fredag 11 februari 2011

Saker att fundera på

Det är en handfull saker som jag sitter och grunnar på lite för skojs skull titt som tätt.

Fundering 1: Vad är en hipster?
I varje kulturbilaga och nöjesklipp på kvällspressens hemsidor nämns ordet hipster. "Hit går alla hipsters i Malmö", kan det stå om en ny restaurang eller nattklubb. Eller "sån här musik gillar bara hipsters". Jag har googlat, jag har tittat på informationsvideor på YouTube, jag har läst blogginlägg och artiklar men ingenting beskriver särskilt klart och tydligt vad det hela handlar om egentligen, såhär stod det till exempel i SvD: "Vad är en hipster? På ett ytligt plan är det nästan omöjligt att säga, eftersom det handlar om en konsumtionskultur i ständig rörelse". Jag börjar undra om jag kanske känner folk som är hipsters. Missar jag någonting viktigt? Tänk om jag själv är en hipster utan att veta om det?

Fundering 2: Fanns det verkligen dinosaurier?
Ända sen jag var liten och var på Naturhistoriska Museet i lågstadieåldern och såg ett dinosaurieskelett och sa att "det där ser ut som en krokodil som man satt ihop annorlunda" så har jag inte kunnat släppa tanken på att jag inte riktigt tror på det där med dinosaurier. Jag har försökt hitta stöd för min teori men det verkar mest finnas i små religiösa amerikanska sekter, så jag reflekterar över detta i tysthet (när jag finkammat nätet finns det mycket mer information om folk som tror att dinosaurierna fortfarande lever, och jag vet inte riktigt vilka som är galnast). Hur kan man veta så mycket om dem när det var för så gräsligt länge sen de skulle ha levt? Och så dog de plötsligt. Nej, jag är inte övertygad. Ni får skratta så mycket ni vill. Jag funderar vidare.

Fundering 3: Har män mindre arvsmassa än kvinnor?
Det här har jag funderat mycket på. Om det ska bli en flicka så behövs ju två X-kromosomer i det det sista kromosomparet, medan om det ska bli en pojke behövs en X och en Y-kromosom. Och då är det ju som att det fattas ett "ben" av X:et på Y-kromosomen. Betyder detta att män har mindre arvsmassa? Om varje cell har 46 kromosomer och det fattas ett ben i varje manlig cells 23e kromosompar, då måste det ju vara så? Och då blir ju följdfrågan denna - vad har vi kvinnor som de saknar? Och jag funderar nu på detta helt seriöst och inte på något ironiskt plan.

Fundering 4: Om man skulle bli utsläppt från ett rymdskepp, åt vilket håll skulle man falla, och hur länge skulle man falla?
Det här brukar jag tänka sent på nätterna vid kanel-teet. Jag tycker att det är så oerhört fascinerande med gravitation och att världen hänger som en boll liksom i intet, och att havet trots detta inte ramlar ut, bara dras fram och tillbaka med tidvattnet. Om man då åker långt ut i rymden så att man blir tyngdlös, kan man ändå falla då? Jag kan inte tänka mej nånting mer hisnande än att falla ändlöst i rymden. Skulle man falla i flera veckor och dö av törst och hunger medan man faller? Eller skulle man krocka med någonting, eller dras in i atmosfären till någon annan planet? Eller falla i ett svart hål?

Fundering 5: Varför kommer alltid folk som ska sitta i mitten sist?
Alltid är det så. På flygplan, tåg, teater, bio, överallt där man bokar biljett. De som sitter i mitten och ska knöka sej förbi alla kommer alltid sist.

Fundering 6: Var är sommartidstimmen?
När man ställer fram klockan på sommaren, var tar då den timmen vägen?

