torsdag 3 maj 2018

The Windrush Scandal

Jag vet inte hur mycket som rapporterats om the Windrush Scandal i svenska medier? Det handlar alltså om människor som bott här sedan 50-talet och som blivit tillsagda att resa 'hem'. De kommer ifrån brittiska kolonier i Karibien och har levt hela sina liv här, arbetat, fått barn, gift sej, varit britter i all bemärkelse utom medborgarskap. De hade rätt att bosätta sej här som del av the Commonwealth men plötsligt efter 2012 kunde de nekas jobb, sjukvård och någonstans att bo. Utan pass kan de heller inte resa, hälsa på släkt, vänner, ta adjö av sjuka föräldrar ...

Skandalen har fått redan ängsliga EU-medborgare att bli ännu mera oroliga över vilka strömningar som finns i den här regeringen och hur fort detta liberala land har ändrats. Det har också öppnat upp för debatt och stödet för the Windrush generation är stort. Skandalen har också lett till att inrikesministern Amber Rudd har avgått.

Jag tycker att detta är ännu ett tecken på vilket splittrat land detta blivit. Jag tror också att detta bara är början och att det är rätt tid att flytta, även om det är med ett tungt hjärta.

14 kommentarer:

Annika sa...

Men vad sjuk vår värld är.
Det är verkligen ett vidrigt klimat som råder nu. Främlingsfientligt och skrämmande.
Här vill man skicka tillbaka barn till illegala invandrare, barn som är födda här, gått i skolan här, jobbar här ..
ja, det är ju främst latinamerikanare det handlar om. De ska skickas tillbaka till de länder deras fldrar en gång lämnade. Kanske länder där de aldrig varit, de kanske inte ens talar språket. De flesta av dessa sk Dreamers är laglydiga och bra medborgare, många högt utbildade.
Det är skrämmande. Senast igår satt jag och tänkte att USA skulle gå under utan sina latinamerikanare. US skulle inte klara sig, på riktigt.
Men hat mot dem ... oh gissa ...
och mot andra grupper också. Givetvis, som du vet. Det har ändrats stort det där sen den nya administrationen kom till makten. Ett sjukt land här nu. Liksom hos er.
Och väl också hemmavid, om än inte lika fientligt (inbillar jag mig i min enfald?).
Verkligen ledsamt att läsa ditt inlägg, men det är så världen är anno 2018. UK är lika splittrat som US. Gapet mellan grupperna växer sekund för sekund.

eastcoastmom sa...

Jag lyssnar mycket på NPR och de har sändningar från BBC Radio också, det var en intervju med en äldre person som kanske skulle deporteras, som precis som du skriver kom från Karibien och bott i London sen 50-talet! Och då kommit helt lagligt... Nu finns inga papper... Skrämmande.

Rexxie sa...

I vanliga media här i Sverige har åtminstone inte jag sett ett enda dugg om Windrush.
På facebook har jag däremot sett en del; främst för att jag följer Channel 4 News.

Cecilia N sa...

Men det var väl för att man hellre ville öppna sig mot gamla samväldet snarare än mot EU som man brexitade?

Vad jag blir arg och ledsen på småaktighet.

Steel City Anna sa...

Cecilia: de skulle ju öppna sej mot Indien och Australien och Kina och allt vad det var. Ja, lycka till med det. Men strömningarna är nog som så att man vill få bort så många som möjligt som inte anses brittiska nog, oavsett vart de kommer ifrån.

Steel City Anna sa...

Rexxie: ja, det stämmer med min uppfattning då. Detta är en stor skandal som kan få stora konsekvenser och det borde uppmärksammas mer tycker jag.

Steel City Anna sa...

Eastcoastmum: precis. Och britterna är inte direkt kända för att ha ordning på sina papper, de har inte ens ID kort här. Så lätt att bara säga att nähäpp nu får du inte vara här. En del har skickats till deportationscenter och blivit behandlade som kriminella. Hela regeringen borde skämmas, inte bara inrikesministern.

Steel City Anna sa...

Annika: jag tror ändå att svenskar är lite mera sansade, även om det kan vara önsketänkande. Riktigt såhär sanslöst är det ändå inte. UK tog inte emot nästan några flyktingar när Sverige tog emot tusentals. Jag kan ha förståelse för kulturkrockar som blir när människor inte kommer kunna bidra till samhällsekonomin på många år, att det inte är rasism nödvändigtvis utan att man tänker praktiskt på hur man ska ta hand om alla invånare i ett land. Men detta, liksom det du beskriver i USA, det är ren och skär rasism och total brist på medmänsklighet.

