söndag 24 juli 2011

Önskerubrik 15

"Om jag bara fick läsa en bok i resten av mitt liv - vilken skulle det vara, och varför" önskar Trillingnöten som rubrik.

Ibland på kurser och så brukar man få en sån här fråga som en lära känna varandra övning, och då brukar de säga att man inte får säga nåt standardsvar, som till exempel Bibeln eller Koranen eller nån uppslagsbok eller så. Så jag säger inte Bibeln.

En ganska svår fråga faktiskt. Funderade först på en poesibok med riktigt krångliga dikter som man skulle kunna sitta hela livet och grunna på, kanske nånting av Yeats, men så tänkte jag att det kan bli tröttsamt i längden. En bok som jag har läst massvis av gånger utan att tröttna på är Tove Janssons novellsamling Det Osynliga Barnet och andra berättelser. Där kan man läsa om Snusmumrikens frihetslängtan, filifjonkans rädsla för katastrofer, hemulen som älskade tystnad och mumintrollet som desperat försöker bli vän med en elak drake. Vad mer kan man behöva?

Vad säger ni, vilken bok skulle ni välja?

6 kommentarer:

Monica sa...

Väldigt svårt val, ditt verkar intressant.

Trillingnöten sa...

Svårt val! Jag har inte läst så mycket Tove Jansson direkt. En bok som jag läst ett antal gånger och som jag inte tröttnar på är Siddharta av Hermann Hesse. Så jag skulle nog välja den...

Steel City Anna sa...

Det är en bok för alla sinnesstämningar :)

Steel City Anna sa...

Trillingnöten: Den boken har jag inte läst, det måste jag ju göra nu!

annannan sa...

Jag kan mycket väl tänka mig att ta med mig Det Osynliga Barnet. En novellsamling är nog en bra tanke, särskilt en som är så filosofisk som den.

Siddharta har jag läst två gånger, senast förra året, eftersom jag inte mindes att jag hade läst den. Och den gör absolut inget intryck på mig. Vilket den uppenbarligen inte gjorde första gången heller, eftersom jag inte mindes den. Jag tycker det är konstigt; jag älskade verkligen Stäppvargen när jag läste den.

Steel City Anna sa...

Jag får ge den en chans iallafall :)