lördag 16 juli 2011

Önskerubrik 8

Vilka är dina 10 favoritböcker - undrar min mamma. Det är alltid roligt att fundera över böcker. En hel del bokinlägg finns på bloggen redan från när jag hoppade på boklistan med 30 frågor om böcker - om min alla tiders favorit skrev jag om här. Men det finns många andra kära böcker.

Dvärgen, av Pär Lagerkvist. En bok om ondskan som kryper under huden och manar till eftertanke.

The Shield of Achilles, diktsamling av W H Auden. Om den moderna världen och relationen mellan individ och samhälle - ett ständigt aktuellt ämne. Auden är min allra käraste poet.

Underdog, av Torbjörn Flygt. Om 70-talet, om Sverige, om att försöka bli och vara någon. En ganska annorlunda bok från vad jag vanligtvis läser och tycker om.

Idioten, av Fjodor Dostojevskij. En fantastisk bok att återvända till, raka motsatsen rent tematiskt till Dvärgen, för här handlar det om en människa som är allt igenom god.

Stjärnor utan svindel, av Loise Boije af Gennäs. En väldigt vacker bok som i min mening skvallrats bort och skrivits ned alldeles för mycket.

Det går an, av Carl Jonas Love Almqvist. En bok som ger energi! Kunde man tänka utanför ramarna då, kan man allt göra det nu också.

Århundradets kärlekssaga, av Märta Tikkanen. Rakt på sak, rakt i hjärtat.

Lugn, bara Lugn, samlingsvolym med Kristina Lugns bästa dikter. Kan läsas hur många gånger som helst.

Giftas, novellsamling av August Strindberg. En helt oerhört rolig bok, vilket i sej är ganska överraskande. (Man kan läsa den på nätet här, om man skulle önska).

Farlig midsommar, av Tove Jansson. Härligt katastroftema som behandlas på typiskt muminvis.

2 kommentarer:

Monica sa...

Intressant och tre jag inte läst själv, däribland Boije för jag trodde inte den var så läsvärd, litar mycket på denna recensent dock;-)

Steel City Anna sa...

Jag tycker absolut att den är läsvärd och belyser relationer och kvinnorollen från ett annorlunda persepktiv, iallafall när den skrevs. Också intressant om klasskillnader och kulturskillnader.