fredag 13 juli 2012

Tumba Bruk

Ett fantastiskt intressant museum i vacker miljö om våra fysiska pengar, papperstillverkning och sedeltillverkning men lika mycket om livet förr, och ett litet samhälle i samhället. Ett besök rekommenderas varmt, Tumba Bruksmuseums hemsida kan man komma till här. Lite påminde det om Abbeydale Industrial Hamlet här i Sheffield. Papperspressen var för övrigt från Birmingham. Många gånger tänker jag på hur industrialismen länkade samman våra länder, men medan England är stolta över tekniken och har massvis av museum om tiden under och efter industrialismen så hyllar vi mest våra hembygdsgårdar och tiden innan. Detta var en frisk fläkt. Engelsk jul är Charles Dickens och sockervadd, svensk jul är Carl Larsson och halmbockar. Det är en kulturskillnad som jag inte förstår mej på, särskilt som svenskar är så stolta över sin moderna industri och snabba med att ta till sej ny teknik, engelsmännen är långt mer misstänksamma. Kanske har det med politik att göra, kapitalismen och socialismen, direktörerna och arbetarna. Storbönderna och statarna romantiserar man på ett annat sätt. Jag får väl fundera över detta när jag blir pensionär.







Handgjort papper. Jag ska göra en liten kalligrafi-installation på det har jag tänkt.

8 kommentarer:

annannan sa...

Nu är jag verkligen inte historiker. Men det förvånar mig inte att England vill ta vara på sin tidiga industri. Själva den industriella tillverkningen och maskinerna för den är ju en engelsk uppfinning och det var därifrån den kom. Stora delar av norra England karakteriserades ju till för helt nyligen av just denna industri.

Den rollen har industrin, med några få undantag, väl aldrig spelat i svensk historia. Det skulle väl vara gruvindustrin och järnbruken då, och det finns ju också ganska mycket muséer kring den verksamheten.

Det förklarar varför det inte finns så mycket svenska industrimuséer men inte varför vi är så fästa vid vadmalen och det hemvävda.

Men det måste väl vara att det spelat en så stor roll i samhället. Om man ser på svensk arbetarlitteratur så är det väl inte förrän långt in på 1900-talets andra halva som den börjar att höra hemma i industrin. Dessförrinnan var det statare och skogshuggare, rallare och kolare.

Vilket i sin tur också torde ha att göra med landets storlek, utsträckningen av skogs- och lantbruksmark.

Det här är verkligen intressant. Jag skulle kunna skola om mig till historiker om det inte hade varit en så hopplös arbetsmarknad.

Anonym sa...

Engelsk jul och sockervadd? Det har jag aldrig hört talas om under alla mina år (44) här. Kan det vara något typiskt 'sheffieldskt'?

Lillan i Cornwall

Monica sa...

Mycket intressanta reflektioner, kanske inte just de jag låg och funderade på i sjukhussängen men jag tänkte ofta på våra två semesterveckor och hur roligt vi hade,och kanske ett nytt besök på Tumba bruk, att "sen" kom det visste jag inte då, puss och kram från en tillfälligt utsläppt moder från sjukhussängen.

Steel City Anna sa...

Annannan: Tack för din intressanta kommentar, jag tycker sånt här är roligt att fundera på. Det där med storleken hade jag inte riktigt tänkt på, det är ju klart att England industrialiserats på ett annat sätt som är en liten ö och städerna liksom hänger ihop.

Lillan: Jag menade inte att man sitter och äter sockervadd på juldagen med kalkonen :) Mer att det är en stämning av sockervadd, tivoli, karuseller, viktorianska kostymer, den sortens medel-och överklass-jul som fanns när industrialismen dragit igång, i Sheffied såväl som i Hyde Park, medan vi mer har stannat innan och vill ha en bondejul.

Steel City Anna sa...

Mamma: Jag tror nog att politiken och skillnaderna mellan England och Sverige där har någonting med det hela att göra också men orkar inte tänka efter hur. Hoppas du mår bättre snart!

Steel City Anna sa...

Mamma: maken funderar på om vi ska göra om kontoret till ett rum åt dej :)

Monica sa...

Tack Anna, det känns bättre, fungerat ikväll att ta antibiotikan som kapsel.
Och hälsa maken att det tycker jag med:-).

Monica sa...

Jag gör lite kopplingar till Per Wirténs bok när jag läser både ditt intressanta inlägg och annannans intressanta kommentar, om betydelsen att städerna har kontakt o s v. Landets storlek. Började läsa boken, den är otroligt bra skriven tycker jag men blev för sjuk för att läsa sedan, ska ta upp den igen.