måndag 2 januari 2017

Ett omöjligt löfte

Just nu är frågorna många bland oss EU-medborgare i Storbritannien hur man ska fylla i den ohyggligt långa och snåriga blanketten när man ansöker om uppehållstillstånd. Det är något av få praktiska saker man kan ta till just nu för att känna sej lite tryggare och många griper efter halmstrån i en osäker värld. Jag avvaktar men funderar på att skriva ett 85-sidigt filosofiskt svar istället.

Det är en mening för dem som har varit eller är studenter, som jag tycker är intressant. Man får intyga att man inte kommer att bli en börda för Storbritanniens bidragssystem, a burden on the UK's social assistance system, under den tid man studerar. Har man planer på att bli en börda får man nämligen bekosta den bördan som man är själv. Det står inte exakt hur mycket man ska ha sparat ihop till sitt bördeliv men jag förmodar att själva budskapet är att blir du en börda så åk hem och var en börda där istället.

Ordet börda tycker jag om och jag har skrivit ett inlägg om det förut (http://steelcityanna.blogspot.co.uk/2014/05/tankar-om-eu.html). Det är ett spännande ord som funnits mycket länge. På flera germanska språk är de snarlika: börda, Bürde, burden, byrde. Det kommer ur ordet börd/birth/geburt som i födelse, arvejord, och det ordet kommer i sin tur från ordet bära, på sanskrit bhrti, ett slags urord som man kan finna släktskap till i alla indoeuropeiska språk. 

Det är vackert: att bära, att bli buren, att födas och sedan bära själv. Det är ofrånkomligt helt enkelt, vill jag skriva på blanketten, att vara någonting annat än en börda, man kan inte lova att inte bli en börda därför att man redan är en genom att finnas till alls, men i detta ligger också förmågan att bära. Utan bördor finns ingenting att bära, utan börd finns inget liv.

Om man tänker sej till exempel vår planet som ett medvetande, hur skulle det då se på oss? Bördor, allihop! Går runt och andas och åker bil, hugger ned träd och skjuter djur. Skulle planeten kanske önska, att vi åkte iväg någonannanstans, till någon måne eller så, eller kan vi verka tillsammans, planeten och vi, är det kanske till och med helt i sin ordning att vi finns till på samma plats, kan man tänka sej kanske till och med någon mening med alltsammans? Att vi sår och skördar, tar hand om jorden som tar hand om oss?

I Bibeln förekommer både ordet börda och bära väldigt ofta. Det finns till och med en profet som heter Amos, vilket betyder bördornas bärare. Gud beskrivs på många olika sätt, som en fader, som en herde, men allra vackrast tycker jag att det är att tänka sej Gud som den som bär, som det står i Jesaja (...) tills dess ni blir grå, skall jag bära er. (Jes 46:4) Vi människor kan det inte, detta att bara bära utan att behöva bli burna, men Gud kan det. Mina bördor är lätta, står det i Matteusevangeliet (11:30), därför att kärlek väger ingenting.

Ja, någonting sånt hade jag tänkt mej att skicka in om det nu blir aktuellt, tillsammans med flyttlådor fulla av anställningskontrakt, räkningar, kontoutdrag, deklarationer och lönebesked, eller kanske helt enkelt istället för, och då får man nog till svar att du kan packa dina väskor och åka hem, och då gör man det, och minns att alla vägar bär någonstans iallafall och att mycket av oro och blanketter och skrämselartiklar i högerpressen bara egentligen är trams, när man blåser lite på det.7 kommentarer:

Anne-Marie sa...

Verkligen intressant det du skriver om.
Det har blivit tyst tycker jag om Brexit men självklart pågår mycket arbete inför utträdet. Det verkade som om USAs presidentval upptog precis alla mediekanaler.
Jag skrev ett rätt långt brev som “försvar" när jag ansökte om mitt green card här i USA eftersom jag inte ville ta vaccinationer. Lade med kopior på olika texter som bevis osv.
Det gick igenom så nog tror jag att man kan påverka med väl författade texter. :)
Du och din man måste alltså ansöka om att få stanna i England nu om jag förstår det hela rätt. Om ni inte får stanna har ni några tankar om vart ni skall ta vägen?

Monica sa...

Jag tror det blir för svårt för dem att förstå sådan avancerad text:-) och det kan ju vara bra i sig;-). Idag står en hel del om detta i SvD och vet inte om SvD fattat fel men de skriver att det sägs från universitetet i Oxford att denna registrering kommer att ta 100 år:-).

Det sägs också att UK är beroende av övriga mycket arbetsamma EU-medborgare som bara är lite börda men bär mycket, att de finns där med sin kompetens och dessutom betalar mycket skatt. Flyttar de och andra väljer ett annat land som tänkt komma men ändrar sig nu måste UK börja låna 70 miljarder extra per år. Och se till att deras egna ungdomar börjar dyrbara studier till alla komplicerade yrken. Det tar ju rätt många år att bli färdig ...

