Friday, 7 October 2016

En eftermiddag i katedralen och en ny upptäckt

Solen lyser så vackert genom de höga fönstrena i den stora katedralen i Sheffield och plötsligt upptäcker jag något nytt: ett medeltida solur från 1200-talet. Det kallas mass clock eller scratched sundial och användes för att människorna på den tiden skulle veta när det var tid för bön eller mässa. Prästen satte en pinne i det lilla hålet i mitten och så föll skuggan längs någon av linjerna som symboliserade vad det var dags för, ja så länge det var en solig dag då. Dessa solur är vanligt förekommande i Storbritannien och finns i mer eller mindre sofistikerade former. Detta har bevarats fint eftersom stenen vändes från utsidan till insidan när kyrkan byggdes om på 1500-talet (då hade man en mekanisk klocka). Jag har även sett några solur i Sverige men inte såpass gamla. Kanske ristade man i material som försvunnit, som trä.


Det vackra moderna kyrktornet som är bredvid det gamla


Visa ord som jag bär med mej.
Den äldsta delen av katedralen.

Jag tycker så mycket om skuggornas mönster


Soluret
Det nya tornet ...
... och det gamla.

6 comments:

Elisabet. said...

Fantastiskt så vackert! Och vackrast av allt "bönepapperen".

Steel City Anna said...

Elisabet: ja, det är fint med dem. En välkomnande och vacker kyrka. Finns en stor bönbok att skriva i också och det gör folk. Det står hjärtskärande saker i den ibland.

Annika said...

Ja, där skulle jag gärna gå och insupa atmosfären. Fast jag inte är religiös älskar jag gamla kyrkor, och kyrkorum.
Lugn och ro. OCH förstås väldigt vackert.
Trevligt med Cats också.
Just Memory förknippar jag mest med Barbra Streisand och så som hon sjöng den, bam wa woom liksom!!
Har inte sett musikalen. Men jag skulle såklart gärna se sen.
Har varit en del på Broadway på musikal, och i DC, tror inte ngn stått upp och dansat etc under själva föreställningen, men däremot om de kör lite extranummer efteråt, då brukar det vara fart.
KUL med musikaler och teater är det verkligen!
Ha nu en riktigt fin helg!!

Steel City Anna said...

Annika: memory ar en sa fin sang. Bade texten och musiken.

Det ar en ganska ovanlig musikal egentligen och ar man inget stort fan av katter och poesi sa ar den kanske ingen hit.

Folk slapper loss har har jag markt pa musikaler. De dricker en del i baren ocksa i pausen, kan ha ett samband :D

Monica said...

En otroligt vacker katedral och vackra människor i den, är en så fin atmosfär här och helt avspänd, så underbart att uppleva och det märks ju att många upptäckt det. Gillar deras café också:-). Och jag har fått fina almanackor här som jag trott jag skulle betala men nejdå och donerat lite då istället och så när de satte upp blomsteruppsättningar högt i taket och frågade om jag kunde titta där nedifrån om det blev bra:-), gick ju lite mer på konserter och nån aftonsång och gudstjänst när ni bodde nära, tänkte så hemtrevligt det var och underbart duktiga körer, och alla i bänken tog mig i hand och hälsade mig välkommen, och prästerna hälsade sen på alla och det händer i en storstad!

Vi gick här i vår lilla söderort en gång igen och prästen stod i dörren och hälsade bara på sina kompisar, de andra struntade hon i, jag tänkte hälsa på henne men hon var upptagen. Något konstigt är det för de slutar efter ett halvår allihop här. Så kommer en ny. Vi går på konserter på annan ort men det är färre och färre som anordnas, har väl blivit så rörigt i verksamheterna kanske. Men kan sakna det. Och välkomnande ska det vara vad ska man annars ha en kyrka till ...

Steel City Anna said...

Mamma: det kan man undra :)

Cafeet ar sa mysigt, avslappnat och trevligt.