tisdag 22 september 2009

Primarksveket

I söndags var jag ute och shoppade och gick in på Primark för första gången sen i början av juli. Och jag blev så besviken! Priserna hade gått upp och utbudet, förutom en gigantisk mängd praktiska långkoftor i jordens alla färger, var riktigt dåligt. Allt var grällt rosa och blått med paljetter, underliga harembyxor, silverbälten, blixtlås som dekoration kors och tvärs över tröjor, alla toppar hade "Diva" skrivet i glitter över bröstet, volanger hit och dit, och rutigt som jag vet är inne men som jag inte gillar. Jag kunde inte ens tvinga mej upp till strumpavdelningen för att inhandla skojiga sockor (Karin, det blir alltså en annorlunda födelsedagspresent i år, håll utkik i posten ... :). Istället gick jag till Sainsbury's och gjorde genast massa bra köp, det var bara att välja och vraka, det mesta var snyggt! Så stormarknadsnördigt eller ej, Sainsbury's slår Primark!

Alla fynden - en blus, en långärmad grön tröja med broderier, en kortärmad mörkgrön top och en randig bas-t-shirt samt en blåsilvrig scarf jag direkt blev förälskad i!

5 kommentarer:

mamma sa...

Snyggt! Puss

Zaba sa...

Klarar inte av Primark, folk blir som tokiga där inne rycker och sliter i saker samt slänger ifrån si grejer på golvet om de ändrat sig. Det är dålig kvalitet men framför allt det viktigaste för mig är när kläder produceras så det billigt så blir det alltid någon längst ner som lider. Samvetet pallar inte att handla på Primark speciellt inte när de har bevisats använda barnarbetare.

Men inte bara Primark som är skyldiga till det så det blir att jag knappt aldrig handlar kläder.

mamma sa...

Ja Primark i Sheffield är riktigt mysigt i jämförelse med London.
Svårt: man kan varken handla möbler eller kläder (eller spikmattor;-)) om man ska undvika barnarbete eller vuxenslavarbete. Utan bara äta egenodlade rovor. Kvinnor dör när de står och packar besprutade vindruvor t ex, barn dör när de går i de kemiska färgbaden från ett mycket svenskt företag. När de var sönderfrätta stoppade man ned nya barn, men NU har man ändrat rutinerna som det så vackert heter. (Efter TV-programmet). Och varorna är inte billiga heller när de landar här. Och de stackars kvinnorna som tillverkar spikmattorna får äta nån dag då och då som lön. Det räcker tycker svenske ägaren för de ska ju meditera under acetonsmältningen av plasten. Och i det landet är det oehört mycket misär, så miljonerna den ensamme mannen tjänar kunde verkligen komma till nytta.

mamma sa...

Vad Primark beträffar, varit lite tveksam med dem, men de har en väl så god policy och moral som HM med många fler. Har studerat dem ingående. Ja, de är bättre enligt undersökande journalistik. Det finns många andra aktörer som tillverkar mängder av kläder, följde en dokumentär om kinesiska småflickor och deras textilarbete, på svältnivå och i fängelseliknande miljö, lååångt från familjen och de tilläts hemresa EN gång per år (om de hade råd, hade de varit sjuka en dag räckte inte pengarna). De kläderna hamnar sedan i Europa (ofta i England i s k boutiquer med en högre prisnivå) hos högstbjudande och bossen i toppen tog all förtjänst och levde stort, inget gjordes för att förbättra för flickorna. Så man vet ju aldrig vad man får i handen, är helt omöjligt. Vi kan inte se det på märkning o s v, den kan vara helt vilseledande. I alla fall har jag köpt yllevantar till dig i hantverkshörnet vid Sigtuna museum, direkt av tanten som stickat dem, men jag vet förstås inte var hon fått garnet ifrån;)

Karin sa...

Åh, jag som behöver nya strumpor... Jag får inhandla själv helt enkelt. :)