Fundering 7: Hur kan ingenting vara nånting?
Om man säger att det är nollgradigt ute till exempel, då vet man ju vad det betyder - att det är noll grader, inte plus och inte minus, mitt emellan. Det är liksom en utmärkt plupp på termometern, man ser det. Sen kan man till exempel säga att det ligger noll apelsiner i frukskålen, och då ligger ju där inga apelsiner. Man kan också säga att den här burken finns det ingenting i, men ändå är den ju någonting, den är tom. Och så finns det ju luft i den. Så om man säger att i rymden finns det ingenting så finns det ju ändå alltid nånting. Om rymden tar slut måste det ju finnas en gräns och utanför gränsen så måste ju nånting annat finnas, även om det är ett ingenting. Så egentligen är ingenting en motsägelse i sej. Den säger bara att inga ting finns, inte vad annat där kan vara.

Andra funderingar välkomnas varmt. Min favoritfundering som jag hörde på radion för länge sen är frågan om två flygplan möts på landningsbanan, alltså inte i luften utan medan de kör, och de kommer ivägen för varandra, tutar de då?

Det gör dom inte.

11 kommentarer:

Monica sa...

Mycket intressant! Just fundering 3 tog jag upp efter min föreläsning på KI om livets uppkomst. Blev genast erbjuden att doktorera:-) professorn som nagelfor vartenda ord och gest hade aldrig tänkt den tanken sa han och det fick mig att fundera,,,,en lång stund;-) sen sa jag att det var min 14-åriga dotters fundering och inte min;-) och att det har betydelse, absolut, tog upp det med Martin Ingvar senare också men han hängde inte riktigt med i svängarna;-). Ett intressant forskningsområde! Rymden går över mitt förstånd, dinosaurierna klurar jag på med;-)

Trillingnöten sa...

Hahahaha! Just rymdfunderingen tror jag vi kan avskriva lite OM personen som ramlar ut inte har astronautdräkt på sig. Det finns ingen luft och jag har sett filmer minsann, då sprängs man typ. Men har man dräkt på sig flyter man nog snarare omkring. Tills syret i masken tar slut...

Hipsters, en annan sak som jag heller inte fattar. Jag vet att det är en slags trosa också. Jag vet inte var trosorna bruka hänga i Malmö dock.

Jag funderar mest på hur i helsike detta med internet kan fungera. Vad är det för signaler man skickar ut och hur sparas de bara så där? För alltid liksom? Hur ånga miljarder signaler skickas hela tiden? Jag fattar inte. man skriver ett mail på datorn, klickar på send och så dyker det upp sekunder senare hos den man skickade till...lite Star Trek.

Anonym sa...

Fundering 6: Var är sommartidstimmen?
När man ställer fram klockan på sommaren, var tar då den timmen vägen?

Den kommer ju tillbaka när du ställer tillbaka den.

Fundering 4: Om man skulle bli utsläppt från ett rymdskepp, åt vilket håll skulle man falla, och hur länge skulle man falla?

Är nog syrebrist du skulle dö av först och främst.

Steel City Anna sa...

Hej du anonyme funderare :) Jag tänkte mej att man liksom faller i astronautdräkten men jag har liksom ingen koll på hur mycket syre det är i den. Men det har du ju rätt i, att syret nog tar slut innan man dör av svält :) Angående timmen, jag undrar mest vart den är under tiden? Sitter den och väntar nånstans? :)

Steel City Anna sa...

Trillingnöten: Det verkar obehagligt att sprängas! Fast ännu obehagligare nästan att flyta omkring och sen dö. Fy!

Angående hipsters så känns det skönt att jag inte är ensam om att tänka mest på trosorna :)

och internet, ja herregud, det är väldigt konstigt fast på nåt sätt verkar det mycket mer logiskt för mej än den där timmen som försvinner iallafall :)

Monica sa...

