torsdag 5 januari 2017

Sheffield city

Staden som brukar kallas en stor by börjar långsamt bli lite mer stadsliknande. Höga hus bildar nu en ganska cool och modern stadskärna. Mycket har förändrats sen jag flyttade hit. Med svenska mått mätt är Sheffield en storstad, med engelska lite mindre. Jag hoppas att den gamla charmen bevaras och att Sheffield fortsätter att vara byar på rad längs böljande kullar, förutom just här i city.8 kommentarer:

Monica sa...

En storstad är det ju med våra svenska mått och hoppas den inte växer alltför mycket mer. Trafiken är bara, ja bara minst sagt busy. Är stressigt att åka buss tycker jag, bil skulle jag inte köra en meter så det har jag tänkt på ibland om vi flyttat till er hur far din skulle tagit sig fram:-). Cykla fattar jag inte att någon gör och hur en del cyklar också och kastar sig framför bilarna. Och sen att ta sig över en gata är inte det lättaste, där är jag snart ensam om att gå omvägar och ta mig till ett med trafikljus och övergångsställen, men tänker inte släppa på den principen:-). Det har ändrat sig snabbt tycker jag, var inte alls så här för 10 år sedan.

Vi får se hur allt utvecklar sig, fast jag gillar storstad men kanske det blir något på landet istället. Nu skrivs väldigt mycket här hemma efter nyår igen om Brexit och det finns lika många lösningar som personer, alla har sin teori. Ja ingen har ju något facit. Och det har inte några andra länder heller på hur det kommer att bli, varken här i Europa eller i övriga världen.

Läste något helt annat men som berör människor överallt, en familj som bott här i 13 år, har arbete och betalar skatt som alla då gör, ett barn 11 år fött här och vet inget annat än uppväxten här, de ska nu inte få arbeta längre och utvisas, de lämnade ifrån sig sina originalpass när de kom, ja de togs ifrån dem och sedan har de slarvats bort så nu är de passlösa, här får de inga och då får de heller inte arbeta eller kan söka permanent uppehållstillstånd. Är så man baxnar om det inte vore så sorgligt och tänker på det kaos som är i UK med originalhandlingar, händer sådant kan ju inte EU-medborgarna åka hem, inte heller stanna kvar. Men vi har också alldeles otroligt galna regler. Vilken tafatt regering vi har här, har en myndighet haft bort handlingar som en gång funnits, då drabbar det inte den som gjort rätt.

Steel City Anna sa...

Mamma: det har blivit hetsigare och stressigare de senaste tva aren. Jag ar ingen ungdom langre sa nu kan jag tanka mej ett smatrist liv pa en smatrist ort :)

Det ar hemskt att vara i handerna pa myndigheter. Jag vill ha ett sa fritt liv som mojligt, ja det vill val alla.

Lange har man nog tankt att Sverige ar ett rattvist land dar saker och ting gar ratt till, trakig men ordentlig byrakrati. Den bilden har verkligen luckrats upp de har sista kaosartade aren.

Annika sa...

Det är ju rätt coolt om de kan behålla myskänslan och samtidigt ha en cool, urban stadskärna. Sånt gillar jag. Det är nog egentligen sådan ställen jag gillar mest.
Att man kan njuta av grönområden och skogar, men samtidigt ha nära till det som finns downtown. Om det sen är cool arkitektur är det ett stort fett plus.
Vet hur det är att bo där trafiken är tung och hetsig, jag bor så själv. Cykla skulle jag inte heller göra i trafiken här. Bara på cykelleder.

Är tillbaka i bloggvärlden igen efter ett skönt break. Ska läsa ikapp lite här på din blogg.
KUL med nyårslistan. Tror att jag också gjort ngn sådan genom åren. Ska absolut ta och fylla i en sådan igen. De är roliga.
Underbart att du tyckte så mkt om julafton.
Jag är ändå så glad att du och Monica ses så mkt som ni gör. Tror nog ni ses mer än vad många som bor i samma stad gör.
Brexit oroar såklart.
Jag fattar ju inte än idag att Trump ska bli president. Vilken jäkla dåligt skämt.
Undrar just hur dessa fyra år ska bli? USCH.
Lika läge på många ställen i världen, minsann. Hårt och kallt.

