fredag 6 november 2009

Svenska exportvaror

Jag tänker nu inte på skogsindustrin eller IKEA. Jag tänker på de små undanskymda matvarorna som av okända anledningar verkar säljas utanför Sveriges gränser, iallafall här i Sheffield i lite större mataffärer. Till dessa saker hör alltid Pågens skorpor, Ballerina kakor, Annas Pepparkakor, Scans köttbullar, Finn Crisp Knäckebröd, Kopparbergs cider och diverse hälsokostpreparat med blåbär. På Sainsbury's har jag också sett något som heter "Swedish Bread" som jag aldrig sett i Sverige. Det är millimetertunna skivor mörkt bröd med säkert sju olika sorters kli i, på surdeg. Jag förstår inte riktigt varför just dessa varor slagit igenom när vi har så mycket annat fantastiskt smart och gott att bjuda på som inte engelsmännen har fattat alls. Färdig pepparkaksdeg till exempel. Pärlsocker. Färsk jäst. Fjällyoghurt. Västerbottenost. Kanelbullar. Delicato Kokosbollar. Bröd som varken är svampigt rostbröd eller ovan beskrivna kli-potpurri. Ostbågar. Keldas färdiga soppor. Pulversåser. Men nej, detta har vi behållt för oss själva. Världen har endast fått ta del av skorporna. Underligt!

En rolig iakttagelse: Häromdan när jag frågade efter en baguette på bageriet. Jag presenterades med en liten knubbig sak. Nej, jag menar en lång fransk baguette, sa jag. Jag hade ordet pain riche på tungen men tänkte att det nog är svensk töntig 80-talsfelsägning och höll inne med det. Biträdet fattade ändå, sken upp och sa , jaha, du menar en bröd-flöjt! Jag tänkte att hon skämtade så svarade försiktigt eeh jooo? På omslaget till baguetten stod det mycket riktigt: Bread Flute. Det tyckte jag var underhållande!

Knäckebröd kan man köpa här (fast bara denna sort, jag saknar Falu Rågrut!)...



















Men finska pinnar får man egenhändigt importera!

3 kommentarer:

mamma sa...

Undrar om det kommer Ballerina pepparkaka också? Och bra det finns FinnCrisp, men Västerbotten skulle behövas med. Tror ändå det finns väldigt goda ostar om man kollar runt på marknader och i småaffärer, men det tar mycket tid. Puss från ett jämngrått Sweden. Det är mörkt nu kl halv tre. Ångrar lite att jag inte köpte de lyfta händerna med plats för värmeljus. Kommer nog inte till Sätra Brunn där de har dem. Men de var tunga så hade nog inte gått denna gång, men jag vet precis nu var de skulle stå:-) Puss igen älskling

Ena sa...

... och Arla drickyoghurt har jag sett att Asda välsignats med. Blä.

Har funderat på precis samma sak, tänk alla goda svenska ostar som resten av världen går miste om!

Fast Daim (Dajm vill jag helst stava det) och Daimtårtorna man kan köpa här är ju i allafall inte så "skämmiga".

Steel City Anna sa...

Drickyoghurt har jag aldrig förstått vitsen med!

Ballerina pepparkaka kommer nog inte, det bruker allid vara orignalsorter som säljs.

Det finns mkt ost i ostdisken men allt är varianter på cheddar eller franska dessertostar. Lagrade ostar och rökt mat har dom inte här. Jag saknar svensk korv och rökt fisk väldigt mycket!