Jordbruket har många lågavlönade säsongsarbetare, det jag jag inte tänkt på så mycket, (lite som våra bärplockare m m) och UK är ju självförsörjande med mat, och får det rätt billigt producerat men det kommer då att förändras.

Sen står det ju igen att alla som bott fem år i landet och arbetat hela tiden varje dag och betalat skatt och bara varit lite börda (mest burit) får stanna om de fyller i de där 85 sidorna och med alla original på fem års liv, ja hela om man varit längre och dessutom två kopior på allt och skickar in i de där flyttlådorna som ska ta 100 år att gå igenom för den personal som är tillsatt för detta och vad de har för utbildning står det inget om, ja och inte att förglömma vilken dag personen eventuellt har rest och hälsat på sina föräldrar några dagar mellan de dubbla arbetspassen, ja det ska bevisas särskilt ...

Och nu verkar det ju inte alls gälla de där fem åren när folk som redan skickat in får sådana konstiga besked som bott där i 25 år och mer. Undrar om Sven-Bertil är brittisk medborgare efter 40 år, men äsch om inte struntar han nog i detta. De kan flytta till Sverige om de vill och sonen studerar numera i USA.

Nu ska utträdesprocessen starta först i mars 2018 sägs det och pågå i 18 månader till och vilka rättigheter eller vad som ska ske med EU-medborgarna kan inte regeringen svara på.

Själv har jag räknat som den matteintresserade jag är: Britter i Sverige motsvarar 0.25 % av vår befolkning medan svenskar i UK motsvarar bara ynka 0.14 % av befolkningen där. Nån rättvisa får det va´! Och då får vi ta i beaktande att de svenskarna talar en utmärkt engelska förutom sitt eget språk och ofta något eller några språk till, ja det gäller andra EU-medborgare också. Välutbildade och arbetar. Medan de britter som är här talar sitt språk och jag har ännu bara träffat en som kunde svenska i sjukvården, övriga pratar otroligt dåligt eller inte alls svenska och det är inte bara accent om man säger så:-). Och de får ju inga arbeten här då så förstår egentligen inte hur Sverige tänker. Ja vi får se vad det blir av alltihop.

Steel City Anna sa...

Anne-Marie: tror det blev tyst för inget har direkt hänt ännu och folk tappar så lätt fokus :) det kommer vara en lång process som kommer ta flera år. Inget har ändrats i nuläget för oss som inte är engelska medborgare och kommer från EU men vår status så fort de faktiskt går ur är oviss. Det är allt från prat om visum till att vi inte får tillgång till sjukvård, inkomstkrav för att få bo här och så vidare. Min man har redan uppehållstillstånd och många tycker väl att det känns tryggare att ha någonting som är från landets egna migrationsverk och inte bara rätten att bo här som EU-medborgare eftersom den snart försvinner. Jag har is i magen och känner inte heller att jag måste bo här till varje pris om det nu ska vara så krångligt. Kanske förenklar de processen under de kommande åren, kanske hinner hela EU falla samman ...jag kan tänka mej att bo lite varstans :)

Steel City Anna sa...

Mamma: reglerna är så konstiga och blanketterna så dumma och inte lämpliga för ändamålet så jag tror det kan vara värre att söka än att inte göra det innan det blivit ordning i kaoset.

Britterna är oerhört nervösa nu för valen i Nederländerna, Frankrike och framförallt Tyskland. Ingen idé att förhandla så mycket om hela Europa skakas om nästa år. Makt skiftas lätt. Inget lätt spel att spela. Tyvärr är spelpjäserna vi.

Monica sa...

Ja precis! Och själv funderar jag på om Sverige är så kul att bo i egentligen men vet inget alternativ. Hade ju tänkt bli brittisk:-)

annannan sa...

Det du skriver om börda är så bra. Har du skrivit om det på engelska och skickat in till någon tidning? Det är för bra och för viktigt för att "bara" stå här på din blogg på svenska!

Steel City Anna sa...

annannan: tack! Högerpressen här är som de fånigaste småsajterna i Sverige tagit över helt och var större än Aftonbladet, och i de få tidningar som inte är på en helt annan planet så skrivs det redan väldigt mycket bra men det är bara de redan frälsta som läser liksom.

Jag drar iallafall mitt strå till stacken genom att i min vardag sticka lite hål på den där mentaliteten hos en växande skara människor att just de är Guds bästa barn med någon slags gudagiven rätt att finnas till till skillnad från andra som på oklara grunder inte har den rätten, eller mindre rätt. Det är en så underlig syn på världsordningen som jag tror man får gå tillbaka till medeltiden för att hitta.