Monica sa...

Det har stått en del om det fast jag läser ju The Guardian också så fått mest info där. Är bara rent hemskt och idag ser jag hur den italienske EU-ministern funderar och oroar sig över alla andra icke äkta britter, vilka nu Maja menar de är. Ja och vilka som är äkta. Ruskigt detta och startade med henne som inrikesminister, nu sparkade hon raskt sin egen. Och själva ska de ha sitt liv som vanligt förstås i alla länder, de är ju stjärnorna tycks de tro.

Nej fy säger jag och jag har lärt mig av dig att uppträda som man ska. För första gången jag mötte galenskapen stod jag efter en spanjorska, en italienska, en fransyska och de pratade engelska men hördes förstås att de inte var "äkta" som Maja menar, ja syntes också. Så kommer jag och jag får ett strålande leende, blond och snygg som man är;-) och ser ut som de tycker man ska, ja jag är så glad personligen att jag inte har deras långa näsa, men i vilket fall sa expediten, åh så underbart, en äkta britt till mig, som det ska va´ och jag blev helt förstummad av chocken, första gången. Andra gången hände det dig, åh så underbart o s v och du svarade genast: "Jag är svensk" och lite dum kände hen sig men bara lite tror jag, var ju strålande trevlig ändå, men så otroligt bra att säga ifrån för jag tror att det gjorde att de berättade för varandra och kanske skärpte till sig och även lärde sig något.

Men men det är ju inget som svenska turister ser eller förstår när de kuskar runt, det hörs och lyser lång väg, turist, men när de tror man bor där för det hörs inte på språket att man inte gör det och ännu värre, bor där men de hör man kan prata sitt eget språk också, har någon annan nationalitet. Fast man ser ut som en äkta britt. Vilket ord!

Och vad tvärt detta kom, på en dag sommaren 2016, i affärer, bussar, ja överallt om man inte hörde till en turistgrupp från Skåne eller Värmland eller nåt sånt och pratade på med guiden och tittade på vikingar:-)

Och turister vill de ha, hjälp vad mycket hela bilagor det är om att kuska runt och se alla slott och blommor, ja jag är glad att jag redan gjort det. Men skillnad, en enorm skillnad för dig som levt hela ditt vuxna liv här. Är så skönt att läsa Annikas kommentar, man lär sig oerhört mycket av att vidga vyerna, se hur det kan vara och hur det kan ändras snabbt, få mer förståelse för andra människor, många som måste fly från sina hem och länder, tiggarna som rent politiskt tycks vara Löfvens största bekymmer, tror nog det är ett av våra minsta. Och inte är de särskilt många i jämförelse med annat.

Och att se hur snabbt ett land kan ändra sig, äkta britter som sitter på gatan i mängder, hemlösa, tigger mat, står utanför all teatrar när de vet folk är lite glada av vad de sett och kanske lite givmilda också. Unga familjer som gråter att de inte kan betala hyra, el, vatten, mat, ja det kan ändra sig snabbt precis i vilket land som helst. Vad mycket det finns att se om man öppnar ögonen. Vi har val här snart. Puss och kram <3

Anne-Marie sa...

Det är märkliga tider vi lever i.
Allt tycks ställas på sin spets.
Skall bli intressant att höra hur du upplever Sverige när du flyttat.

Steel City Anna sa...

Anne-Marie: ja, det är väldigt svartvitt. Inget pass, du ska ut bara. Allt för att nå orealistiska mål om minskad invandring. Jag tycker också det ska bli intressant med Sverige, vallår dessutom i år. Jag kommer nog skriva en del om det!

Steel City Anna sa...

Mamma: det har varit nyttigt att se och uppleva som du säger. Jag upplevde extrakollarna 2012 när jag var chef. Jag hade flera anställda från Karibien. Då gällde deras indefinite leave to remain och jag kommer ihåg att jag fick förklara EU-reglerna för direktören när det gällde min egen status. Jag kommer ihåg hur upprörda de blev när jag ringde också och jag vet att jag bad om ursäkt. Jag är född här, var det en som sa.

Hade de inte krigat så mkt britterna så hade de inte behövt ha nåt Commonwealth att oroa sej över :)

Detta är som om Norge plötsligt skulle utvisa alla svenskar som är där och filéar fisk :)

Elisabet. sa...

Jo, jag hade hört talas om henne, helt och hållet tack vare Sveriges Radios Europapodden. https://sverigesradio.se/europapodden
Alldeles förfärligt är det.

Steel City Anna sa...

Elisabet: den ska jag försöka lyssna på!