Wednesday, 19 October 2016

Pilgrimsvandring till Mompesson's Well

Mompessons's Well är en mycket speciell plats ovanför den lilla byn Eyam, där pesten härjade 1665-1666. Invånarna tog beslutet att sätta sej i karantän för att hindra att människor i andra byar blev smittade. De visste att de förmodligen gick en säker död till mötes själva genom att rädda andra. Prästen Mompesson har namngivit brunnen, som faktiskt inte är en brunn utan en bäck. Här lämnades varor och mat från andra byar på vad man hoppades var säkert avstånd. Man dränkte mynten i vinäger för att försöka döda viruset. Det är värt att nämna att earlen på Chatsworth vid denna tid gav mat och andra gåvor till folket i Eyam.

Mompesson's Well är en av många heliga platser som ingår i en pilgrimsvandring man kan göra i Peak District. Läs gärna mer om den här. Vägen upp hit från Eyam är väldigt brant på sina ställen och det tål att tänkas på dem som stretade sej upp här på 1600-talet, utan någon kontakt med omvärlden, i sorg över alla som de redan förlorat i pesten och rädsla för att gå samma öde till mötes inom kort tid.

8 comments:

Monica said...

Det är så oerhört vackert här och vilken historia! Den tar tag och man påminns verkligen om den samtidigt som det känns så fint att vara här. Väldigt vackra foton i denna vackra by.

lenaiwales said...

Mycket intressant och mycket nytt för mej också. Tack!
Ha en bra dag!

Steel City Anna said...

Lena: historien blir verkligen levande här! Kul att du gillade att läsa. Detsamma till dej :)

Steel City Anna said...

Mamma: ja, det ger lite perspektiv på saker och ting :)

christel said...

Oj, livet kan verkligen vara hårt.
Intressant som alltid.

Steel City Anna said...

Christel: ja, vilket ode! Och vilket slit. Kul att du gillade inlagget :)

Marina said...

Det är alltid intressant att få reda på vad som ligger bakom olika saker. Vilken härlig utsikt det var uppifrån. Man kan förstå att det är populärt att vandra i Peak District.

Steel City Anna said...

Marina: ja, det ar fint att vandra har och har man stretat sej uppfor en kulle bjuds man alltid pa en fantastisk utsikt :)