torsdag 24 februari 2011

En bok som flera borde läsa

Boklistan börjar gå mot sitt slut men än är det lite kvar:

Day 22 – Favorite book you own
Day 23 – A book you wanted to read for a long time but still haven’t
Day 24 – A book that you wish more people would’ve read

22. En favoritbok som jag äger, det är Alice in Wonderland av Lewis Caroll. Jag älskar den boken. Jag har en lite äldre utgåva med vackra viktorianska illustrationer. Jag brukar läsa stycken högt för mej själv när jag tycker att världen är en underlig plats. Jag tycker mycket om konversationen med katten:
"But I don't want to go among mad people," Alice remarked.
"Oh, you can't help that," said the Cat: "we're all mad here. I'm mad. You're mad."
"How do you know I'm mad?" said Alice.
"You must be," said the Cat, "or you wouldn't have come here."

23. En bok som jag länge velat läsa men ännu inte har gjort. Jag läser ganska mycket, så vill jag verkligen läsa nånting så har jag i regel gjort det också, så att jag inte har läst den här boken tyder nog snarare på att jag inte så gärna vill läsa den. Jag tänker på Jack av Ulf Lundell. Jag skulle trots allt vilja veta hur den är, för det hänvisas till den så ofta.
24. En bok som jag önskar att fler hade läst, är Boating for beginners av Jeanette Winterson. Jag hade läst flera av hennes andra böcker (Oranges are not the only fruit, Lighthousekeeping, Written on the body till exempel) när en vän tipsade mej om denna, som är lite mindre känd och som inte publicerats utomlands, troligen för att Winterson själv inte är så förtjust i den här boken. Det är en rolig, lättsam bok, men ändå skarp. Det är lite som att Bergman ogillade filmen Sommarnattens Leende för att den är lite kul och underhållande och inte handlar om döden och kvinnor med ångest som heter Marianne, medan jag tycker att just den filmen är en av de få Bergman-filmer som faktiskt går att titta på. Jag tycker att det här är Wintersons bästa bok.

2 kommentarer:

Monica sa...

Den av Winterson låter intressant och jag är också en av dem som inte läst Jack och undrar om jag inte ska:-) men har inte prioriterat det, skulle vara för Gotland då och en del igenkänning fast inte från mitt liv där men kanske från de som hamnade på akuten;-) och allt liv som hördes från stranden nedanför sjukhuset.

Steel City Anna sa...

Jag har de flesta av Wintersons böcker här till ditt nästa besök :)