onsdag 27 juni 2012

Charmkurs

Den svenska kundservicen brukar det ju klagas på en del och jag har under denna korta tid sett bevis på både det ena och det andra av det negativa slaget. Tills igår, när jag besökte Systembolaget. För det första så riktigt ropar en kassörska när jag går igenom grindarna i entren "Hej och välkommen in!" oerhört entusiastiskt. Jag blir så chockad att jag nästan ryggar tillbaka. Det hör till sinnesstämningen att jag just bevittnat ett oerhört svenskt möte i rulltrappan med två bekanta som korsar varandras väg på väg upp respektive ner:

Bekant 1: Hej!
Bekant 2: Tystnad.
Bekant 1: (nu högre) Hej Britta!
Bekant 2: Va?
Bekant 1: Hej Britta sa jag!
Bekant 2: Ja, jag hörde. Jag nickade.

Om inte ens folk som känner varandra hälsar högt så känns det helt otroligt att bli välkomnad in på Systemet, det känns nästan som att bli kramad utan att ha bett om det. Dock är det positivt.

Väl inne i denna fantastiska ursvenska butik så går jag runt och glor på allting av ren nyfikenhet. Inte mindre än två gånger kommer butikspersonal fram och erbjuder hjälp och dessutom småpratar de, en aktivitet som är utrotningshotad i Norden, särskilt som det inte ens handlade om vädret. Jag älskar att det är små bilder av grisar och höns och räkor på hyllorna med vin, det slår an en sträng av ömhet för den svenska förstå-sej-på och förmyndarmentaliteteten som trots allt är väldigt vacker på sina ställen. Det här är ett sådant ställe. Jag väljer en pytteflaska dyrt franskt vin från 2010 som det var en räka framför. I kassan får jag visa mitt ID-kort och jag blir så lycklig och har ingen 30-årskris alls. En av de trevligaste service-upplevelserna någonsin i detta land. Svensk kundservice, det är alltså här den är!

Alla surpuppor som jobbar på Åhlens och kaféer inne i Stockholm, hör efter om ni kan få gå på charmkurs på Systemet. Tänk vilken trevlig stämning vi skulle kunna få. Bli kända i hela Europa som the happy, sociable service-minded Swedes.

11 kommentarer:

Monica sa...

Alldeles otroligt bra inlägg, borde vara en krönika! Och nu förstår jag, jag har aldrig varit på systemet, och har alltså gått miste om den svenska charmen och artigheten, kan det vara Göran Perssons fru som lärt upp dem;-)

Steel City Anna sa...

Mamma: Det är extra roligt att det är just där de är charmiga, eftersom om det är nånstans de kunde skita i service så är det där, de har ju monopol på sina varor och man måste gå dit ändå. Kanske är de rädda att folk åker utomlands och handlar sprit.

Trillingnöten sa...

Jag håller med! Folk i Sverige håller på att bli helt galna...och systemet är bäst på service :) Har mystershoppat där nyligen och de får bra betyg! :)

Saltistjejen sa...

Haha så precis!!! ;-)

Karin sa...

Just personal på Åhléns verkar ha fått gå otrevlighetskurs. Jag har läst på flera bloggar från olika ställen i Sverige att Åhléns-personalen har blivit snipig. Vet inte om dom tror att dom är ett fiiiint varuhus nu för tiden och lite bättre än vanligt folk...

annannan sa...

Haha.

Det var naturligtvis inte så i DITT fall, men man kan ju tänka sig att Systemetpersonal har ett verkligt charmtrumfkort (oj vad märkligt det ordet ser ut, men det är rätt skrivet, tror jag) i just det där att be om leg. Får vilken dam som helst att känna sig 10 år yngre.

Steel City Anna sa...

Trillingnöten: Det är kanske därför alkoholproblemen ökar, vi är ju ensammast i världen och om det enda stället folk pratar med en är på Systemet så kan det ju bli farligt :)

Saltistjejen: Jag får försöka hinna dit en gång till så jag för en positiv upplevelse innan Arlanda, för där är dom väldigt sura :)

Steel City Anna sa...

Karin: Det är konstigt. Jag har för mej att Fredrik Lindström har skrivit nånting roligt om Åhlens nånstans i nån bok.

Annannan: Det är sant, de har makt att pigga upp vem som helst :)

Steel City Anna sa...

Karin - här är det: http://www.youtube.com/watch?v=1yne8Xc-s30

Elisabet. sa...

Om man bor i Sverige och inte susar iväg runt världen så värst mycket, så märker man kanske inte heller att vi är så oartiga ,-)

Men på Systemet i Falkenberg, där slår dom i alla fall trevlighetsrekord!

Steel City Anna sa...

Elisabet: Man blir kanske lite immun :)