söndag 8 augusti 2010

Krusbärssylt


Det är mycket matrelaterat som jag saknar i England. Extra mycket saknas för tillfället:

Västerbottenost
Kräftor
Pistachbullar
Kokosbollar
Falukorv
Makaroner
Rostad Lök
Pulverbearnaisesås
Marabou Mjölkchoklad
Flintastek (jag vet att den blir illa beaktad i Sverige men man vet inte vad man har förrän det är borta - Flintastek för mej är barndom, sommar, åttiotal, hemma och vardagsfest)

Se så saknar jag alla sommarbär, inte nödvändigtvis svenska sådana men som är svåra att få tag på här i England:

Smultron
Röda vinbär
Svarta vinbär
Krusbär
Lingon
Hjorton

Jag blev hemsk glad när jag såg att Tesco sålde krusbär, billiga var de också, så jag köpte ett kilo. Jag tänkte mej solmogna, söta, syrliga härliga bär men istället var de hårda och kärva som en omogen citron. I brist på annat kokade jag då krusbärsmarmelad på eländet och vips så blev det en matsucce - supergott!

Bara att rensa bären, koka med ett par teskedar vatten i fem minuter, i med resten av bären och 2-3 dl socker beroende på tycke och smak och pektin behövde jag inte ha i för marmeladen var geleaktig naturligt efter 45 minuters småkokande.

/Mor Anna

1 kommentar:

Elisabet. sa...

Ja, du ser där .., du är redan en perfekt sylt/gelékokande husmor .-)