onsdag 28 januari 2009

Saker att undra över

Också nåt man kan fundera över: Svenska plural former
Engelska plural former är jätte-enkla, antingen lägger man till ett s på slutet så är det klart, eller så är det nåt lurt med det hela som man får nöta in, som att flera mouse blir mice.
Svenska språket har istället sparat en massa jox från vikingatiden och krånglat till det med inte mindre än 7 olika plural former:

-er
Bok blir böck-er, dock märk krånglet med att den senare vokalen har påverkat den första att gå från o till ett ö. Gäller en-ord med betoning på sista stavelsen, nu hade ju bok bara en stavelse men hej och hå. Persienn-er, kanske är ett roligare exempel.
-ar
Säng blir säng-ar. Gäller en-ord som slutar på -ng.
-or
Blomma blir blomm-or, vilket är krångligt därför det vore mer logisk att säga blomm-ar som ju nu betyder nåt annat. Gäller en-ord som slutar på a.
-n
Äpple blir äpple-n. Typiskt för ett-ord som slutar på vokal.
-r
Sko blir sko-r. Gäller en del korta en-ord. Vilken onödig och krystad regel var inte det?
-
Ett hus är fortfarande flera hus. Ska tydligen bara gälla ett-ord som slutar på konsonant. Men som alltid finns det undantag. Tål att tänkas på.
-s
Som vi snott från engelskan. Handlar om låneord. Omdebatterat, men en avocado blir tydligen flera avocado-s. Fast vem säger det egentligen?

Och VEM kan hålla reda på dessa regler?

Ett spännande ord är test. Folk byter här och säger både en och ett test. Plural blir både flera test, eller flera tester. Jag tänker nu på test i betydelsen prov. Tänker man istället på test i betydelsen hårtest, blir pluralformen unisont test-ar. Är inte det märkligt? Test är dessutom ett låneord från engelskan och skulle med samma avocadologik som ovan även på svenska kunna bli flera tests.

Svensk grammatik är sannerligen inte lätt. Visst har den rykte om sej att vara lätt, eller iallafall ingenting mot tysk eller fransk grammatik. Håller jag inte med om!

Säger ni ett test, testet, flera test, eller en test, testen, flera tester eller kör ni på det svengelska ett test, flera tests? Eller varför inte testa att säga testar! Språk är till för att förändras ...

1 kommentar:

Anonym sa...

TEST rakt av, i bade singular o plural! I svara situationer sager jag "I am going to try my skills.. doing you know.. Whats that word again??;-)" Impad av dina kunskaper, jag har tappat svenska i floden sen lange.