torsdag 10 mars 2011

Höjden av ängslighet

Jag har skrivit förut om hur jag funderar över saker som hur stor rymden är, hur internet fungerar, vart vintertidstimmen är på sommaren och om det finns en saffransmaffia. Men nu när jag läser den här artiken i DN om Melodifestivalen och den utländska juryn så ter sej alla dessa funderingar förhållandevis logiska om jag jämför med hur helt absurt och ganska roligt det är att Sverige har samlat ihop människor från andra länder som ska säga åt oss vad vi ska tycka är bra. Jag har mycket svårt att tänka mej att det någon annanstans i hela världen skulle kunna ske något liknande. Och jag funderar vidare: om alla länder i Eurovision skulle ha en internationell jury som skulle bestämma vad de andra länderna troligtvis skulle tycka var bra, vem skulle då vinna? Det är så bisarrt så det snurrar i huvudet.

Ofta i den stora Eurovisionfinalen så brukar de flesta länderna, förutom den sedvanliga grannlandsröstningen, vara hyfsat överens om vilka par, tre låtar som är bäst, oavsett musiksmak och kultur. Norge och Tyskland förra och förförra året var populära genom hela Europa. Det torde ju bli så då att om internationella juryn skulle råka se en sån låt, mot förmodan, i den svenska finalen, ja då skulle vi också tycka att det var en bra låt, vi hade också liksom lagt märke till det. Men det är som om man tänker sej att Sverige skulle vara nån slags motpol till hela resten av Europa, att vi liksom skulle kunna missa en sån grej, så först om nån annan skulle säga att det var bra, ja då skulle vi kunna tycka att det var bra.

2009 utsåg den internationella juryn det här bidraget.


Skulle det kunna bli som så, att om alla andra länder också hade en internationell jury så skulle Grekland till exempel kanske vilja fokusera på Skandinavien och erbjuda Kicki Danielson att sjunga Bra Vibrationer på grekiska med lite Zorba feeling, och vi skickar kanske Petter och Lill-Babs som sjunger en rysk folkvisa fast på franska och med en balkanorkester så att alla kommer kunna tycka om det?

Jag tror för övrigt att den där killen som upprepar Oh my god Oh my god i sin låt kommer vinna, det känns passande. Om vi lindar in honom i folie, har en rysk isdansare på scenen och kanske sjunger refrängen på serbiska så blir nog hela den internationella juryn belåten och alla kommer rösta på oss. Fast jag vet inte vad jurygruppen från San Marino skulle kunna tycka, vi har en grupp från San Marino. Hur blidkar man dem?

3 kommentarer:

Trillingnöten sa...

hahahahaha! Jag skrattade nästan så jag grät när jag läste. Jag håller med dig. Vad ska den utländska juryn göra? Och har inte de egna länder att "hålla tummarna för"? De kanske själva är partiska och tar ett bidrag som de inte tycker om. Det tror jag. Jag tror att istället ska nya människor in i mellon nästa år. Nya låtskrivare, artister, ledare...då kanske det blir bättre och mer variation.
Annars kan vi ju istället ta Christer B och linda in i folie och skicka med nån sång som Fredrik Kempe skrivit...

Steel City Anna sa...

Haha, ja visst är det jättekonstigt! Och som sagt, varför skulle de andra länderna vilja att vi skickar nånting bra?

Fredrik Kempe och Alexander Bard borde bannlysas från festivalen, det måste ju finnas nåt annat de kan hålla på med.

Monica sa...

Det är jättebra skrivet, skrattar med Trillingnöten:-)