onsdag 8 september 2010

Som en kork i mörker

1991 såg det ut såhär när SVT gjorde en trailer för valbevakningen:

Och nu har den bisarra loggan med glada gubben och slogan 'med sunt förnuft' ersatts av ett annat parti, med åtskilliga likheter, i alla valöversikter och program. Det är inte utan att man blir lite orolig. Nej, ska nåt nytt parti komma in i riksdagen så hoppas jag verkligen att det blir FI. Men deras mediautrymme är synnerligen litet.

Jag funderar en hel del på det som Fredrik Lindström sa i programmet "Världens modernaste land", att vi strävar så efter att hänga på nymodigheter, det som alla andra tycker är bra. Svenskar är bra på att tycka lika, att forma sej till det normala, att inte stå ut. Och så länge det handlar om vilka mått det ska vara på diskbänken, hur man står i kö eller huruvida det fortfarande är inne att äta sushi är det ganska trevligt. Men vad händer om alla tycker lika om politiska ytterligheter?

Den här texten, den säger allt tycker jag.


Lyssna även gärna på den här intressanta P3-dokumentären från förra året.

2 kommentarer:

Monica sa...

Kommenterade men tror det försvann. Skrev att Galenskaparna är otroligt bra och skickliga på texter och allt.

Trillingnöten sa...

Hittills hat jag varit så stolt att inget rasistiskt parti har kunnat få mandat efter ett val i Sverige! När nu bland annat Frankrike och Danmark röstat in idioter. Nu är jag väldigt rädd att SD ska komma in...för just nu verkar det så. Då är jag inte längre lika stolt...