onsdag 23 maj 2012

Önskerubtik 1 "Vuxenutbildning"

Vuxenutbildning i England har min pappa önskat som rubrik.

Förstås kan man gå på universitetet om man vill även här på äldre dar. När jag pluggade litteratur i the Arts Tower träffade jag en 83-årig dam vid kaffeautomaten som läste matematik och filsosofi. Det är inte "gratis" att studera på universitetet utan höga terminsavgifter, men det finns bidrag att söka om man har speciella omständigheter, små barn att ta hand om och så vidare.

College är kanske mer vanligt. Man kan läsa kurser i baskunskaper som räkning och läsning, och även kurser som leder till yrkesbehörighet, till exempel kock eller barnskötare. Även här finns bidrag att söka om man till exempel på grund av sjukdom eller ett handikapp inte haft möjlighet att få ett arbete. Det finns många fantastiska kurser i ämnena Life Skills och Practical Skills anpassade för studenter med ett förståndshandkapp där allt ingår som vi kanske tar för givet: att laga lunch till sej själv, att läsa en busstidtabell, varför man måste ha mjöken i kylen och glassen i frysen och vad man ska göra om man blir sjuk, exempelvis. Det är något jag verkligen hoppas att Sverige tar efter, där många med förståndshandikapp förväntas odla sina intressen för att dreja, måla med vattenfärg, sopa golv och jobba gratis. Här har jag sett flera studenter som efter kurser i Life Skills och Practical skills gått vidare till en yrkesutbildning och fått ett jobb, ett vanligt, meningsfullt jobb.

Det finns även en mängd kurser i engelska, ekonomi och datakunskap, salsa, matlagning och konst som drivs av frivilliga på kvällar och helger för en mycket liten summa.

Så det finns gott om möjligheter till utbildning som vuxen i England om man är driven, beredd att ha ett extrajobb på kvällar och helger och med förmågan att undersöka många möjligheter på egen hand.

5 kommentarer:

Elisabet. sa...

Som alltid intressant att ta del av en annan kultur och hur det fungerar där - tack som berättar - !

Monica sa...

Engelska "KomVux" låter definitivt roligare och mer riktat till de som verkligen vill ha mer utbildning. Senaste nytt: eleverna här orkar absolut inte skriva längre för hand, de fotar av tavlan, antagligen tittar de aldrig på det om man ser till betygen;-).

Steel City Anna sa...

Elisabet: Du får ta och önska lite rubriker tycker jag :)

Mamma: Folk blir bara latare och latare :)

Pappa sa...

Tack för intressant information, den ska jag vidarebefordra till mina elever som fotograferar av tavlan...

Steel City Anna sa...

Pappa: Ja, jag har aldrig hört nåt liknande :)