Anna, önskar dig god fortsättning!! Vi ska hoppas att 2017 blir ett bra år. Bättre än 2016 måste det bli.

christel sa...

Jag tycker det verkar rätt häftigt där. Härliga hus.
God fortsättning på dig!

Anne-Marie sa...

Jag växte upp i Stockholmsområdet och bodde i ett par olika förorter norr om Stockholm tills jag flyttade till USA. Och jag kände mig som en storstadstjej. Nu har jag bara bott på mindre orter sedan jag lämnade Sverige och skulle inte vilja bo i en större stad igen. Småtrist låter bra. ;)

Steel City Anna sa...

Christel: god fortsättning! Det har blivit väldigt annorlunda i city och jag antar att de även här vill få en snygg och ultramodern citykärna som i Leeds och Manchester och andra städer här omkring. Det blir säkert fint men jag gillar inte när allt ser sådär likadant ut överallt. Glasfasader och skyskrapor. Men många ruckel bevaras säkert också om jag känner engelsmännen rätt :)

Steel City Anna sa...

Annika: kul att du är tillbaka i bloggvärlden :) vore roligt att läsa en nyårslista hos dej. Jag har gjort samma i flera år nu och det är kul även för en själv att titta tillbaka.

Ja, just detta att ha nära till naturen, skogen och hedarna samtidigt som stan erbjuder allt som tänkas kan är en fantastisk kombination. Det är många från London som vill flytta upp hit, vi brukar få nåt brev varje månad om vi vill sälja :) däremot så är trafiken verkligen jobbig. Det känns som att det händer saker hela tiden och det är också många allvarliga olyckor varje dag. Plus att det tar evinnerlig tid att åka genom stan vilket jag måste ibland och ut på andra sidan. En resa som sent på kvällen kan ta en halvtimme kan ta två timmar i rusningstrafiken, som varar mellan ungefär 3 och 6pm eftersom alla ska köra till skolan då och hämta sina barn istället för att gå nån kilometer ... Det kan jag i och för sej också förstå att det känns tryggare för trottoarerna är smala och folk kör hetsigt och det är så lätt för ett litet barn att springa ut i vägen.

Ja, vi träffas mycket jag och mamma och man värdesätter tiden och varandra på ett annat sätt när man bor långtifrån. Det har varit så roligt med alla besök och det är så utvecklande att lära sej en annan kultur. Jag tror det är bland det mest utvecklande man kan göra faktiskt. Man får skala av sina egna rutiner, måsten, sånt man gör för att man ska eller andra gör det och lära sej nya sätt och verkligen fundera över vad som är viktigt för en.

Jag hoppas verkligen att 2017 blir bättre men tror tyvärr inte det. Inte när det gäller världen iallafall.

Steel City Anna sa...

Anne-Marie: ja, jag är nog en storstadsmänniska på ett sätt, mer kanske i attityd och tempo, jag är van vid stress och att det händer mycket och kan ta mej fram på nya ställen utan att det gör mej nervös. Van vid olika sorters människor, kulturer och så. Det är positiva saker som kommer med ett storstadsliv. Sen finns det en del negativt också. Det blir hetsigt och materialistiskt, och i en stad som Stockholm eller London för den delen där allt är så hejdlöst dyrt så blir det segregerat och tydliga klasskillnader. Jag ser vissa tecken på att Sheffield är på väg åt det där hållet också. Det skulle vara skönt att hoppa av det där hjulet på något vis. Jag har ofta fått höra i mitt liv att nu får väl din den där stockholmskompisen lappsjuka när jag hälsat på vänner och så ute i den svenska ensamheten, haha men de känner mej helt enkelt inte så väl och folk har ofta förutfattade meningar om stockholmare. Även min man brukar säga att skulle vi flytta till Tjeckien måste vi bo i Prag annars skulle jag bli knäpp, men jag skulle gärna tänka mej en liten tjeckisk stad eller by.