torsdag 19 maj 2011

Börja från början

Mittenbörjan. När jag spelade i en stor ensamble som 12-åring nånting, ett långt stycke, så sa ledaren ibland "nej nej bryt bryt vi tar det igen, från MITTEN-BÖRJAN". Och alla förstod vad hon menade. Nånstans i mitten av stycket som kändes som en början, ja som ett bra ställe att börja på. Det där filosoferar jag över ibland. Det är ett fint ord, mittenbörjan. För vem vet när det man börjar egentligen började? Man börjar nog väldigt ofta i mitten.

Detta kom för mej igår när jag lagade middag. Nästan skrämmande utmattad valde jag bland burkarna på Tesco, enkelt skulle det vara, och fort skulle det gå. Pasta och tomatsås är en bra maträtt när man känner så. En burk med färdig tomatsås, koka lite pasta, slänga färdigriven ost på. Fast lite mer kunde jag ju anstränga mej tänkte jag och istället göra egen tomatsås av färsk lök, tomatpure, torkade örter och krossade tomater, och så hyvla den där parmesanbiten jag har kvar över. Det går ju också fort. Så fick jag syn på extrapris på färska tomater och färsk basilika, och det bev så fantastiskt gott, bara av dessa andra råvaror, fast det var samma enkla mat.

Man skulle ju kunna göra det ÄNNU mer från början, odla sina egna tomater, göra sin egen pasta. Och så olivoljan och parmesanosten, dem kan man ju också tillverka från början.

Sånt funderar jag på, och undrar över hur det var för flera tusen år sen, hur maten smakade då när allt måste ha varit från JÄTTEbörjan (det ordet användes också i ensemblen, eftersom det fanns så många olika börjor så måste själva början förstärkas av prefixet jätte för att betyda nånting), och hur lång tid det måste ha tagit, bara detta att skaffa nånting att äta. Men mest kanske man satt och svalt och åt barkbröd.

Hursomhelst så är jag ganska nöjd med att laga mat från mittenbörjan.

3 kommentarer:

Monica sa...

Det där lät gott! Och tänk jag har stått här med din musik från mittenbörjan:-), så mycket noter och musik från olika sammanhang, bara Ingesund är en hel avhandling, nu ligger allt på samma plats. Och tänker på vad allt vi har hunnit med, både du och jag, och att jag glömt en del men kommer ihåg när jag ser:-).

Trillingnöten sa...

Haha, vilket fantastiskt inlägg! Mitten-början och jättebörjan. Klockrent. Och du har så rätt...matlagningen befinner sig oftast i mittenbörjan...fast allra godast är nog jättebörjan även där. Krångligare i dagens samhälle, men inte omöjligt.
Sugen jag blev på tomat/basilikasås och pasta. Konstigt :p

Steel City Anna sa...

När jag kollade på Sveriges Mästerkock i TV4 så gjorde de ju ganska mycket från jättebörjan, men oj så jobbigt det verkade! Jag håller mej nog i mitten :)