onsdag 18 juli 2012

Havet

Svenska sommarbilder.

Havet, säger jag i slutet på Sverigevistelsen, jag måste få se riktiga havet. Maken går med på en utflykt. Hav finns det inget alls i Tjeckien.

Innan semestern frågar min engelska kollega vad som är bäst med Sverige och jag säger havet, lugnet vid havet. Han menar att hela England ju är omringat av hav och undrar vad skillnaden är. Jag säger att svenska stränder är närapå öde, fulla med kottar, omringad av tallskog full med mygg och kanske finns där en liten, liten glasskiosk men det är det hela. Vi pratar om "seaside" i England som är fish and chips, tivoli, spelhallar, bowling på stranden, vackra strandgator med 1800-talshus, ljuslyktor, sockervadd, donuts och extremt tidvatten, viktorianska pirer, tufftufftåg och möhippor. Det är en helt annat sak.


Här är det då, det svenska havet. Vi kör rätt länge, fastnar i bilköer, följer min fars fantastiska vägvisningslapp med instruktioner av typen "när vägen börjar kröka sej åt höger, ta vänster". Parkerar bland myggiga tallar, tittar upp och ser regnmoln. Maken ser skeptisk och lätt road ut samtidigt. Vi går förbi en camping full av värsta villa-tälten. Det är träverandor och staket och blomkrukor och flaggor och gud vet vad runt och i och på tälten. Ett par tre stycken människor i foppatofflor. Nere på stranden finns fyra barn och två mammor som pratar tyska, och så vi. Vattnet är iskallt. Maken får ett långt skrattanfall men tvångsmyser i flera timmar och tycker till slut att det är ganska trevligt. Jag är helnöjd.

6 kommentarer:

Monica sa...

*skratt*, ja så mysigt det är, vi pratade om det nyss om det blir några dagar vid havet i år efter tillfrisknande, hoppas det. Och tänk att det är sådana skillnader, intressant tycker jag. Vilket ramaskri det skulle bli om ett tivoli sattes upp på Schweitzerbadet på Dalarö;-)

Steel City Anna sa...

Åsnor brukar det finnas på engelska stränder också, det kanske vore nåt :)

Monica sa...

Ja åsnor vore väl inte så dumt;-)

annannan sa...

Jag läser en skotsk blogg och har förstått att i Skottland finns det fantastiska stränder och glasklart vatten, men det är nog aldrig över elva grader i det...

Här finns Atlanten. Mil av stränder med klippor omväxlande, men det blåser stark nordan de flesta soliga dagar och är nästan alltid vådliga vågor.

Steel City Anna sa...

Annannan: skottland är likt Sverige på många sätt tycker jag! Jag har svårt att vänja mej vid tidvattnet i England, tycker det är lite läskigt. Stora vågor är jag inte heller särskilt förtjust i ... Men det är väl ganska varmt i vattnet hos er?

annannan sa...

Varken verkligt kallt eller verkligt varmt. Mellan fjorton och arton, ungefär. Tidvattnet märker man, men det är inte våldsamt - ett par meter mer eller mindre strand.

Men vågorna. Det är inte många dagar det går att simma för oss vanliga dödliga. Det är rätt många dagar det inte går att gå i mer än till knäna. Det är inte ett hav att leka med, det är en ocean.