fredag 25 maj 2018

Sugar tax


Sugar tax infördes för en månad sen i UK. Man får betala mer för produkter med mycket socker i alltså. Jag är inget stort fan kan jag påstå av detta. Tror ju inte att folk väljer vatten istället direkt. Vad tror ni?

10 kommentarer:

Annika sa...

DET tror inte jag heller.
Inte alls.
Rätt fånig skatt att lägga på.
SÅÅÅ söta lamm i förra inlägget. Supergulliga.
Anna, ha det så gott nu. Nästa gång jag läser här är det ett annat liv som börjat för dig.
Förstår så väl att det känns mer än konstigt allting.

Cecilia N sa...

Men jag har för mig att dyra sockerprodukter har gett önskat resultat på andra ställen. (Var det Mexico?)

FREEDOMtravel sa...

Intressant att se resultatet! Jag jobbar med att genomföra (eller studera andras) studier över folkhälsointerventioner kring mat/fysisk aktivitet och se vad som funkar. Man har sett att ekonomiska incitament kan ha effekt. Samtidigt brukar mycket kritik framföras mot sockerskatt. Att det är svårt att genomföra rent praktiskt bland annat (det finns ju socker i så många produkter) etc, plus att politikerna sällan är sugna på att göra impopulära saker ;) Ofta känns det ju trevligare att uppmuntra/underlätta bra beteende (anlägga motionsspår, se till att det finns belysning vid promenadvägar, ordna säkra skolvägar etc) än att göra det motsatta. Det blir intressant att se hur det går!

Steel City Anna sa...

Annika: det är en helt absurd känsla! Kommer nog dröja innan jag kan beskriva den. Ett helt liv som kommit och gått på något sätt. Jag är liksom tillbaka där jag började, och allt som hänt däremellan får jag förhoppningsvis tid att bearbeta i sommar :)

Jag tror inte riktigt på när staten lägger sej i på det här sättet. Men folk blir bara fetare här. Och det är inte att vara stor eller tjock utan folk som knappt kan gå. Var i en galleria igär där hela familjer bara vaggade fram.

Lammen är urgulliga!

Steel City Anna sa...

Cecilia: det har jag inte hört nåt om. Mexico måste väl ändå ha större problem än socker :) men man ska väl börja nånstans. Kanske UK blivit inspirerade.

Steel City Anna sa...

Freedomtravel: jag tycker det blir fel budskap att dietprodukterna är lika billiga. Ingen som vet säkert om det är bättre att dricka en massa sötningsmedel. Precis, socker finns i allting. Jag är extremt noga med vad jag äter. Blir ofta förvånade över folks okunskap, att de inte vet att det är socker i ketchup t ex, eller vad som är en vettig portion.

Monica sa...

Tror inte att det är rätt väg med den sockerskatten. Hela vårt livsmedelssystem borde ses över. Killen framför mig la tillbaka den så fint grillade kycklingfilén, jag gjorde detsamma, marinaden antar jag de menade och mängd stod noll om innehöll tre olika sorters socker: socker, glukossirap och druvsocker! Otroligt märkligt, vem har socker på kött? Ja inte jag.
Idag köpte jag ekologisk leverpastej och saltgurka, så gott ibland och båda innehöll socker. Även det ekologiska baconet innehöll socker. Och jag tror att i de flesta livsmedel så smygs glukossirap in så att befolkningen ska tjockna till ordentligt och de där bantningspillren ska göra någon till mångmiljonär;-)

Ja jag gjorde ju lite lab.studier åt en känd professor i branschen och en kollega var försökskanin. Säger inget mer ...

Och nu pågår en studie igen. Frivilliga söks som är konstant lite feta, inte går upp och ned, de ska få ett medel insprutat en gång i veckan i 1 1/2 år!

Och aspartam som är det vanligaste sötningsmedlet är väldigt omdebatterat. Larmrapporter ofta. Så att äta en ren naturprodukt men i små mängder känns vettigare men vad man måste kolla som sagt. Är ju bara när man gör allt själv från grunden som man vet.

Danmark införde sockerskatt också men har tagit bort den. Man gör inte hur som helst med danskar:-)

Steel City Anna sa...

Mamma: ja, det går emot mina principer detta, och jag trodde de en gång så liberala britterna skulle känna likadant. Men detta går mer åt ett land där man gärna marscherar i takt och gör som staten säger :)

Vore jag inte tvungen att tänka så mkt på sockermängder skulle jag absolut hellre dricka juice eller nåt annat naturligt sött om jag blev sugen på nåt annat än vatten än drycker med sötningsmedel i.

Anne-Marie sa...

Sockerskatt undrar jag om det fungerar.
Staten storebror lägger sig i titt som tätt tyvärr.
Jag dricker egentligen bara vatten men vet ju att de flesta inte gör det. :)

Steel City Anna sa...

Anne-Marie: Man kan nog räkna dem på ena handens fingrar de som dricker vatten i England :) Vattnet från kranen är dock inte gott.