Thursday, 26 January 2017

Lagom är bäst!Förra året trendade danskans hygge, men nu ska det vara lagom istället. Vi är hippa, vi småtrista svenskar! Som Galenskaparna säger, "I alla andra länder är bäst naturligtvis bäst. Men i Sverige är lagom bäst." Ett av mina favoritcitat. Men nu är det inget att skratta åt längre alltså, utan att vara stolt över vår fina kultur och att vi vet när det är lagom helt enkelt. Som livstidsfenomen betyder lagom att leva sunt, att inte spendera för mycket, att inte förbruka för mycket, tänka på miljön, att vara nöjd med det man har, ha balans.

Roliga artiklar om detta finns i mängd. BBC här. The Telegraph här. Elle UK här. The Independent här.

Om detta går att lyssna på så förklarar en engelsk komiker begreppet lagom för britter här.

Hur lagom är du?

12 comments:

Ruta Ett said...

Det var intressanta förklaringar på "the Cold Swedish Winter"! roliga iakttagelser!
Själv försöker jag att inte vara så lagom i alla sammanhang.

Monica said...

Gick jättebra att lyssna:-), fantastiskt att vi är så omtalade, att det kommit nu när UK lämnar EU men det känns som att de inte alls tänker så utan att vi är någon sorts egen planet eller ufon som de nu blivit så intresserade utav. Att vi varit i samma gemenskap och som nu ska splittras verkar de inte alls knyta ihop. Sen känns det som att de är lite efter om oss, tycker att lagom är det inte så särskilt här längre och då menar jag alla områden;-) men skulle vara skönt om vi var så där lagom-50-talister igen, då var det toppen!

Monica said...

Men alldeles otroligt så mycket vi figurerar överallt, läser folk? Nu ska jag i alla fall säga att jag kommer från lagomlandet nästa gång:-) och vi lever rätt lagom, renoverar inte vartannat år eller köper nytt boende lika ofta, köpte gammal bil så ingen kniv-eller pistolman är intresserad, de vill inte ha lagombilar. Äter lagom, motionerar lagom, läser nog mycket mer än lagom ändå, men det är gratis, men som sagt här lever många annat än lagom numera i Sverige, blir helt förundrad när folk lånat till HELA sitt hus, totalt och äger noll men har ett mer än lagomhus att visa upp men som banken äger, tycker inte det är lagom alls utan bara korkat av medelålders människor.

Annika said...

HAHA, det är så komiskt det där.
Lagom och hygge. Vad blir nästa modeord från oss. Fika har ju kommit redan.
Fandinavaians (folk som vurmar för norden), som jag läste om här i New York Times. Sen fanns det antiartikel i New York Post som handlade om bla hygge och hur det inte funkar i NYC, haha.
Fast vi nordbor vet ju att hygge betyder inte att man har stora hem, utan hygge gör man sig vart man kommer. HAHA. I'm preaching to the choir.
Jadu, hur lagom är jag? Jag är inte lagom då det kommer till jul. Jag är tyvärr inte så lagom när jag äter :-/.
Så frågan ärm hur lagom är jag? Kanske inte så värst, trots allt.
;)
Kul ämne är detta iaf, och vi har säkert inte sagt sista ordet om det ännu.

Steel City Anna said...

Ruta Ett: ja, det är en ganska kul serie. Nytt avsnitt på nya säsongen kommer ikväll, om du är intresserad! Jag tror att jag naturligt aldrig varit så lagom, och det är absolut lättare att bara vara som man är i UK, men jag börjar tycka nu när jag går mot medelåldern att det där med lagom inte är så dumt ändå :) men nån frihet ska det ju också vara. När jag jämför min skolgång och uppväxt med min makes, som verkligen växte upp i ett kommunistland, har han faktiskt haft det högre i tak på många sätt när det gäller att utveckla sin personlighet och talanger.

Steel City Anna said...

Mamma: ja, jag gillar detta att vara lagom i sin livstil, men intellektuellt kan man sikta lite högre ;) de tycker att de har mycket gemensamt med oss, och de har de ju förstås, men vi har också mycket gemensamt med resten av Europa, liksom dem, och det har de glömt. Nu vill de plötsligt vara amerikaner istället :) och jag börjar tycka att jag, nu när jag fått många nya EU-vänner tack vare vår gemensamma oro efter Brexit, har fått ett mer medelhavskt temperament och det är också skönt.

Monica said...

Ja jag tror att jag också har det;-)

Steel City Anna said...

Annika: det är mycket intressant med denna vurm för det skandinaviska. Ofta har de så lite koll. De säger saker som I love everything Scandinavian men så vet de knappt skillnad ändå på Sweden och Switzerland ... Man kommer nog bort från lagom en hel del när man flyttar från Sverige. Jag kan ändå känna en stor ömhet inför den karikatyr av svenskhet som porträtteras i det lilla klippet. Det finns absolut en charm med lagom även om mycket är irriterande med den kulturen.

Anne-Marie said...

Lagom är jag nog inte. Har aldrig varit lagom och kommer nog aldrig att vara det. :)
Det är mest när det kommer till tankar och kunskap som jag absolut inte är lagom.
Jag ser nog lagom ut men det är bara på ytan. :)

Steel City Anna said...

Anne-Marie: haha ja man ser ju ut som man gör. Det är inte alltid utseendet matchar vad som pågår inuti :) jag tror inte att det finns så mycket lagom kvar i Sverige.

Carin Cullen said...

Vet att detta är några dagar gammalt nu, men var ju bara tvungen att kommentera när jag såg det. Jag tror lagom var en av de många orsakerna att jag lämnade Sverige, allt skulle vara lagom, just so, och jag passade inte riktigt in i de normerna. Att det blivit trendord här har jag inte märkt. Hör fortfarande hygge mycket, och nu på senare tid har jag sett hemmablind också, men inte lagom.

Och ja, jag håller helt med din kommentar till Annika om att de säger sig älska Skandinavien, men de har noll koll vad det faktiskt innebär. Deras syn på Skandinavien är typ Svenska heminredningsbloggar, IKEA svenska deckare på BBC4

Steel City Anna said...

Carin: ja, det ar ett oerhort tjat om deckare och jag ar totalt ointresserad av sadana men de forvantar sej att man ska kunna svara pa en massa fragor :)

Nu ar saker och ting lite for olagom har for min smak :) vi far se hur det utvecklar sej.