tisdag 3 mars 2009

Ösregn och skottar

Idag ösregnar det så mycket så att jag har uträttat mina ärenden i skift: Apoteket - zumzum - hem, byta kläder, kontoret - zumzum - hem, dricka te - banken? Hmm, detta blev ett dilemma. Min banks telefonkontor befinner sej i Skottland och därtill hör att den som svarar i telefonen har skotsk dialekt. För ett år sen skulle jag gladeligen tagit en tredje vända ut i regnet till lokalkontoret (där det pratas hemvan Yorkshire eller till och med BBC English! om man har tur) för att slippa denna konversation, men idag kände jag att jag var mogen för ett telefonsamtal. För att förstå hur illa det är med skottarna så kan ni läsa den här artikeln från Uppsala Nya Tidning, särskilt slutet av den. Jag minns när jag var i Edinburgh (som för övrigt är en helt underbar stad) och hur jag försökte ta mej ur konversationer med ett leende men det gick inte så bra. Dom förstod ju vad jag sa, vilket är väldigt irriterande, ungefär som att prata med en dansk. Dom fattar vad vi säger, vi fattar kanske vart tredje ord. Man känner sej väldigt dum. Den här uppläsningen, om man tänker sej gånger typ 20 i hastighet och med en massa sludder, ger en liten fingervisning om dialekten.

Jag ringer och beskriver felet med mitt kontokort. Jag pratar snabbt och formellt och liksom svarar på mina egna frågor så att skotten mest ska behöva säga ja och nej. Då märker jag plötsligt hur det sker ett mirakel - jag förstår vad hon säger! Vi börjar småprata om ditten och datten och av nån anledning pratar vi plötsligt om bröllop. Hon har tydligen lite tråkigt i telefonväxeln.

Jag tror min engelska nu har kommit in i ett nytt skede ...

För de som är intresserade av dialekter kan ni dyka ner i denna guldgruva: IDEA International Dialects of English Archive. Det finns till och med svensk accent på engelska, alltid gulligt.

2 kommentarer:

Anonym sa...

På tal om dialekter, så har jag hittat en sida med titeln "Yorkshire Dialect Words of Old Norse Origin" som jag tror skulle intressera dig;

http://www.viking.no/e/england/e-yorkshire_words.htm

Lillan

Anonym sa...

Grattis! Jag har inte riktigt natt dit an, tyvarr, utan sitter som ett fragetecken och vill bara lagga pa och ge upp :-)