måndag 31 maj 2010

Sköna maj

Sommaren börjar ... nu!

Tråkigt att Eurovision är över. Eftersom jag inte är särskilt intresserad av sport så är Eurovision det närmaste jag kommer nån slags lag-hejar-känsla. Resten av England är naturligtvis galna i det stundande fotbolls-VM. Det är St George's flaggor överallt, den som är vit med ett rött kors. Jag får vänta till mars 2011 då cirkusen börjar igen med de svenska melodifestivaluttagningarna.

Flera soliga dagar har det blivit, och flera picnicar. Jag läste en intervju med Anna Bergendahl att hon tyckte det var jobbigt att aldrig kunna göra nånting halvdant. Det känner jag verkligen igen mej i, särskilt när jag var i hennes ålder. Jag skulle tro att pressen och hetsen i skolan är ännu värre nu. Men konstigt nog, ju mer ansvar jag har fått och ju mer stress jag har behövt hantera, så har jag lärt mej att ta lite lättare på livet. Det går utmärkt att ligga på en filt i parken med jourtelefonen. Eller börja det viktiga anförandet för kommunen med ett "Jag har inga trassliga kablar och Powerpoint med mej - det är bara jag, och jag kommer förhoppningsvis bara att prata i 10 minuter". Avlösande skratt. Funkar precis lika bra.

Snart så är det dags för Kungabröllopet också. Vilken debatt det har blivit i Sverige, som nått ända hit till och med. Det roliga är att de engelsmän jag har diskuterat detta med, det finns faktiskt ett antal som är rejält insatta i det svenska kungahuset, OCKSÅ är upprörda över att Victoria har tagit deras sexistiska sed, eftersom hon går emot kyrkans tradition, och det kan de inte tänka sej att det engelska kungahuset skulle göra. Så de har alltså inte tolkat det som positivt att den anglosaxiska seden sprider sej.

Det tydligaste som jag har tagit med mej från den här debatten är vilket oändligt gap det är mellan Kungafamiljen och resten av Sverige - ett Sagoslott, verkligen, och den senaste tiden har belyst detta mer än någonsin tidigare. Diskussionerna om Daniel ska bli Herr eller Prins eller Kunglig Höghet, att han behövt bedyra att hans njursjukdom inte är ärftlig, att Victoria sätter sej över den tradition som format henne, att hovet ville att kommunerna skulle betala orimliga summor för blomsterrabatter vid Haga av skattepengar i en recession samt tänkte sej att Göran Greider ville sitta och viska rojalistisk kärlekspoesi i ett träd, att Madeliene åker på kärleksbekymmer-semester från sina plikter som i en Dostojevskijroman om den rika ryska adeln - det är så långt från en vanlig medborgares liv man kan komma. Inte underligt att parodierna på Kungens valspråk, För Sverige i tiden, haglar. Men titta på bröllopet tänker jag iallafall, om Svt Play sänder det.



Majbilder

4 kommentarer:

mamma sa...

Jag har också Bank Holiday idag:-) Ska fortsätta röja här snart. Instämmer i allt. Och avståndet. Till folket. Och ungdomar i samma ålder. Läser: två läkare(eldsjälar) den ena på KS, den andra på SÖS, de fortsätter i sin profession, det är där de har lönen, men....de har startat ett företag i Sumpan, är specialister i immunologi, ja, kort, cancerceller har vi ju allihopa som immunförsvaret "äter" upp lyckligtvis under många år men dessa herrar tar cellerna från närmsta lymfkörtel till cancertumören när människan drabbats, såna lymfkörtlar var bl a en del av mina analyser tidigare, lymfkörtlarna innehåller immuncellerna som kan besegra cancercellerna, nu sätts de i karantän och "träningsläger", får återhämta sig till nya krafter och ges tillbaka i transfusion och bekämpa cancern, fokus nu är på två former, hittills är försöken lyckade. Företaget har anställda i min yrkesgrupp och hittills är det enbart kostnader för företaget. Så folk jobbar i andra labb också för att finansiera detta. Nu tänker jag hur bortskämda vissa är! Inga studieskulder, inga skulder av något slag, bara fått fått fått. Och pengar skulle kunna fördelas på ett vettigare sätt.

mamma sa...

De små dockorna gjorde succé här i helgen, särskilt lilla M blev helt fascinerad, hon gillar ju allt smått och pillrigt, dels var det spännade att de var 10 stycken men hon var otroligt intresserad av detaljerna, färgerna och att kunna se ansikten på de allra minsta.

kyrksyster sa...

En god analys. Men kanske man måste ha lite avstånd för att kunna se klart på denna kungliga hysteri...!

Monica sa...

Ja jag har nöjt mig med chokladen;-) blåbärs- och lingonbitarna var rätt goda, sedan har vi testat Weddingchokladasken med Vickan och Daniel på. Den var för söt! Nu återstår en liten ask och mer exklusiv enligt reklamen. Ska testas!
Var förvirrande i pris alltihop, en ask som var tre gånger så stor kostade mindre än den lilla tredjedelen, ska vara så, förstår att den lilla tredjedelsasken måste vara något alldeles speciellt, det hade inte far din fattat;-)