onsdag 11 mars 2009

City Road Cemetary



Jag fortsätter lite på kyrkogårdstemat idag så ska jag gaska upp mej lite senare. Man börjar mer konkret förstå att Sverige verkligen undgick en hel del lidande under 1900-talet för jag tror inte det finns en enda kyrkogård i Sverige av detta gigantiska mått - och bara här i Sheffield finns det ett dussintal. Just på denna ligger en stor belgisk bataljon från första världskriget begravd. Och de flesta offren i The Sheffield Blitz under det andra världskriget (Sheffield bombades under flera tillfällen år 1940) ligger begravda här.

På bilderna syns den storslagna entreen med tornet och den katolska kyrkan som byggdes med finansiell hjälp av den omtalade Duke of Norfolk (ingen Sheffieldk historia är komplett utan honom!) men som nu tyvärr står igenbommad eftersom ingen har lust att varken använda eller underhålla den.





Kyrkogården anlades i slutet av 1800-talet och bjuder på en magnifik utsikt över stadsdelen Manors ängar (bilden nedanför).




Man kan riktigt känna historiens vingslag. De allra första som dog i en trafikolycka i Sheffield ligger begravda här. Det hände 1907 och orsakade en stor chock, för man hade inte riktigt tänkt på ännu hur farligt det kan vara med motordrivna fordon. Det säger ganska mycket om hur det var för drygt 100 år sedan! Det ska mycket till för att folk ska bli chockade nuförtiden.

1 kommentar:

Anonym sa...

Intressant! Idag chockeras vi inte utav något alls. Läste kvällstidningen, front page, så har Jade Goody (visserligen döende) betydligt större plats än dödsskjutningen i Tyskland. Vad jag menar, tror jag, är att vi är så vana vid dessa skjutningar att Jade Goody är större news..