onsdag 2 september 2009

Ekorrhjulet

Det dar med att varva ned. Ha trakigt. Och gora Ingenting. Det ar sant som det alltid skrivs om i media att nutidsmanniskan inte kan, och liksom behover trana pa. Lyssna pa smafaglars kvitter brukar ofta vara ett tips. Eller skogspromenader. Pata i tradgarden och komma i kontakt med sitt ursprung. Eller sta och fjutta med armar och ben i sma rorelser pa gymmets Pilateskurs.

Jag har just fyllt i mina extratimmar for augusti och insett att jag i snitt forra manaden jobbade 7 timmar om dagen. Alltsa ALLA dagar, 7 x 31. Jag hade semester i fyra dagar sa vissa dagar jobbade jag darmed 14 timmar eller mera. Anda kan jag inte pasta att jag ar sarskilt trott. Eller att jag skulle ha svart att komma ner i varv. Men jag tankte anda att nan varningsklocka borde ringa sa jag ska inte jobba sa mycket overtid i september. Jag borjade anda fundera lite over hur jag gor nar jag vill lugna ner mej eftersom att lyssna pa faglar verkligen inte ar min grej. Det skulle gora mej irriterad. Klassisk musik likasa, kraver tolknig och fokus for att man ska kunna gora nanting av det man hor. God litteratur ar heller inget avstressande fordriv utan nanting som jag gor mer som ett slags jobb eller utmaning, sa att hjarnan inte ska bli for langsam. Ga i kyrkan - ocksa jobbigt. Sjalvrannsakan och teologiska motsattningar. Aerobicsklasser - aldrig. Annu mera stress och tider att passa.

Sa har kommer mina nedvarvningsrad, nagra standard, nagra nyare pafund:

  • Stada kylen. Renande for kropp och sjal. Och sa vet man att nu ar allting frascht och redo att lagas mat av.
  • Ata en stor lyxig skal med sina favoritbar (just nu hallon).
  • Saga till sin familj att inte prata med en pa cirka en timme och stanga av telefonen.
  • Lasa tantsnusknoveller i badet (med lavendelolja).
  • En ledig dag - sova tills man vaknar.
  • Springa eller ga snabbt.
  • Tvatta klader - en av de mest lugnande aktiviteter jag vet. Gud sa jag saknar en hederlig svensk tvattstuga. Laste nog halva min lararutbildning i en san medan maskinerna brummade rofyllt i bakgrunden.
  • Spela The Sims (jag kor gamla versionen fran 2000 och haller enbart pa med att bygga upp hus och miljoer, sjalva spelet skiter jag i).
  • Fynda pa TKMaxx eller Primark. Ska bara vara en liten stund av njutningfylld shopping, hogst en timme, annars blir man bara trott.
  • Aka sparvagn jattelangt utan mal och mening.
  • Baka nanting lagom enkelt och prestigelost.
  • Umgas med en van pa puben i sina vanliga vardagsklader helt utan krav pa fest, smink, tjo och tjim. Puben ska vara heltacknngsmatteinredd och med olika monster pa alla tyg.
  • DVD Box tittande med en stor stor kanna te och fotbad.

Sen kor jag vidare! Det kan val inte vara ett utbrandhetstecken att tycka illa om fagelsang? Jag har aldrig gillat det ... Nutidsmanniskan kan val helt enkelt krava nya satt att gora ingenting pa? Jag gor iallafall en av ovanstaende saker varje dag. Extra viktigt ar tystnaden, turligt nog ar jag och maken lika pa det omradet ...

3 kommentarer:

Zaba sa...

Har ocksa svart att sitta still, pa semestern i Kenya gick vi upp tidigare varje dag an vi gor nar vi jobbade :)

Bakning och springa ar mina topp avstressare.

Sedan kommer korsord och bocker.

mamma sa...

Det var väldigt bra nedvarvningstips, inte omöjliga att genomföra och tillgängliga. Idag blev jag konstigt nog nedvarvad i storstan, kopplade bort folk och det var inte så hysteriskt längre som i augusti med alla turister på Drottninggatan, sen gick vi också till PUB, är helt oigenkännligt numera, högst upp finns ett slags café bland alla underliga möbler och saker och där sitter man i soffor klädda i nattskjortor, det dröjer ett tag innan man ser kragar och knappar i klädseln men gott kaffe med tillbehör och en chockerande trevlig servitör. Väldigt lugnt och utsikt över takåsarna. En del fynd gjordes också på några nya ställen och vi fikade även på Lagerhaus som var lite upphottat. Så kontentan, jag varvar ned bäst med fika för två:-)

Karin sa...

Såg slutet på nåt reportage på nyheterna om att den brittiska puben är på väg att dö ut. Låter sorgligt tycker jag. Vart ska den ensamma gubben gå när han ska äta vinägerchips och dricka öl? Och vart ska då allt rött sammetstyg med olika mönster ta vägen?