lördag 5 januari 2013

Köttbullar

Köttbullarna jag gjorde till jul blev de godaste hittills. Ägg och kött från en bondgård i närheten. Till skillnad från många recept hade jag dubbelt så mycket fläsk- som nötkött. Ett ägg, lite grädde, en riven gul lök. Trillade ganska små bollar. Kryddade med salt, svartpeppar, salvia och persilja, stekte i rikligt med riktigt smör. Rekommenderas!



3 kommentarer:

Monica sa...

Mmmmm så goda, vet:-), och älskar gårdarna däromkring med allt gott de har! Även mjölken blir godare och nyttigare med mer omega3 för korna har det så friskt och går ute nästan hela året, ja kanske hela. Rena kokvinnelivet;-))

Steel City Anna sa...

Mamma: Det är otroligt vilken skillnad det blir med ordentliga råvaror, man kan verkligen undra vad det är i det andra. I ett litet hushåll kan man ju kosta på sej lite mindre av bättre kvalite. Att det kan bli en sån skillnad bara på köttfärs, det trodde jag inte.

Monica sa...

Anna, när jag växte upp var råvaror renare och hälsosammare, vi hade ju egna grönsaker, bär, frukt och rotsaker från trädgården och fisk i sjön som var ren då. Och kött från skogen. Och ägg, mjölk och grädde från grannen. Ungefär som det finns på gårdarna hos er i Peak District fortfarande. Och köttfärsen där frågade handlaren vilken bit ska vi ta? Och malde och direkt gick vi hem med det. Köttfärs fräsch finns inte här och köttet får man lukta på, har blivit något bättre efter alla skriverier men för inte så länge sedan så luktade det mesta kött något illa. Funderade på julskinkan, stod 7 januari på den vi ätit upp, nu ligger fullt i en kyl i affären med datum 7 februari. Gör mig ytterst misstänksam. Handlar ekologiskt så långt det går och från mindre gårdar. Men det påstås att vi köper mindre och mindre av det ekologiska. Jag tror det inte beror på priset men de varorna är otillgängliga. Sist jag letade efter riset stod det längst ned långt in i hyllan med etiketten vänd åt fel håll. Satt i princip på golvet för att komma åt det. Men så mycket godare och fräschare det är som du säger när man kan laga till det mesta själv.