torsdag 12 januari 2017

Matpriser


Jag tyckte det var lite roligt att spara ett kvitto från en helt vanlig handling i en matvaruaffär. Lite spännande kanske att jämföra med andra länder tänkte jag. Morrisons är inte en av de allra billigaste kedjorna utan mer som Hemköp kanske? Vi köper det mesta på Aldi eller Lidl och sen några specifika grejer på Sainsbury's/Tesco/Morrisons (ungefär likvärdiga i pris) som jag gärna vill ha och som inte finns på lågprisställena, goda oliver är en sån grej till exempel och kattens gourmetmat ... Men ibland kör jag hela rundan på Morrisons för att spara tid och också unna mej nåt extra gott.

För 41 pund och 63 pence (i Sverige står jag alltid och väntar på mina ören i växel innan jag kommer ihåg att de rundar av uppåt, men jag känner mej alltid lite smårånad ... Här fick jag en penny i växel vilket är typ ett öre) så fick jag en hel del och väldigt mycket bär och frukt. Det är något vi kostar på oss när vi kan.

Aprikoser, två stora askar färska blåbär, morötter, ärtor, bakpotatisar, paprika, vindruvor, 2 askar med jordgubbar, körsbär, ris, gourmetmat till katten, två limpor bröd varav ett polskt bröd vilket är lite kul (det påminner mest om svenskt bröd), salta pinnar, foccacia, ett par färdigrätter, färska örter, två stora gräddbakelser med hallon, clementiner, stort paket med tysk salami, mjölk, yoghurt, smaksatt vatten, hel kyckling och crabsticks.

Frågan är nu, skulle detta vara billigare eller dyrare i ditt land?

17 kommentarer:

Elisabet. sa...

Ja, jag undrar om inte ert är lite billigare? Förra veckan sålde vi färska jordgubbar för 20:-/förpackning, men blåbär kostar ofta 39:95 .., inget bröd under 20:-, färska örter drar nog iväg hos oss och kattmaten var dyr hos er :) Öht tänkte jag när vi var i England i somras att mejeriprodukter och bröd var mycket billigare! Sen hade ni ett oerhört utbud av färdigmat (och fin sån) och byttor med olika grönsaker bara att sätta i ugnen. Rasberry turnover, vad är det?
Som du förstår är det här rena dröminlägget för min del ,-)
Hur intressant som helst!

Monica sa...

Det skulle vara dyrare i mitt land men det vet du ju eftersom det är ditt land också.

Men det är så mycket roligare att handla hos er, vi har inte dessa stora välsorterade affärer i Stockholm heller, finns inget liknande mitt i en stad, Ica Maxi ligger ju i regel utanför städerna men det går inte att jämföra om jag tänker på deras sortiment eller t ex kvalitén på kläder och saker till hemmet som också finns i era stora affärer men med hög kvalité. Ett har jag konstaterat att The British handlar väldigt mycket och ofta. Mycket pengar måste finnas men det är ju ett stort land. Här är rätt tråkigt att handla med ganska trist utbud när jag jämför. Och det största pluset är ändå att man vet hos dig att allt är färskt, bröd, bär, grönsaker, kött, fisk ja det mesta anses ju vara en dagsvara att förbrukas direkt och en dag gammalt handlar man till fyndpriser.

Här är inga fyndpriser på bröd eller bär som legat några dagar eller köttfärsen i upp till 10 dagar (undrar vilka som köper) ja den är i en egen division här, så gammal säljs medan ni har nymald. Så var det i min barndom men det är ett tag sen:-).

Steel City Anna sa...

Elisabet: raspberry turnover är en gräddbakelse med färska hallon på någon slags mördegsbas. Jättegott! Kattmaten är lite missvisande för man kan få kattmat för en fjärdedel av det priset men vår kattmadame får bitar av kokt fågel i sås som ibland ser nästan godare ut än vår egen fågel i sås faktiskt! Sist jag var i Sverige tyckte jag att maten blivit billigare, men ändå att det är billigare här. Sen har förstås pundet blivit svagare. Men frukt och bär i de mängder vi unnar oss här kan vi inte köpa i Sverige. Kul att du tyckte det var intressant :)

Steel City Anna sa...

