måndag 23 januari 2017

Bondgårdslivet

De vackra korna med sina fina horn och långa päls äter hö allt vad de orkar. Hela huvudet försvann i höet. Det är annars inte mycket djur ute. Lamorna har inga får att vakta utan står i sin hage. Tackorna har flyttat till en egen inhägnad där de väntar på att lamma i början av april. Några enstaka baggar stod och såg lite ynkliga ut i leran en bit bort. En ensam tjur tjurar på en äng med varningsskylt. En tupp går runt och sprätter bland massor av höns. I bondgårdens värld behövs det inte så många av det manliga könet. Det är sådant som man kan fundera över ibland.


11 kommentarer:

christel sa...

Vi kanska ska ta lärdom av bondelivet och minska på den manliga dominansen :)

Steel City Anna sa...

Christel: det är svårt att låta blivit dra paralleller :)

Monica sa...

Intressant att studera djurens värld:-), vi kan lära oss mycket. Fina foton!

Steel City Anna sa...

Mamma: tack :) jag tänkte skriva nåt om helgen som gått men tyckte sen att det räckte såhär. Tjuren står där i sin hage och sparkar och vi tackor väntar snällt och tänker på våra lamm :)

Monica sa...

;-)

Annika sa...

Sant, speciellt efter denna helg!
Med installation :-/ och marscher som slog alla rekord :-)
Vi kan lära oss av djuren.
Ser ut som vi har exakt likadant väder. Grått, grått, milt och regn då och då.

Steel City Anna sa...

Annika: ja, detta vader ar sa segt.

Haha ja, det kan vi faktiskt, lara oss av djuren! De hittar inte pa halften sa mkt dumheter som vi.

Ruta Ett sa...

Haha, intressant reflektion! Dock är de söta korna och tjuren med sin lockiga päls!

Steel City Anna sa...

Ruta ett: ja, jag tycker debatten just nu, mediarapporteringen och politiken i hela vastvarlden ar minst sagt rorig sa det ar skont att ga runt bland kossor istallet. Ja sota ar de av bada konen, det kan ju forstas galla manniskor ocksa :)

Anne-Marie sa...

Hur nära inpå Sheffield finns dessa gårdar med djur?
Det känns som om ni har landet precis inpå knutarna.
Roligt att kunna hälsa på dessa djur då och då.

Steel City Anna sa...

Anne-Marie: ja, precis så är det, har två bondgårdar precis om knuten varav en är en så kallad city farm, det är alltså vanliga bostadsområden och trafik runtom. Ett koncept jag skulle vilja etablera i Sverige. Behövs inte mycket, några stall, hagar till djuren, förråd och nåt litet kök där man kan äta och så när man jobbar där. Odla kan man göra i pallkragar. Driva som ett kooperativ med stöd från kommunen och volontärer och några anställda. Den farmen här i Sheffield har även eget vindkraftverk och jobbar aktivt för att människor som vanligtvis är diskriminerade på arbetsmarknaden ska få en chans att komma in i arbetslivet. Jag älskar det stället mer än jag kan förklara. Det är en utopi, en bubbla, men att vara där är som balsam för själen. Ger hopp om framtiden! Träffat helt fantastiska människor där. Blir jag nån gång rik så skulle jag donera himla mycket dit, och sen starta nåt eget liknande.

Den andra ligger mer i utkanten och därför kan man se kullarna i Peak District i bakgrunden. Det är en vanlig bondgård med visst stöd från kommunen.