söndag 6 juni 2010

Ur ett svenskt hjärtas djup

På ett bröllop en gång så träffade jag en amerikan som numera bor på en stor hälsingegård och arbetar som högstadielärare. Eftersom jag vid det tillfället precis hade avslutat min sista lärarkandidatpraktik kom vi att tala om det mångkulturella samhället och hur detta ter sej i skolan. Jag var då mest uppfylld av hur svårt det hela var, hur 100 språk och nationaliteter skulle samsas i klassrummet och hur den enda svenska tjejen blev mobbad för att ha tajta kläder på sej (det var hennes eget fel, sa de svenska medelålders manliga lärarna, så det var kulturproblem åt alla möjliga håll och kanter). Amerikanen hade ingen alls förståelse för vad jag menade. Hans kommentar var att "ni svenskar ser bara negativa saker. Ni är så instängda. Sverige skulle kunna vara som New York, där mixen av kulturer är själva kärnan och attraktionen i staden". Jag tror att diskussionen avstannade där, för jag kände att en svensk småstad är så långt ifrån New York man kan komma, tanken är nästan skrattretande. Men egentligen, egentligen har han ju rätt. Det skulle kunna vara så.

Och det verkar som att Svt tänker i liknande banor. "Inte så mycket folkdans och knätofsar" står det på hemsidan. Det nya Sverige. Och ändå, fast det verkligen är behjärtansvärt, känns det inte väldigt krystat? Det här flaggviftandet, det ligger ju inte riktigt för oss. Eller så särskilt många andra länder heller, som den här artikeln beskriver. Det verkar som att vi mest vill visa att vi är BRA på att fira nationaldagen, och visa hur duktiga vi är på att vara öppna och politiskt korrekta och härliga i största allmänhet, snarare än att ha särskilt roligt.

Den dagen jag åker till Västmanlands inland och finner en New York eller London mentalitet, då ska jag banne mej fira. Eller kanske skulle jag fira det riktigt svenska iallafall, redan nu, som Fredrik Lindström undrar om nån har stake att göra. I så fall, leve:

A-kassa
Dansband
Särbeskattning
Pappamånad
Julmust
Pippi Långstrump
Självservering
Kösystem
Melodifestivalen
Självmontering
Nobelpriset
Julkalendern
Flest hjärtattacker i Europa
Ingmar Bergman
Pizzasallad
Tvättstuga

Hipp hipp hurra!

Inga kommentarer: