lördag 6 juni 2009

Så firar svensken

Femte gången jag hörde en dryg stockholmare kommentera nationaldagsfirandet med ett hånfullt 'det e junte 17e maj precis' kände jag en stark impuls att försvara mitt land:

Sverige firar minsann på sitt sätt. I Sverige visar vi upp det bästa vi har, Magnus Carlsson och Agnes och Lasse Kuhlers danselever. Utanför slottet står 7-åriga flickor och målar svenska flaggor för liv och lust. Uppe i Hälsingland dansar tanterna magdans och en asiatisk flicka visar upp hindugud-dyrkandanser. Ett äldre par i Eskiltuna är upprörda över att det inte fanns plats till dom vid gratislunchen staden ordnade. Victoria har folkdräkt och tar emot underliga presenter av folket. Kungen stakar fram att vi ska vara glada att vi bor i ett fredligt land. Hovstallmästaren visar upp vagnar lika vackra som i Buckingham Palace. En alkistant i Skärholmen vill ha mera nubbe på nationaldagen. Och Svts programledare dansar med nysvenskarna. Allt detta i 6-gradigt duggregn.

Sverige har verkligen ansträngt sej för att fira ordentligt. Det var fint tycker jag. Vad Norge gör på 17e maj har jag inte minsta intresse av, faktiskt.

1 kommentar:

mamma sa...

Firade inte så mycket men hemskt kul att läsa dina kommentarer;-) så nu vet vi hur det gick till. Vi hade det lugnt i stugan och badplatsen nystädad och jättefin pga att Gunnar ringt kommunen om det. Det var bra och vi hos dem sedan på jättefint och gott kaffekalas med Mikaela som pratsam gäst;-). Hon föreslog alla att ta på sig badbyxor och gå till sjön. (Noll i utetemp.)