måndag 26 september 2016

En elefants hyllning till denna stads fantastiska dialekt!

Det är inte helt och hållet enkelt att förstå någon som pratar bred dialekt här från trakten innan man har vant sej. Inte ens om man är från Yorkshire är det så lätt, för Sheffield har ett alldeles eget sätt att prata, med ord, uttal och uttryck som inte förekommer någon annanstans. Jag älskar att denna elefant hyllar den språkliga särarten just här!

Elefanten "Lingo". Reyt är allright eller som i reyt/reet good, riktigt bra! A brew är en kopp te.
Ta - ra är hejdå och tha knows betyder du vet.
Ey up betyder helt enkelt hej.
Summat up - something up, alltså är det nånting som är fel? Ahreyt kan man uttala allright som.
Mardy, ett himla bra ord. Betyder sur, tjurig, trumpen.
It be reyt betyder att det blir bra det här.

4 kommentarer:

Monica sa...

Väldigt intressant! Och du kan nu ytterligare ett engelskt språk, förutom din klassiska perfekta engelska så kan du detta med och det är då jag inte förstår när ni pratar:-).

Väldigt intressant när den mycket brittiske säger till dig: åh så skönt med en äkta brittiska:-). Är få som är så språkbegåvade som du är och din make, väldigt ovanligt. Kul också när du säger: jag är svensk till en del då och de tappar hakan:-).

Ja vi jobbar på vårt, mor din och far din engelskläraren, han ligger faktiskt lite i lä här mot mig numera;-), han har mycket att lära ...;-).

Tänkte lite på det där, när du säger: jag är svensk, för är glad du fick det bästa med dig, god uppfostran, veta hur man beter sig och för sig, vara vänlig och artig, på förskolan fick jag kritik av förskolefröknarna att du var så väluppfostrad och aldrig gick före kamrater utan väntade på din tur, var omtänksam, de andra knuffade sig fram och så måste man vara enligt dem, ja käre tid, vilka vuxna "föredömen". Och då tänker jag att du är väldigt engelsk också, det bästa från båda så du är helt och hållet integrerad. Och att veta hur man beter sig i alla situationer är en mycket stor tillgång och trygghet ute i världen. Och att kunna språk. Puss och kram från mor och far <3<3<3

Steel City Anna sa...

Mamma: ja intelligens och uppfostran ses som nat slags fel i svensk skola, tur att resten av varlden inte ar likadan och att jag kunde soka mej ut i den :)

Det ar kul med sprak att det finns sa manga lager och sociala koder. Man kan dyka hur djupt som helst i ett sprak men engelskan ar kanske speciellt mangfacetterad med dialekter och klasskillnader och sa oandligt manga markorer.

Jag har haft stort nytta av att vara bra pa att imitera och harma, men det ar synd att man ska domas sa for bara en accent.

Monica sa...

Ja det är tråkigt för många som bott länge och talar och skriver utmärkt men att det ändå hörs lite accent och folk kommenterar det. Ja tänk om vi skulle göra detsamma här, haha. Händer väl men här är man glad om man förstår, det har ju inte varit så hårt på arbetsplatser heller, t ex inom sjukvården kunde många inte ta samtal i telefon från vårdgivare eller kollegor, utan blev befriade från det för det blev missförstånd men de hade fast tjänst som alla andra med lika lön. Idag är det ännu värre. Vi väntar oss lite accent:-) och är glada om det bara skulle vara en sån.

Jag klarade mig bra ändå även denna gång i landet där i väst trots lite accent, väger väl upp att jag är så väluppfostrad och kan föra mig:-)

Steel City Anna sa...

Mamma: ja, det är helt annorlunda i Sverige. Bara en sån sak som att få lära sej svenska gratis, otroligt. Vilken lyx jämfört med här.