söndag 19 september 2010

Världens lataste land

Utan att riktigt kunna sätta fingret på det säger mej påvebesöket någonting alldeles brännande viktigt om idag, och jag kan inte sluta tänka på gårdagen.

Medias oproportionella makt, människors olikheter, passion, vad som är viktigt för individen. Jag är alls inte ute efter något lismande eller jublande från svensk press. Jag önskar mej helt enkelt en objektiv rapportering. Vi hörde om terrorhoten och säkerhetspådraget i samband med påvens Londonbesök. Vi hörde om protestmarscherna och pedofil-skandalerna. Och det är helt riktigt. Men att helt och hållet missa glädjen och alla de människor som kommit för att fira sin tro och sitt liv, det tycker jag är väldigt konstigt.



Det verkar som att England gjort upp med sin historia medan vi är kvar på Gustav Vasas tid. Precis som 80-talet här är över medan det upprepas i Sverige som har fått Jan Björklund som vår egen Thatcher.

Och att svenskar i den här artikeln säger att det är skönt att kunna rösta i Gallerian medan man handlar, annars hade man inte orkat, när människor riskerar livet för sin rösträtt i Afghanistan, det är så pinsamt att jag inte vet vart jag ska börja. Men det säger någonting om Sverige.

Den ignorerade påven, de lata shoppingröstarna, Folkpartiets svart eller vitt politik - det säger någonting om Sveriges oförmåga att se och uppskatta olikheter, kulturer, skillnader i livssynen.

Det var länge sen vi var världens modernaste land. Istället förvånar det mej inte om vi ikväll istället blir världens mest Sverigedemokratiska och isolerade land, trots att vi har alla förutsättningar. Det finns ingen censur i Sverige, världen ligger öppen för oss. Att så många missar den möjligheten verkar bero på okunskap eller ren lathet. Det är lika illa i vilket fall. Men får det parti som det skrivs och pratas om mest i media över 4 procent av rösterna, då skäms jag.

Innerligt ber jag att jag har fel. På både katolskt och lutherskt vis. För säkerhets skull.

3 kommentarer:

Monica sa...

Ska strax gå och rösta:-) och hoppas alla som har rätt att göra det verkligen gör det. Intressant det du skriver, vi har nog för mycket serverat utan egen ansträngning. Afghanistan, vilket mod! Hemmafrun Fawzia tog med sina tre döttrar och två svärdöttrar och gick och röstade i ett av talibanfästena och visste inte om de skulle komma levande därifrån, men jag måste sa hon....

Trillingnöten sa...

Jag fattar inte att folk inte "orkar" gå och rösta! Då har det verkligen blivit för bekvämt i ett land. Det gäller att utnyttja den lilla chans man har att påverka sitt liv tycker jag. Och som du säger, folk offrar sina liv för att få rösträtt. För mig är röstdagen lite av en fest...man går högtidligt till vallokalen och sen inväntar man resultat :)

Zaba sa...

När resultaten kom grät jag inombords :( Idag skäms jag att jag är svensk. Jag hoppas att Alliansen och MP kommer överens och blir kompisar något annat är för otäckt att tänka på :s

Eller som någon sa att utlandsrösterna inte har räknats än.

Att inte ha röstat i detta val i år är skam för i år kunde de gjort skillnad :(