onsdag 23 november 2011

Hur ska man pynta julgranen i år?

Det börjar bli dags att tänka på julgransprydnader nu, även för laglydiga svenskar. Jag tänker mej dock att de flesta svenskar är ungefär som jag själv när det gäller julgranssaker, att man har en låda full med gamla prydnader  som man hänger upp varje år ungefär på samma sätt. Här är det ganska vanligt att man byter tema varje år. Kanske köper en rosa gran istället, eller ett spretigt silverträd. Bara röda kulor och rosetter, bara silver, bara lila nallar och tjockt svart glitter, små paket och glasprismor, änglar och hjärtan, det tar aldrig slut. Jag har tittat på julpyntet i nästan alla affärer nu och nästan lika roligt som att titta på själva pyntet är det att lyssna på engelska väninnor i övre medelåldern diskutera årets tema hemma. Ibland ringer de mannen och undrar vad han tycker också. På John Lewis stod en välklädd kvinna i päls och tittade noga medan butiksbiträdet provhängde upp olika sorters vita kulor i en snösprejad gran åt henne. Sådant tycker jag är roligt, detta att ta sej själv och sina behov på så stort allvar och bara vältra ut det på hela omgivningen. Butiksbiträdet tyckte väl att det var så lagom roligt. Det verkade bli en väldigt vit gran. Hursomhelst, jag har lagt märke till lite spännande trender iår som är mer eller mindre nya:

Fåglar. Det ska vara fåglar i granen. Små runda rödhakar i filt, tjusiga fåglar i metall med färgglada fjädrar, pingviner eller isiga ugglor med glitter. Kottar, svampar och lurviga snöbollar kan man ha till.

Blommor och frukt. Frostiga rosor, guldpäron, söta små röda äpplen, skimrande kronblad, hela granen kan bli en trädgård. Känns ganska underligt tycker jag.

Stickat och skandinaviskt. Förutom halmen så är det skandinaviska julpyntet nästan identiskt hemma och himla trendigt iår. Det är stickade hjärtan och typiska nordiska mönster. Ett danskt företag, Livingly, syns lite varstans som säjer dekorationer i papp som man gjorde i skolan på lågstadiet, fast dyrt.

Nåja, min egen gran är redan trendigt skandinavisk så några andra trender anammas inte.

8 kommentarer:

annannan sa...

En riktig skandinav stickar själv
http://www.arne-carlos.com/
http://www.youtube.com/watch?v=FoDghBI3F34

"detta att ta sej själv och sina behov på så stort allvar och bara vältra ut det på hela omgivningen" är en mycket skarp iakttagelse av något helt annat

annannan sa...

Nu fastnade jag i youtube. Måste man inte älska Arne och Carlos och deras hönor lite grann?

Monica sa...

Otroligt spännande med dessa variationer:-), härligt när man bara kan frossa i allt julpynt, man behöver ju inte köpa det men se allt överdåd i affärerna är riktigt uppiggande:-), det är lite häftigare och ofta vackert med hos dig än här i stan, fast de försökte i alla fall med julkulorna i alla stolpar;-)

Saltistjejen sa...

Kul!
Vi har nog ungefär samma pynt som tidigare år här. har köpt lite i omgångar eftersom de jular vi åkte hem till Sverige så hade vi ingen gran. Så det blir nog lite blandat. :-)
Kram!

Steel City Anna sa...

annannan: Visst är det fascinerande med sånna människor :) Jag kan tyvärr inte sticka om det gällde livet :) Länken skall kollas dock!

Mamma: jag älskar julavdelningarna. Iår har de pyntat riktigt fint i affärerna.

Saltistjejen: Jag undrar om nån hakar på frukttrenden :) Kanske i New York? :)

Steel City Anna sa...

Annannan: nu har jag tittat på länken, där skulle jag kunne flytta in och pyssla med dockhuset, gud va fint det var!

Onsitelondon sa...

Gamla lådan brukar alltid funka bra till slut :-) Ser fram emot att få upp stjärnorna i fönstrena, ingen i hela London har samma (tror jag.. )

Kram (och tack)

Steel City Anna sa...

OnSiteLondon: jag saknar alla julstjärnor och ljusstakar!