Mamma: ja, det är mer gammaldags här och fyndpriserna drygar ut en sinande kassa i slutet på månaden, verkligen. Det är extremt noga sortering och man behöver inte kolla datum och sånt egentligen. Ja, kulturen här när det gäller shopping är helt annorlunda. Lagom finns inte :)

Annika sa...

BILLIGARE HOS DIG!!!! Mat är skitdyrt här. Ja, då ska jag då stryka under att det är i min del av USA. I den kommun, och den stad, där jag bor. I andra delar av USA är det annorlunda än här. Kom detta ihåg.

Mina besökare från Sverige brukar hoppa till då de handlar mat, det är SÅ dyrt. Men levnadskostnaderna är höga där jag bor, och då hänger matpriserna med där. Det är lite trist.
Vi har Aldi här hos mig också, men jag har aldrig handlat där. Visst är det som Lidl? De har sina egna märken? Lidl kommer hit snart också.

Jag ska göra som du i ett inlägg framöver, lägga ut kvittot från när jag handlar. Handlar inte heller på lågpriskedjor direkt, utan mer "vanliga" butiker som kan jämföras med ICA eller Coop.
Handlar jag på Whole Foods, som även i folkmun kallas Whole Paycheck så får jag punga ut med MASSOR. Så att veckohandla där är uteslutet. Finns inte på kartan. Däremot köper jag bröd och grönsaker där ibland. Svindyrt såklart.
Har ni Trader Joe's hos er? det är en jättebra affär som säljer ekologiskt men till BRA priser.
Costco är ju skitbra, men då handlar man allt i stora förpackningar. Och det är ju bara vi två härhemma, så jag handlar inte på Costco ofta, men jag är medlem där.

Jag gillar att handla i Sverige. Tycker det är så kul att botanisera bland allt jag saknat. SEN är det ju, otroligt nog, så mkt billigare än här.
Men svenska mataffärer gillar jag, speciellt Ica Maxi och Coop Forum och de där stora.

Ska skriva ihop ett inlägg om detta, jag också. KUL!!

en annan sak, här lägger de på momsen efteråt. Så du vet aldrig riktigt vad det kostar i slutändan.

Steel City Anna sa...

Annika: ja, vore kul om du skrev ett inlägg om detta!

Absolut, förstår att man egentligen bara kan tala för sin egen region. Finns ställen inom UK också där det är billigare eller dyrare, men inga gigantiska skillnader vad jag vet.

Vi är med i Costco och Makro och köpt mycket där förr men när man är ett litet hushåll blir det lite fånigt ibland liksom. Jättestora förpackningar av allt. Frågan är ju om man egentligen sparar nåt ... Bra när vi var yngre och hade mer fester och så :) Nu möts vi på puben som folk gör mest.

Aldi är lite bättre än Lidl är min personliga åsikt, men samma grej. Skulle nog fått dubbelt så mycket där för detta pris! De har också en hel del ekologiskt nu. Trader's Joe har vi inte. Frukt, grönt, fisk, salami och tyska korvar till maken, mjölkprodukter, städprodukter och bröd brukar vi köpa på Aldi, juice och choklad likaså. Kött som jag fortfarande äter i min kamp att bli vego köper jag helst någonannanstans och betalar hellre mer för det. Mycket kyckling blir det. Liksom smågrejer där jag vill ha ett märke, oliver och kattmaten som jag skrev, bakelser som jag vill ska vara ordentligt gott om jag unnar mej det, nåt speciellt sorts bröd, kaffe och så. Inget slår i och för sej svenskt kaffe, det brukar jag köpa i Sverige :)

Ruta Ett sa...

