söndag 29 november 2009

Första Advent 2009

Glad advent! Här i Änglandet en diskret högtid och inte associerad med nåt speciellt matfrossande eller plötsligt kyrkbesökande alls. Dock var det igår de stora julbasarernas dag och jag besökte en till förmån för ett självständigt liv för personer med olika handikapp. Jag kom enbart hem med en påse godis och en valnötskaka men det var inte illa det. Idag har jag ägnat större delen av min tid till att julpynta och baka en absurd mängd pepparkakor. Maken ville gärna att jag skulle följa med på mässan men jag tittade istället på Svts direktsända adventsgudtjänst som var synnerligen trevlig, och jag kände mej nästan som hemma i Sverige. Han låter mej hållas med mitt pysslande och har inte sagt så mycket som ett knyst om att jag bytt ut alla våra normala prydnader mot allehanda saker utav halm. En engelsk vän undrade häromdagen hur det kommer sej att IKEA i september utbyter sitt annars så trendkänsliga sortiment av prydnader i moderna material som plast till att enbart visa upp strå och ull som andas 1700-tal. Jag försökte förklara att detta med svenskar och högtider är ett känsligt ämne där traditioner ska hållas på och återknyta till bondesamhället och nåde den som köper en rosa julgran - det gör man bara inte! Jag hör flera engelsmän säga att de brukar ha olika färgteman varje år och till exempel bara har lila julpynt som man köper allting nytt. Jag bara ryser när jag hör sånt! Jag har ju längtat hela året efter mina halmbockar. Nu tycker jag att man officiellt kan säga att julen har börjat!

Mitt i baket - hemgjord deg med extra kryddor och så lite mjöl som möjligt vilket gjorde utkavlandet till en kladdig historia men resultatet desto godare!
Gummor - blev extra mycket gummor iår. Jag är väldigt strategisk i mitt pepparkaksbak, en sort på varje plåt.
En plåtburk full med härliga grisar!
359 stycken pepparkakor ryms i dessa burkar!
Julpyntet på nya byrån i sovrummetKarlsbadskärlen har blivit pyntade
Och så Arga Tomten, min bästa julpynt alla kategorier som har hängt med sen min första jul som hemifrånflyttad för 7 år sen!

1 kommentar:

mamma sa...

Så fint du har älsklingen, roligt att se allt. Lycka till med saffransbaket och i paketet finns något som passar till;-)Tycker vårt pepparkaksbak gick riktigt bra också, hade säkert inte gjort några om inte lilla M varit här:-) Nu lyssnas på engelska julsånger och ofta när jag läser om dem så är sångare, musiker och kompositörer från Sheffield. Gäller både klassiskt och modernt. "Little Mike" Watson är också från Sheffield, visste jag inte, en riktig entertainer som gjort massor med musik i Sverige.