Tiden är märklig, som i vår 1700-tals almanack där vi tog bort en massa dagar i februari för att likna övriga världen. Det året alltså och sen fanns de igen nästa år. Har skrivit om det i min blogg. Alla födelsedagar och dödar var som uppslukade det året:-). Annars är det felande benet på karlar vääääldigt intressant. Mycket;-), Martin Ingvar uppehöll sig länge vid något halvt gram i hjärnan som det manliga könet har, jag tog då upp frågan om den tjockare hjärnbalken som det kvinnliga könet har, har sett med egna ögon i hjärnstudierna, och vetenskapligt så ger det fler axoner och mer aktivitet. Han tyckte inte det var något att undervisa om eftersom han visste inte vad kvinnor använde det till. Jag frågade då om han visste vad männen använde halvgrammet till;-) Sen gillade han att diskutera med mig:-)

Anonym sa...

Fundering 4: Du kommer inte falla, du kommer åka åt det håll du riktar kraften, alltså om du blir puttad kommer du åka den riktning du blir puttad till du åker in i något eller blir dragen av en annan planets dragningskraft.

Michael Karnerfors sa...

#4: Du fortsätter i exakt den riktning, med exakt den hastighet du hade när du blev utknuffad från rymdskeppet. Newtons första lag. Skall du kunna om du har betyg G i fysik från grundskolan. ;)

#5: Det gör de inte... men eftersom du stör dig på de som kommer för sent är det bara dessa du kommer ihåg medan du glömt bort de som var i tid.

#6: Tiden ändras inte... all tid utgår ifrån UTC klockan... Universal Time Coordinated. Kallades tidigare GMT, Greenwich Mean Time. Den klockan bryr sig inte om tidszoner eller sommartid/vintertid.

Alla andra klockor i världen befinner sig i en tidszon. Så säger man att tiden i den tidszonen är UTC plus eller minus ett visst antal timmar. I Servige befinner vi oss i tidszonen CET, Central European Time. EST är UTC+0100 (1 timma och 0 minuter... ja det finns tidszoner som inte har jämnt antal timmar). Men, när det är dags för sommartid heter tidszonen CEST (Central European Summer Time) istället, och blir till UTC+0200.

Så var händer med timmen? Ingenting. Det enda som händer är att du ändrar på din lokala klocka.

#7: Tomma Mängden... och dess filosofiska problem.

@Trillingnöten: Just rymdfunderingen tror jag vi kan avskriva lite OM personen som ramlar ut inte har astronautdräkt på sig. Det finns ingen luft och jag har sett filmer minsann, då sprängs man typ.

Nej.... det är Hollywood som vill ha något intressantare att visa än det som egentligen händer, d.v.s. att personen sakta och stilla dör av kvävning, möjligen med en släng av dykarsjuka.

Steel City Anna sa...

Till anonym: Om man inte blir puttad då, är det möjligt att falla ur överhuvudtaget? Måste man aktivt liksom klänga sej ur? Det här blir bara mer och mer spännande.

Michael: tack för ditt långa svar, vad roligt att läsa!

Så man fortsätter alltså tills syret tar slut i den riktning man liksom börjar "falla" (och jag menar att man kan falla åt alla håll även om man inte vet vad som är upp och ned)? Mina rymdfunderingar var inte särskilt uppskattade i skolan, skall tilläggas ;)

Fundering nummer 5: Det gör dom visst! :)

Fundering nummer 6: Det var bra förklarat! Så vi kan bestämma egentligen vad vi vill om tiden, så länge det förhåller sej till UTC ... Det är ju ett filosofiskt problem i sej förstås.

Tomma mängden ska jag läsa om :)

Michael Karnerfors sa...

Om att "falla" i rymden... så länge ingen kraft påverkar dig - d.v.s. något som puttar eller drar dig i någon riktning, fortsätter du i exakt samma riktning, med exakt samma hastighet som tidigare.

Så det är helt korrekt, om ingen knuffar ut dig ifrån rymdskeppet kommer du bara att sväva i luftslussen för alltid, eller tills dess att skeppet svänger bort från dig.

Om du däremot får en liten knuff, om du inte tar tag i skeppet i tid, då kommer du obönhörligen att sväva bort, sakta men säkert.

Exempel på detta: astronaut råkar putta iväg väska som inte är förankrad

Steel City Anna sa...

Tack för intressant klipp!