Kul idé att lägga ut ett kvitto! Det ska jag också göra nån gång. Här har jag både Ica Lidl och Netto nära och det är lite olika var jag handlar. Ibland om jag är lat går jag till Ica som ligger närmast och som är välsorterade.
Lidl har roliga och goda tyska korvar och leverpastejer, billig, god ost och fin grönsaksdisk!
Nettos största tillgång är, trots att det ligger längst bort, är de danska ostarna. Jag älskar dem!
Kött köper jag alltid med svenskt ursprung och då blir det oftast hos Ica.

Överlag har ingen av dem nåt gott bröd, men eftersom jag inte äter bröd så gör det inte mig nåt. Maken (som är brödätare) tycker dock att det är trist!

Steel City Anna sa...

Ruta ett: netto har vi ocksa men blir aldrig av att jag handlar dar. De har ibland svensk marabou har och da aker jag dit. Ostarna har jag inte tankt pa, det far jag kolla in.

Svensk limpa saknar jag nat otroligt, haha ar det inget din make gillar?

Elisabet. sa...

Men brödet tycker jag är dödens trist hos alla butiker; även när vi var i Skottland och Cornwall. Exakt likadant bröd som vi själva gräddar i affären - såg dem i Tyskland för många år sedan också -! Men i Danmark .., där var det bröd som man nästan kunde äta ihjäl sig på! Grovt, härligt, nybakat!

Monica sa...

Jag förstår Ruta Etts make för fy vad jag tycker att brödet är trist här och det spelar ingen roll i vilken affär men köper det, tråkigt på bagerierna också som säljer utom ett underbart jag köpte i Sigtuna, minns det än:-). Vet inte vad som hänt, det måste vara billiga ingredienser och nån konstig utfyllnad, ja konstgjorda som ersätter sånt man hade förr i brödet som var äkta för bakar man själv smakar det ju något. Nu kom maken hem det ett "rutstickat" på ovansidan, lite mjölstänk och morötter skulle det visst vara i, smakade som papper ungefär. Det blir mycket knäcke men är ju gott med något annat ibland. Får väl köpa nån limpa men undrar om de smakar nåt? Tycker ni har mycket godare och alltid nybakat.

Steel City Anna sa...

Mamma: jag tycker ni har underbart bröd. Lingonlimpa, Skogaholms limpor, polarbröd, tunnbröd, tekakor ... Herregud så gott. Och falu Rågrut, kanske det godaste jag vet.

Steel City Anna sa...

Elisabet: polskt bröd är gott och det börjar komma mer här. Surdegsbröd är en trend på hipsterbagerierna, går dit ibland. Annars är helt vanlig formfranska/toastie som man säger här det enda brödet av de vanliga bröden som är gott här tycker jag. I Sverige älskar jag bröd :)

Steel City Anna sa...

Elisabet: var tvungen att kolla för jag blev nyfiken och mon petit gourmet-kattmaten finns i Sverige också och samma mängd kostar där 22 kr jämfört med ca 15 kr här (£1.50) och det svenska verkar också vara nåt extra billigt onlinepris.

http://www.bitiba.se/shop/kattfoder/vatfoder/gourmet/mon_petit/582415

Anne-Marie sa...

Mycket billigare hos dig.
Bor man i glesbygden - och även i ett dyrt område som Annika gör - kostar det skjortan med mat. Våra priser är löjligt höga framför allt då folk har ont om pengar här. Låga löner och höga priser. Vilken kombo! Not!
Min mamma och jag brukde jämföra matpriser ibland medan hon levde och oftast betalade jag mer.

Steel City Anna sa...

Anne-Marie: intressant, det ar verkligen ingen bra kombo med daliga loner och dyr mat. Har ar det atminstone daliga loner och relativt billig mat, haha! USA som har ganska laga skatter och mycket egen produktion, jag undrar vad det beror pa att priserna gar upp sa. Kanske ar det dyr skatt pa just mat. I Kalifornien har det blivit dyrt att odla kan jag tanka mej nar det ar vattenbrist.

Annika sa...

Nej, Anna, skatterna är inte låga här. Tyvärr. Man kan kanske tro det, men vi betalar höga skatter. Också.
Blä.

Steel City Anna sa...

Annika: haha ja man kan undra varfor man vill bo dar ;)