torsdag 17 december 2009

Köttbullar i stora lass!

Välkommen till Annas köttbulleskola! Jag har avklarat hela julköttbulleprojektet i ett enda nafs, och fryst in i portionsformar klara att ta fram närhelst man önskar. Inget slår hemgjorda köttbullar! Jag har inga konstiga kryddor i min smet, bara salt och peppar. Fläskfärs är lite knivigt att få tag på här men hemma gjorde jag alltid smet på 500g nötfärs och 200g fläskfärs. Iår fick det bli bara nötfärs, men ett helt kilo! Jag trillade dom små, små, för det ska julköttbullar vara tycker jag. Jag stekte i rejält med smör för att väga upp bristen på fett i färsen utan fläskfärs och hade ganska mycket vätska i smeten. Det blev himla gott och väl värt besväret!
Det ska vara riven lök, inte hackad. Och en stor pressad kokt potatis. Det är det som är tricket! Så låt tårarna rinna när ni river, man vänjer sej.Mycket färsk grädde i och ett par ägg och så har man en sjusärdeles köttbullesmet! När man ska göra massor med köttbullar så är det mycket enklare att steka ytan färdig i stekpanna och sen färdigsteka i långpanna i ugn än att steka klart i pannan på spisen. Vänd de små bollarna försiktigt så de behåller sin runda form. Goda goda köttbullar ... Inte så juligt, men gott! Med lingonsylt och gräddsås från IKEA. Resten ska på julbordet.

3 kommentarer:

mamma sa...

Mmmmm så gott, nu bär det av till storstan i snöyran. Du inspirerar mycket med allt det goda. Puss

Anonym sa...

Hej!

Jag heter också Anna och har halkat in på din blogg, som jag tycker är väldigt trevlig! Tack för den, och tack för det fina receptet, som var så läckert framställt att jag var tvungen att laga köttbullar jag också....så det blev det igår! Stor succée!
Ser fram mot mer trevlig läsning!
Hälsningar Anna

mamma sa...

De brukar vara så jättegoda dina köttbullar:-)tror grädden är lika bra som fläskfärsen, puss