söndag 30 maj 2010

Tyskland 2011

... Like a satellite I'm in orbit all the way around you ...

Grattis Tyskland! Jag tycker rätt låt vann. Jag röstade själv på Lena två gånger, till mina engelska vänners förtret: "du kan ju inte rösta på Tyskland" sa de. Inte på grund av att låten var dålig. Utan på kriget. Det var ju 70 år sen nästan, säger jag. Ni kan väl inte skylla det på Lena heller. Jo, det kan man tydligen. Av princip. Tänk, det var en fin tanke när hela Europa dansade tillsammans som pausunderhållning. Men djupare än just underhållning gick nog inte denna tanke. Men nu ska hela Europa till Tyskland iallafall, nästa år. Och blockröstandets tid verkar vara över. De enda som röstade tolvor till varandra var Grekland och Cypern.

Norge hade ett fint program tycker jag. Enkelt och praktiskt och rakt på sak, inget extravagant eller underligt, och som sagt, det var lite rörande med den gemensamma dansen.

Min tippning igår var ju inte helt åt skogen heller. Israel hamnade dock mycket kägre än vad jag trott, men pojken sjöng ju inget vidare live heller, om man jämför med videon han släppte innan. Turkiet och Tyskland som var mina favoriter kom etta respektive tvåa. Och England kom mycket riktigt sist. Allra sist. Närmaste grannen Irland kom nästan sist. Och Tyskland vann. Inte en bra kväll för England helt enkelt. Men att Danmark skulle komma så högt, fjärde plats, det kunde jag aldrig tro. Ännu en knäpp på näsan för Sverige.

Resultatlistan:
  1. Tyskland. Jag tippade Top 3.
  2. Turkiet. Jag tippade Top 3.
  3. Rumänien. Min tippning Top 4-10. Glad att den blev så populär.
  4. Danmark. Jag tippade helt fel, Bottom 5. Fortfarande i viss chock över detta.
  5. Azerbaijan. Jag tippade Top 4-10.
  6. Belgien. Ännu en chock. Trodde plats 16-20 om denna tråkiga enkla sång.
  7. Armenien. Aprikoskärnan, trodde den skulle komma på 11-15 plats.
  8. Grekland. Bättre än väntat, hade tippat 11-15 plats.
  9. Georgien. Samma här, trodde 11-15 plats.
  10. Ukraina. Helt feltippad, avskyr den här låten, trodde Bottom 5.
  11. Ryssland. Nära, trodde 4-10 plats.
  12. Frankrike. Trodde denna skulle vara mer popoulär, tippade 4-10 plats.
  13. Serbien. Min personliga favorit, hade tippat högre, 4-10 plats.
  14. Israel. Jag trodde denna skulle vara med i toppstriden.
  15. Spanien. Tippade 16-20 plats, så inte helt fel.
  16. Albanien. Tippade 16-20 plats.
  17. Bosnien. Ännu ett rätt, tippade 16-20 plats.
  18. Portugal. Trodde Portugal skulle komma snäppet högre, 16-20 plats.
  19. Island. Feltippning, jag trodde 4-10 plats.
  20. Norge. Trodde snäppet högre, 11-15.
  21. Cypern. Hade tippat Bottom 5.
  22. Moldavien. Hade tippat Bottom 5.
  23. Irland. Hade önsketippat 4-10 plats, som den förtjänade!
  24. Vitryssland. hade tippat snäppet högre, 16-20.
  25. England. Jag hade tippat Bottom 5.
Jag kanske kan få vara med i den internationella juryn nästa år? Tror jag ska skriva till Christer Björkman.

På mitt Eurovisionparty hade vi olika favoriter, min man hoppades på Tyskland, jag på Serbien, en kompis på Georgien och en annan på Azerbaijan.

Poängtabeller
Mat och dryck från olika ställen i Europa, blev uppskattat! Svensk Kopparberg cider, Magners från irland, vodka från Ryssland, öl från Tjeckien, tysk skinka, tyskt vin, chorizo från Spanien, lax från Norge, räkor från Skagen, italiensk parmaskinka, hommous från Israel, grekisk tzatziki samt oliver och fetaost, engelska cupcakes, belgiska praliner, fransk Brieost och Mamma Scans köttbullar från Sainsbury's.På BBC kunde man trycka på Text-TV och få sing-along text, jag var relativt ensam om att kunna den serbiska texten på Serbiens sång. Ovo je Balkan! Här är det Bosniens sång, som jag inte har nåt som helst minne av faktiskt.

4 kommentarer:

Elisabet. sa...

Men så PÅHITTIG du är!! Och så roligt ni måste ha haft .-)

Ja, jag höll ju på Israel .. men det är lätt för mig att veta vem som INTE vinner .., det är den jag röstar på ..., haha.

Monica sa...

Jag är mer imponerad av menyn än tävlingen, fantastiskt vad du "grejar". Så roligt! Puss

Zaba sa...

Var tvungen att kolla vem det hemska bidraget i Semi 1 var. Den jag menade var FYROMs bidrag huvva vad hemsk låten var och när han drog upp tjejen i halsen bläää.

Polens bidrag tyckte jag var helt ok och inget strypgrep där inte bara lite för passionerad (som i ordets rätt innebörde lidelse)kram.

Israels bidrag tyckte jag var fruktansvärt. Azerbaijan, Turkiet, Bos & Herc, Danmark, Grekland & Rumäniens låtar helt ok men kommer inte komma ihåg dem så länge. Frankrike medryckande märks att det är en fotbollslåt.
Tyskland och Serbien båda glada sånger, skulle hejat på någon av dem om jag tittat innan tävlingen. Moldavien var väl inte så hemskt? Inte något jag diggar direkt men påminner fasligt mycket om något svenskt bidrag för något/gra år sedan, kan ha varit deltävling eller själva Euro bidraget kan inte komma på vem just nu bara.

Sverige var en i mängden men bättre än Cypern och Ukraina fast nervösdarrningarna (för hoppas verkligen inte de var med flit) förstörde det nog för Anna.

Jupp du (och min insomnia) har fått mig att titta egenom Semi 1 & 2 och finalen ;)

Jo lite synd om man kommer långt ifrån till London för att se Eurovision på svensk pubben och visste inte om biljetterna. Men de måste göra så för det blev kaos med alla som kom sent men inte kom in förr. De flesta köper biljetter långt i förväg, de andra vet att det är slutsålt och tittar antingen på kyrkan eller hittar på andra lösningar.

Eller så pratar du med mig så fixar jag in dig ;)

Zaba sa...

Hahaha ja du smittar, tankarna går till och med mot Eurovision fest ;)

Men nej det var verkligen FYROMs bidrag jag menade och inte Polens. Gubben drar ju upp sin dansare med handen framifrån över strupen. Polens sångare kramade ju bara om bakifrån med armbågen inte såskönt kanske men inget strypgrep a la FYROM äcklet.

Hoppas du har mer tur nästa gång du kommer till London.