söndag 24 juni 2012

Vilodagen

I morse vaknade jag fånigt tidigt. Jag drömmer mardrömmar nästan varje natt vilket är väldigt ovanligt för mej. Det måste vara miljöombytet. Hursomhelst kvittrar fåglarna och solen skiner i ottan. Jag tittar lite på TV, först barnprogram, men framåt åtta går Minnenas Television på 2:an som visar en fantastisk intervju med Inga Gill. Mysiga gråblå färger och roliga slipsar, trevliga rumsrena skämt, hela publiken är permanentad. Det känns fint. Annars är jag oerhört besviken på svensk TV, och jag förstår nu att det som trots allt är rätt bra redan går på SVT Play så jag kan se det ändå. Resten är exakt samma amerikanska serier som är utfyllnad i England, nyheterna är under all kritik (mest handlar det om vädret även här i the capital of Scandinavia), engelska antikrundan, morden i Midsummer som jag inte orkar se ett enda avsnitt till av, gamla B-filmer och sånna där australienska polis-program om folk som fastnar i tullen som alltid visas i England också. Jag saknar engelska stå-uppkomiker, Keith Lemon och ordentliga nyhetsprogram. Lättsam, rolig TV. Jag inser ju att det är sommar och att svenska folket då sitter bland myggen på täppan och dricker snaps, men något intressant kunde ju visas, lite fler repriser av SVT-program är ju bättre än amerikanska byta-fru-serier.

Något annat som jag funderar över såhär på en söndag är att affärerna fortfarande har öppet, och inte bara öppet, de har öppet längre idag än vad engelska affärer har på vardagarna. I England kan man inte ens handla i en vanlig mataffär efter klockan fyra en söndag (jo, i London kanske, men inte i Sheffield). Detta gjorde mej ohyggligt irriterad till en början, men nu har jag lärt mej att tycka om det och söndag blir vare sej man vill det eller ej en vilodag (om man inte som jag jobbar inom vården och mestadels har jour, men om jag någon enstaka gång inte har det så är söndagarna lugnare i storstaden Sheffield än i en slumrande förort vilket är fascinerande). Man köper söndagsmiddag på lördagen, är hemma och pysslar söndag förmiddag, lagar mat och går promenad. Klockan fyra stänger den kommersiella världen. Jag brukar stryka kläder och titta på film. Här planerar mor både museum och shopping, och vi behöver inte åka iväg än på länge, det är öppet, säger hon.

4 kommentarer:

annannan sa...

Min pappa har alltså rätt om den svenska televisionen... (Han har inte alltid rätt om det han har starka åsikter om, så jag måste erkänna att jag hade avfört även denna fråga till kategorin "det finns ingen modern musik med melodier").

Öppettider i affärer är en intressant fråga. Det går ju att handla mat nästan när som helst i även den svenska landsorten. Däremot är det mesta annat väldigt stängt från lördag klockan ett. Antagligen inte i storstäderna men i resten av Sverige.

Det var ett inslag i OBS Kulturkvarten för ett år sedan om söndagsöppettider i Tyskland. Jag minns inte riktigt detaljerna men det var något om huruvida söndagsöppet var förenligt med konstitutionens rätt att respektera religiösa högtider eller om det var vilodagen. Det var intressant.

Monica sa...

Det är intressant att få nya perspektiv och alldeles sant är det att här i södra storstan så upplever jag stress jämt och mitt i din storstads City kan jag känna lugnet.

Monica sa...

Och nu förstår du varför jag nästan aldrig sitter vid TVn eller känner till något program;-)

Steel City Anna sa...

Annannan: Din pappa kan mycket väl ha rätt angående musiken också :) Det inslaget hade jag velat se. Jag har också deklarerat för mina föräldrar att det kändes ogudaktigt att stanna på Willy's och köpa olivolja så sent på söndag eftermiddag :)

Mamma: Ja, det förstår jag att du inte tittar på TV. Folk handlar nåt alldeles vansinnigt också med mat, som om de tror att de ska svälta ihjäl snart.