torsdag 5 maj 2011

Idyll

När jag vaknade imorse och var ifärd med att lägga ögonskugga i samma färg som min kofta (fick flera komplimanger idag för detta), tänkte jag att så skönt det hade varit att vara på landet nu, gå ut i trädgården och hälla en balja vatten över sej och sen gå nerför stigen till sjön och läsa Märta Tikkanen. Men så blev det inte. Jag gick till kontoret, var irriterad, suckade, svarade motvilligt i telefon och gjorde tabeller med statistik. Men matchad var jag, iallafall. Sånna detaljer kan få mej att stå ut. Och följande dikt stämmer förvisso in på äkta män men den stämmer ganska bra in lite mer bildligt talat på manliga kollegor också. Behåll ros och beröm, och ge mej den lön jag förtjänar istället, tänker jag.

Behåll dina rosor
duka av bordet
istället
behåll dina rosor
ljug lite mindre
istället
behåll dina rosor
hör vad jag säjer
istället
älska mej mindre
tro på mej mera
Behåll dina rosor!
ur Århundradets Kärlekssaga av Märta Tikkanen

3 kommentarer:

Monica sa...

Gillar också vattenbaljor och när jag får de tankarna här hemma t ex: så skulle jag leva, vad befriande, så minns jag plötsligt vinterstormarna;-). Inget hindrar förstås en lång sommar där eller som grannarna som flyttar ut i april och hem i oktober till stan. Tänkt ibland jag skulle kunna cykla till busshållplatsen och arbeta i Uppsala på Ackis som jag gjorde när vi bodde i mammas och pappas hus några sommar när du var liten. Och varmduscha på jobbet;-). Det är ett lugn där i stugan som inte finns här, bara att se ut tycker jag om. Och dikten är verklig, karlar delar inte gärna med sig av sin lön men vill gärna ha kunskapen vi besitter och tror det kompenseras med komplimanger, nej sånt går inte mor din på heller;-) puss och sov gott älsklingen:-)

Trillingnöten sa...

Märta Tikkanen är någon som jag läst ytterst lite av. Jag blir galen! Världen är full av så bra lyrik och poesi att det inte finns tid att läsa allt man vill! Anna karenina kommer att ta året ut :p och sen är det en bunt till med mycket läsbart som måste plöjas...Jag måste ta tjänstledigt från jobbet tror jag.

Steel City Anna sa...

Mamma: Det är kanske inte lika trevligt på vintern :)

Trillingnöten: Märta Tikkanen skriver i allafall kort och koncis lyrik så henne behöver man inte ta tjänstledigt för :)