfield bara en liten marknadsstad bland många andra.

Det var väldigt intressant att se skillnaderna. Huddersfield påminde mycket om Leeds, som också ligger nära. Ett högre tempo och mindre av den där vänligheten jag blivit så van vid. Artigt förstås, men inte mer. Mindre värme. När jag kom tillbaka till Sheffield slappnade jag av igen och blev ännu mer tacksam för att jag hamnade just här.

På Huddersfield Station bor katten Felix som blivit en kändis på sociala medier. Tyvärr såg vi inte till Felix (som är en hona trots namnet), men hennes kattlucka såg vi!

Just nu är det Heritage Open Days i hela England då många byggnader går att besöka som vanligen är stängda. Dock var det inget som lockade så väldigt i Huddersfield - ett vattentorn från 1800-talet, besök i gruvorna eller guidning i någon av kyrkorna. Jag har nog blivit ganska bortskämd med att bo i Sheffield. Tyvärr hinner jag nog inte se så mycket i helgen här på grund av jobb.Stationens kattlucka
Huddersfield fina station (Grade I listed) med staty av Prime Minister Lord Wilson som föddes här.

The George Hotel från 1850. Här föddes the Rugby Leage och Huddersfield har än idag ett framgångslikt rugbylag, the Huddersfield Giants.
Marknaderna lever vidare
Huddersfield Parish Church, en mycket vacker kyrka.

En kyrka har funnits här sedan 1100-talet men i den nuvarande formen sedan 1503.
Väldigt vackert tak.


Under kyrkan i gamla valv fanns en trevlig resturang och jag gillade att heltäckningsmattan hade mönstret av en Yorkshire rose.


Gröna omgivningar skymtar.
Marknadskorset från 1671.

Stadshuset
Ett väldigt fint galleri och stort bibliotek
Här kunde man måla loss om man ville!

Stationen igen och St George's Square
Britannia Buildings
Lion Buildings
På stationen finns inte mindre än två fina pubar!
En lounge på galleriet. Väldigt mysigt.

4 kommentarer:

Monica sa...

Det blev vackra foton även här men så annorlunda det kändes i denna stad och bara en sån sak som att ingen vacker park eller blommor fanns i City, så oengelskt:-), och stämningen, ja verkligen annorlunda, men allt fanns ju när det gäller shopping och gallerior och att det var en lyxrestaurang under den gamla katedralen var inte precis väntat, tar åt mig äran av att hittat den:-). God mat, oklanderligt fräscht men rätt opersonligt. Och att inga bostadshus eller lägenheter fanns i City kändes konstigt, ja annorlunda minst sagt. Katten Felix saknade jag, hon gömde väl sig på kontoret.

Elisabet. sa...

Tack för titten! Jag måste säga att dina inlägg gör inte min längtan till England mindre ,-)

Steel City Anna sa...

Mamma: det kändes nästan som att komma till ett annat land :)

Steel City Anna sa...

Elisabet: det finns otroligt mycket att upptäcka här. Många är också förtjusta i Leeds och de små städerna runt om men jag tycker ju att inget överträffar Peak District :)