måndag 27 september 2010

Sverige i engelsk TV

På engelska Channel 4 går den ganska fåniga serien Coach Trip, där ett gäng britter åker på bussresa genom Europa och gör mer eller mindre underliga aktiviteter under resans gång och röstar ut varandra par efter par ala Robinson. Det som fångade mitt intresse för denna serie var att fyra avsnitt spenderades i Sverige - närmaste bestämt i Göteborg, Jönköping, Stockholm, Norrköping och Finlandsfärjan till Helsinki.

Det är alltid roligt att se vad som uppfattas som typiskt svenskt. Och enligt Coach Trip - passagerarna är det:

ABBA
Julriicka Djonson (Ulrika Johnson)
Rotten Herring (Surströmming)
Nyckelharpor
Bjorn Borg och
Minigolf

Nästan alla spyr av surströmmingen. Två personer vägrar att bada i Vättern som de tror är havet för att det är för kallt. I Yunnkoooping blir alla besvikna för att både simhallen och tändsticksmuseet var stängt. Och svensk terapi är tydligen att gå på glödande stenar, det fick deltagarna också prova.

Att Norrköping kallas för Sveriges Manchester fick jag lära mej, men att Stockholm är Nordens Venedig och Göteborg Lilla London har jag hört förrut, men trodde nog att det var trevliga omskrivningar som stannat i Sverige. Men se, det är sånt som turisterna har snappat upp.

Jag är osäker på om man kan titta från Sverige men englandsläsare kan iallafall klicka här för att komma till programmen.

2 kommentarer:

Trillingnöten sa...

hahaha. Typiskt TV-program om Sverige. ABBA. Jovisst, men det finns liiite mer musik än ABBA idag. Bara lite. Och surströmming? Mmmm...spännande att se hur andra länder ser på Sverige (och andra länder för den delen)!

Christoffer Sandberg sa...

Vad roligt att se hur Sverige beskrivs och uppfattas utomlands :)