torsdag 8 september 2016

Alla vägar bär till Rom ... eller Sheffield!

Detta är en gammal romersk väg mellan Ringinglow Road och Hathersage Road. Romarna var riktigt duktiga på att bygga vägar och de skulle hålla än idag om man hade tagit hand om dem. De lutade från mitten och utåt, neråt, så att regnvatten flödade ut i små kanaler med kantstenar som man också grävde. Vägarna var breda och så raka som möjligt. Det var små stenar nederst, en blandning av grus, sand och lera i mitten och så stora flata stenar ovanpå, huggna så att de blev en fin yta. Uttrycket alla vägar bär till Rom kommer förmodligen just av romarnas välfungerande system och att väldigt många vägar faktiskt gjorde det, bar till Rom.
En speciell milestone som varit på villovägar sen andra världskriget, iallafall hälften av den. Den befann sej sen den togs bort på fyrtiotalet för att förvilla fienden i en farbrors trädgård i en by intill. Den hittades av en slump och sattes tillbaka. Ingen vet varför denna sten har en dödskalle huggen utöver den vanliga informationen om vägen.

Detta är en annan sten. 17 miles till Buxton, bara att knata på!

2 kommentarer:

Monica sa...

Det är ett väldigt intressant land detta och så fascinerande med alla som gått före i historien, och så otroligt vackert det är i Peak District, den ena byn efter den andra, när man tänker att finare liten by eller stad kan nog inte finnas så kommer nästa. Och nästa. Helt underbart att uppleva.

Steel City Anna sa...

Mamma: ja, jag upptäcker ständigt nåt nytt!