söndag 28 december 2008

Svts julutbud

Jag har nu kollat på två avsnitt av Stjärnorna på slottet och första avsnittet av Selma, och är ganska besviken på båda programmen. Inget av svts juldraman har engagerat mej ordentligt sedan Gustav III. Förrförra årets Snapphanar var helt ok, om än extremt våldsamt, men jag kände mej ibland nästan generad när jag tittade på det. Det var lite som en skånsk version av Xena Krigarprinsessan. Och så Selma nu då. Jag har då aldrig riktigt tänkt att Selma, hon har nog haft ett jättespännande liv. Däremot har jag tyckt mycket om hennes böcker. Mycket riktigt så var det första avsnittet av Selma bland det segaste jag någonsin har sett. Selma, denna klipska, egensinniga och politiskt engagerade kvinna, säger överhuvudtaget nästan ingenting, utan verkar bara extremt kåt precis hela tiden. Hon sitter mest och ler och flämtar upphetsat, i de mest märkliga situationer. Det känns som att man kunde ha hittat andra mer passande människor att göra den typen av drama om. Kanske Samantha från Sex and the City. Kanske inte en klumpig sekelskiftesdam som bara ville bo i Värmland och baka kakor och skriva udda romaner. Det blir bara pinsamt.

Samma sak hände med Strindberg, denna oerhört begåvade, roliga (ja, verkligen roliga, han hade fantastisk humor) och excentriska människa upplöstes i Svts drama om honom till en bordellhungrig, psykotisk, egocentrisk galning, ja som vilken karl som helst. Det var en stor besvikelse.

Jag förstår inte riktigt vad som har hänt på sistone. Minns ni nittiotalets fantastiska Jerusalem, Kejsarn av Portugallien och Den Goda Viljan? Det var genialisk TV. Årets juldrama är bara slöseri med tid. Samma sak för stjärnorna på slottet. Jag måste titta för Gardells skull men ingen annan är ju riktigt klok. Svt måste bli mer kanal 5 om det ska finnas nån behållning i denna typ av program.

Personer jag skulle vilja se, i kombination:

Mona Sahlin (kan Mona skämta? Är hon underhållande? Skulle Mona bli sur och lättstött ala Gardell?)
Martin Lönnebo (allt han säger har ett innehåll. Skulle vara kul att se vad de andra skulle diskutera med honom)
Ingvar Oldsberg (Är han så himla mysig? Kan han bli arg? Har han ett dolt "djupsinne" som Loffe?)
Eva Rööse (En riktigt cool tjej som inte tar skit. Vacker, stark och smart. Skulle hon bli polare med Mona?)
Alexander Bard (Någon som jag tror är ovanligt normal och trevlig bortom skägget och shortsen. Eller?)

Carola kunde vara joker och komma och sjunga i skogen. Det skulle vara sååå bra ...

Inga kommentarer: